Медицински клиники

Оцеляване в очакване на революцията. История на Партията на Черните пантери

Пол Алкебулан

2.4. Медицински клиники

„Пантерите“ смятат, че градското здравеопазване за чернокожите отразява царящите в американското общество расистки порядки. Исторически се случва така, че мнозинството черни лекари получават образовани или в университета Фиск, или в Хауърдския университет. В южните висши учебни заведения традиционно чернокожи не се приемат, а северните медицински школи ги завършват много малко.

ВРР започва да работи със симпатизиращите на партията работници в системата на здравеопазването през 1969 г. Първоначално става дума за получаване на информация и услуги, свързани с превенцията на болести, но след това „Пантерите“ откриват мрежа от безплатни клиники в черните квартали на Канзас Сити, Сиатъл, Лос Анджелис, Бъркли, Ню Хейвън, Портланд, Чикаго, Рокфорд, Бостън, Филаделфия, както и в няколко квартала на Ню Йорк.

В Стейтън Айлънд „Пантерите“ дори създават служба на „революционните лекари“ – един вид аналог на „бърза помощ“, идващ по повикване на болните. Службата е оборудвана с примитивна техника, с помощта на която докторите могат дори да правят по-лесни хирургични операции, като например изкарването на куршум. Медицинският център на ВРР в Стейтън Айлънд дава безплатни консултации и извършва безплатни прегледи на младежите.

Най-големите си успехи „Пантерите“ постигат със своите медицински инициативи в Чикаго и Бостън. Клиниката „Сперджън Уинтърс“, наречена в чест на един от активистите на партията, убит от полицията през ноември 1969 г., е открита в Чикаго и разполага с доста солиден и професионален персонал, имащ опит в гинекологията, акушерството, педиатрията, оптометрията и стоматологията. Само през първите два месеца от своето съществуване клиниката на ВРР обслужва повече от две хиляди души.

Бостънската „Безплатна народна клиника“ отваря врати през май 1970 г. в отговор на смъртта на черен пациент, застрелян от полицай в градската болница. Клиниката предоставя същите услуги, като тази в Чикаго, но в допълнение, в нея има курсове за обучение на лаборанти, медицински сестри, помощник-лекари и медицински секретари.

Клиниката
Клиниката „Карл Хемптън“ в Хюстън, наречена в чест на активист на партията, който е убит от полицията през 1970 г.

През 1971 г. Партията на Черните пантери стартира национална програма за изследване на сърповидно-клетъчната анемия с цел окончателното побеждаване на тази болест. За ръководител на проекта е назначен доктор Толбърт Смол, подпомагащ клиниката на ВРР в Бъркли. През партийните болници за времето на проекта преминават повече от 1 милион души. По-късно „Пантерите“ смятат, че президентът Ричард Никсън въвежда националната програма за борба със сърповидно-клетъчната анемия в отговор на дейността на ВРР, опасявайки се от политическото привличане сред масите, което партията си спечелва чрез своите медицински усилия.

„Пантерите“ считат, че американското здравеопазване, както и всяка друга система в капиталистическия свят, е инструмент за укрепване на властта на буржоазната класа, и че цел на медицината трябва да бъде здравето на хората, а не получаването на печалби. ВРР обвинява капиталистическата здравна индустрия в това, че тя целенасочено организира недостиг на лекари (бидейки монопол, създава дефицит), държи високи цените на лекарствата, намалява заплатите на младшия медицински персонал, за да прави свръхпечалби чрез човешкото здраве. ВРР вярва, че усилията им ще служат като нагледна реклама на социализма, в който безплатната медицина ще работи за благото на народа, а не за буржоазната държава и фармацевтичните корпорации.

Един от аспектите на медицинската програма на „Черните пантери“ са спорадичните прояви на борба с наркозависимостта, която през 1960-те години се превръща в истинска епидемия в черните квартали. Майкъл Тейбър, един от активистите на нюйоркското отделение на партията, преди да влезе в ВРР е силно пристрастен наркоман. През 1969 г. заедно с няколко другари е арестуван и обвинен в подготвянето на серия от терористични актове срещу държавни институции. През 1971 г. цялата група е оправдана поради липсата на доказателства.

micheal_tabor
Майкъл Тейбър

По време на лишаването си от свобода Тейбър подготвя брошура, в която представя наркоманията като едно от най-силните средства за угнетяване на черното общество от страна на капиталистическата държава. Тейбър призовава за борба срещу тази пагубна зависимост посредством развитието на положителна работа в общността, към която в това число трябва да се привлекат и наркоманите, които да се превъзпитават по този начин. Това предложение съответства напълно с изявленията на Малкълм Екс за това, че само личното участие в борбата може да обнови всеки от членовете на обществото на американските угнетени.

Не може да се каже, че медицинската дейност на ВРР минава без особени проблеми. Полицията и ФБР възпрепятстват по всякакъв начин развитието на програмата за здравеопазване. Например, доктор Смол губи работата си в Оукландската болница след като ФБР информира ръководството на болницата, че той си сътрудничи с „Черните пантери“. При друг случай бюрото извършва нападение срещу „Безплатната клиника Джордж Джексън“ в Ню Йорк, където, по заповед на иранската тайна полиция САВАК, арестува ирански дисидент, работещ доброволно в болницата.

Източник: Никитич Винтер

Публикувано в САЩ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.