Чаби Ечебариета – иконата на баските борци за независимост

чабиХавиер Ечебариета Ортиз (Билбао, Биская, 14 октомври 1944 г. – Толоса, Гипускоа, 7 юни 1968 г.), по-известен като Чаби Ечебариета, е водещ лидер на ЕТА през 1960-те години. Според различни източници той е първият извършител на убийство от страна на тази организация. Той е и първият активист на ЕТА, убит във въоръжено противопоставяне с Гражданската гвардия, за което се превръща в икона сред ЕТА и националистическата левица.

V Асамблея

Той председателства V Асамблея на ЕТА, която води до първото разделение в организацията. На тази асамблея, която се състои от две части, избухва напрежение между работническото течение (комунистическо и отдалечено от баския национализъм, „обреристкото“), което по това време контролира посоката на ЕТА вътре, и другите две течения, т. нар. „терсермондистко“ и „етнокултуралистко“.

Ечебариета, неговият брат Хосе Антонио и наварецът Хосе Мария Ескуби са тези, които оглавяват вътрешното течение, което изгонва най-забележителните привърженици на работническото течение. Първата част от асамблеята, проведена на 7 декември 1966 г. в Газтелу (Гипускоа), потвърждава изгонването на „обрериста“ Пачи Итуриос, предварително потвърдено от Изпълнителния комитет (крайно нареждане, в изгнание), като по този начин се стига до отделяне на „обреристите“ в организация, наречена ETA Berri (ЕТА нова), по-късно Komunistak, зародиш на това, което по-късно ще бъде Комунистическо движение на Испания (MCE).

Останалите активисти влизат автоматично в това, което се нарича ETA Zaharra (ЕТА стара) до 1968 г., когато отново става ЕТА.

Във втората част на асамблеята, състояща се през март 1967 г. в дома за духовни учения на йезуитите в Гетария (Гипускоа), Чаби Ечебариета е избран за член на Централния комитет и Изпълнителния комитет на ЕТА. Освен това на това събрание започват да предприемат първите стъпки към изработването на собствена революционна теория; от Ечебариета идва идеята за „баския трудов народ“, която оттогава се използва от националистическата левица. Дейността на организацията е разделена на четири фронта: политически, военен, културен и работнически. В последния Ечебариета играе важна роля.

Първото убийство на ЕТА

На 7 юни 1968 г. колата, в която пътуват Ечебариета и активистът Иняки Сараскета, е спряна на контролно-пропускателен пункт на Гражданската гвардия в Адуна (Гипускоа). Опасявайки се, че ще бъдат разкрити, Чаби Ечебариета излиза от колата и стреля по агента Хосе Пардинес Арка. Това е първото убийство на ЕТА.

ЕТА все още не е взела решение за провеждане на въоръжена борба и затова неговият другар Сараскета казва години по-късно:

„Предполагам, че гражданският гвардеец се усъмни, че регистрационният номер е фалшив. Попита ни за документите и заобиколи колата, за да провери. Чаби ми каза: „Ако разбере, ще го убия“… Отговорих: „Не е необходимо, разоръжаваме го и си тръгваме“… Излязохме от колата. Гражданският гвардеец беше с гръб към нас. Клечеше и гледаше двигателя в задната част… Той прошепна: „Това не съвпада…“. Чаби извади пистолета и го застреля. Той падна с лице нагоре. Изстреля още три или четири изстрела в гърдите. Беше взел центрамини и може би това повлия. Във всеки случай беше съдбовен ден. Една грешка. Беше неизвестен граждански гвардеец, бедно момче. Нямаше нужда този човек да умре.“

Смъртта на Ечебариета

Ечебариета и Сараскета бягат, криейки се в дома на един свещеник от Толоса. След няколко часа решават да напуснат къщата, като незабавно са спрени от служители на Гражданската гвардия, които все още не знаят самоличността им. По време на претърсването не откриват пистолета, който носи Сараскета, но намират този на Ечебариета. В този момент започва стрелба, в която Чаби Ечебариета е убит с две огнестрелни рани в Бента Хаунди (Толоса). Иняки Сараскета успява да избяга от стрелбата. Заплашва с пистолета си шофьор, принуждавайки го да го закара до църквата в Ерезил, където се укрива, докато не е открит на следващия ден.

Източници, близки до националистическата левица, описват тази смърт като екзекуция на Гражданската гвардия, въпреки че изявленията на Сараскета се противопоставят на това:

„По същия начин, по който центрамините го направиха еуфоричен, два часа по-късно той беше потънал в паническа атака. Напуснахме дома и бяхме арестувани от двама граждански гвардейци. И двамата имахме пистолет на кръста си. Претърсиха ме първо мен, но не го забелязаха. Спомням си, че гражданският гвардеец, който проверяваше Чаби, извика. И тогава, типична сцена от запада, от онези, при които кой ще стреля пръв… Гражданският гвардеец стреля пред мен и аз се затичах… Не знаех, че в този момент Чаби е умрял… Спрях една кола, заплаших шофьора и го накарах да ме отведе в посока Регил (близо до Зарауц). Оказа се, че е мой далечен роднина. Знаех, че пистолетът ме издава и си помислих да го изхвърля. Шофьорът ме помоли да не го правя. Ако ни спрат, щеше да изглежда по-реално, че съм го принудил. Той също осъзна, че нямам намерение да го нараня, така че след няколко километра ме помоли да сляза… И продължих да вървя пеша…“

По-късно Сараскета е предаден на Военния съвет, първият след Гражданската война в Испания, в който е осъден на смърт. С ходатайство пред Франсиско Франко от ръководителя на йезуитите, отец Педро Арупе, смъртното наказание е заменено със затвор, където е жестоко пребиван, прекарвайки 9 години до амнистията през 1977 г.

Последствия

След смъртта на Чаби ЕТА публикува листовки със следния текст:

„Като се има предвид толкова голямата истерия и толкова пристрастната информация от страна на фашистко-капиталистическия информационен апарат, ЕТА ще се опита да информира хората за смъртта на Чаби Ечебариета колкото е възможно повече. Чаби Ечебариета беше убит в Толоса, без съмнение. Свидетелите, дупките по ризата и аутопсията потвърдиха това. Поддръжниците на капиталистическия ред показват своите методи: Чаби Ечебариета е изкаран от колата и без дори да му бъдат поискани документите, са му поставени белезниците, изправен е до стената и е застрелян в сърцето от упор (…)“

На 2 август, в отговор на смъртта на Ечебариета и поради това, че е смятан за мъчител, ЕТА убива полицейския командир Мелитон Манзанас, налагайки извънредно положение в Страната на баските.

10 години след събитията в Бента Хаунди, ЕТА убива сержант Аседо Панизо, един от членовете при претърсването, при което Ечебариета умира.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.