НАТО също унищожава Страната на баските

нато баски

САЩ имат 750 бази и военни мисии в 128 страни по света. Няма да започнем да изброяваме войните, които тяхната военна и империалистична натрапчивост е причинила, но трябва да кажем, че преди 33 години ни направиха съучастник във всички тях.

На 12 март 1976 г., чрез измамен референдум, те ни вкараха в НАТО. Но Страната на баските, вдигайки знамето на антиимпериалистичната борба, беше пример и отхвърли тази престъпна структура, защото бяхме наясно, че този империалистически съюз няма да ни донесе никаква полза нито за нашия народ, нито за всеки друг.

Всъщност, в случая, който ни засяга днес, искаме да поставим на масата вредите, които НАТО е причинила на всички баски и латентното съучастие, което съществува между баските компании и институции и войните. Въпреки че се опитват да го скрият, войните, които НАТО поражда на хиляди километри оттук, имат пряко въздействие върху нас.

Доколкото сме част от френската и испанската държави и следователно от НАТО, на икономическо ниво годишният размер на военните разходи, които ни приписват между квотата и договора е 650 000 евро. Към това ще трябва да добавим разходите във военната индустрия.

Време е да поставим имената на отговорните за нашия народ. Между 1953 г. и 1974 г. Франко установи радарна система на НАТО в планината Горамакил в Базтан, а от 1951 г. е в сила полигонът в Барденас, който причинява смъртни случаи, наранявания, замърсяване, болести и т.н. Но в замяна на пари, ръководството в Барденас и кметовете на общините, които го съставляват, имат друго виждане. От друга страна, пристанището в Сантурци е на седмо място в света по продажби на оръжие, а през 2017 г. са изпратени 300 контейнера, пълни с експлозиви, повечето от които за Саудитска Арабия.

Освен това има повече от 100 баски компании, които отделят част или по-голямата част от продукцията си за военната индустрия: Gamesa/Aernnova, Sener, ITP и SAPA са само част от тях. И разбира се, те получават безвъзмездни средства и възнаграждения от публични институции като баското правителство. Към това трябва да добавим, че повечето банки в Страната на баските (BBVA, Caixabank, Caja Rural, Kutxabank…) инвестират нашите спестявания в оръжейната индустрия.

Нито пък трябва да забравяме, че Баският обществен университет, Общественият университет в Навара, Частният университет на OPUS и Университетът в Мондрагон също имат различни споразумения с военната индустрия и Министерството на отбраната.
Следователно всички тези споменати обекти са съучастници на империалистическите агресии и техните последствия.

Въпреки това борбите, които започнаха, за да се противопоставят на това, са много: в полза на правата на мигрантите, срещу баската оръжейна промишленост, обвинения срещу износа от пристанището в Сантурци, протести срещу полигона в Барденас, обвинения срещу империалистическите агресии, феминистки антиимпериалистически шествия, демонстрации на интернационалистическа солидарност, борби срещу расизма и ксенофобията…

От съществено значение е да продължим да изграждаме мрежи и съюзи между народните движения в Страната на баските, тъй като само чрез преплитане на всички тези борби ще можем да създадем широко, разнообразно и силно антиимпериалистическо движение. Те трябва да сложат край на споразумението за безнаказаност на съучастниците на империализма в Страната на баските и трябва да обединим сили и ангажименти срещу този модел, който не прави нищо друго, освен да поражда смърт и разрушение.

Лур Хил и Аинхоа Алберди (Askapena)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.