Вестник Egin

egin4Вестник Egin е баски вестник с обща информация. Неговата идеологическа линия е лявопатриотична. Издаван е на два езика, баски и испански. Той е редактиран в Ернани от Orain S. A. – компания, която също ръководи радиостанцията Egin Irratia – и се разпространява главно на цялата територия на Страната на баските.

Години наред различни политически партии го обвиняват, че е на служба на ЕТА и е икономически маргинализиран от официалните институции. Според някои историци вестникът е контролиран от Herri Batasuna, която изгонва журналистите, свързани с Euskadiko Ezkerra, по време на прехода.

Egin издава първия си брой на 29 септември 1977 г. Според един от основателите му, Хосе Луис Елкоро, „десет души се събраха заедно, за да дадат по 100 000 песети всеки: имаше дилър на автомобили, месар, продавач на „чуроси“…; в допълнение към основателите, има доста участници „които дадоха своята частица, голяма или малка“. На първа страница той изразява своята благодарност: „На всички вас, които очаквахте този вестник. На групата основатели, които първоначално рискуваха. На двадесет и една хилядите участници, без да искат нищо в замяна. На всички, онези, които смятат този вестник като инструмент за създаване на Еускал Ерия – съставена от седем провинции, – който отваря пътищата за ново общество…“.

Последната редколегия на Egin изразява силно отхвърляне на полицейското насилие, измъчването на задържаните и държавния тероризъм и изразява солидарност с обвиняемите от уличните сблъсъци и принадлежащите към ЕТА.

Освен идеологическото сходство на голяма част от съдържанието му с националистическата левица, Egin е първата медия, която получава информация от ЕТА. По времето на Пепе Рей като главен редактор, неговият екип разследва някои случаи на политическа, икономическа и полицейска корупция – като „случая GAL“, който става известен след разследването на журналиста Педро Рамирес, – както и дейността на някои крайнодесни групи.

Egin е един от насърчителите на баския радикален рок през 1980-те години, помествайки на своите страници подобна информация.

Сутринта на 15 юли 1998 г. съдия Балтасар Гарзон нарежда закриването на вестника и радиостанцията, както и арестуването на няколко служители на Orain S.A., които са обвинени, че са част от въоръжена група. Всички задържани са поставени под стража по закона за борба с тероризма. В изказването си съдията счита, че компанията е предмет на ЕТА.

През февруари 1999 г. съдия Гарзон удължава срока за закриване с още шест месеца и след новия срок, през август 1999 г., разрешава възобновяването на закрития вестник и радиостанция, като се има предвид, че дейността на ЕТА е „почти изчезнала“. Но на 18 октомври съдебният служител потвърждава, че издателската група на Egin е икономически нежизнеспособна и не може да се справи с дълговете си. По време на постановеното закриване от Гарзон, Egin продава 52 311 екземпляра на ден, има 210 работници, седалище в Ернани и кореспонденти във Витория, Памплона и Билбао.

Повече от година след приключването на разследването по случая, Националният съд намалява обвинението в престъпление, свързано със сътрудничество с въоръжена група, което прави закриването неоправдано. Дотогава Orain S.A. фалира и пазарната ниша на Egin е покрита от новия вестник Gara, така че нито вестник Egin, нито радиото му се подновяват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.