Друг поглед върху спорта: Palestre Popolari в Италия, интервю с треньори от червените спортни зали на CoNaSP

training palermoИнтервю с двама треньори от Национална координация на народния спорт (CoNaSP), мрежа от спортни зали, ръководени колективно от антифашистите в Италия, идеите и историята зад тях и някои мисли за тези, които може би си мислят да започнат свое собствено подобно начинание.

Джулио: треньор и организатор от Palestra Popolare Valerio Verbano (Туфело, Рим)

Разкажи ни малко за историята на спортната зала.

Спортната зала беше скуотирана през 2005 г. Когато влязохме в сградата, тя беше в ужасно състояние. Веднага осъзнахме, че за да бъде функционална, трябват много средства. Все още нямаше съгласие между хората дали да се превърне в спортна зала, театър или обикновен социален център. Не успяхме да постигнем консенсус, а сградата беше в такова лошо състояние (липсваха части от тавана и стената и т.н.), така че идеята почти се изпари. Имаше няколко месеца закъснение и в този период собствениците заключиха сградата и си я върнаха. Окупацията обаче започна дискусия сред местните жители и други другари с цел желанието да се създаде пространство за събирания, което не е типичният социален център. Дискусията продължи дълго след окупацията.

Решихме да организираме поредица от дейности, за да финансираме проекта (вечери, концерти, дебати… такива работи) – да съберем средства, за да разберем дали можем да създадем начален бюджет, с който бихме могли да работим и подобрим сградата. Така през 2007 г. отново окупирахме пространството. Много реалности не съществуваха повече, бяхме създали вече сдружението на Валерио Вербано ONLUS (не за печалба), което се занимаваше с много пари. Махнахме ключалките и влязохме отново в сградата. Започна работа, която продължи 13 месеца. (Влязохме в сградата през септември 2007 г. и официално я отворихме през октомври 2008 г.). В процеса взехме банков заем, а един от другарите ни дори ипотекира къщата на баба си! Тя живееше в квартала, била е партизанка, беше наистина ангажирана и искаше да види работещ проекта за спортната зала. Особено поради факта, че в квартала има много млади хора, много наркотици и пристрастяване, много престъпления, а създаването на спортната зала (здравословно пространство), което би отдръпнало младежите от улиците, привлече много жители на квартала. Това беше от съществено значение.

И така започнахме това предизвикателство. Много от нас вече имаха опит, като например аз бях треньор в друга Palestra Popolare три години. Другите треньори или дойдоха от същата среда, или тренираха в „традиционните“ спортни зали. Така че повече или по-малко имахме добра база, от която да започнем. От тук нататък започнахме това пътуване, основно фокусирано върху бойните спортове, но главно защото повечето от нас дойдоха от тези дисциплини. Първата година в спортната зала беше почти прекалено добра. Имахме огромна реакция от хората в квартала, други хора чуха за спортната зала и дойдоха от другаде. Това ни окуражи, бяхме млади и вярвахме, че вече сме направили голяма част от работата, така че се отпуснахме малко. През втората година рискувахме много. Осъзнахме, че искаме сериозно да продължим идеята за народния спорт (да се състезаваме на регионално и национално ниво, да привлечем младите хора да се състезават). Така че решихме, че имаме нужда от човек, който би посветил цялото си време на управлението на спортната зала. Започнахме счетоводен процес, за да оценим нашите финанси и да разберем ясно дали можем да финансираме това. Човекът нямаше да получава пълна заплата, а определени пари, защото ако си тук всеки ден от сутрин до вечер няма да можеш да излезеш и да спечелиш повече от 200 евро. Така че, да, оправихме нещата и оттам нататък имахме показателен растеж. Този октомври ще отпразнуваме 10 години. Превърнахме се в основно място не само в Италия, но и в други части на Европа.

palestra
Palestra Popolare Valerio Verbano, Туфело, Рим

Защо бяхте толкова успешни според теб?

Мисля, че бяхме толкова успешни, защото успяхме да разчупим механизма, с който Palestra Popolare се идентифицираше като място, където тренират активисти. За нас не е точно така, винаги сме мислели, че народният спорт трябва просто да бъде народен. Днес спортът е напълно отнет от хората от работническата класа. Няма същата достъпност, както преди. Досега сте имали достъп до „Dopo Lavoro Ferroviario“ (социални и културни сдружения след работа), където хората можеха да плащат малко пари и да тренират. Днес спортът се е превърнал в стока по най-лошия начин. Наричам спортните зали (по шеговит начин) търговски центрове на спорта. Трябват ти банкова сметка, IBAN, харчиш по 100 евро на месец… което човек от работническата класа не може да си позволи. Така че нашата логика беше с термина „popolare“ да върнем на хората онова, което им беше отнето. И в този случай имаме предвид спорта.

Сега как да ви го върна? Трябва да го върна по начин, който позволява на човек да тренира по най-добрия възможен начин на цена според работническата класа. Тук заплащаме 30 евро на месец и осигуряваме квалифицирани инструктори, лични треньори, лекари, физиотерапевти и диетолози. Имате екип от хора, които ви следват и ви карат да се състезавате както на регионално, така и на национално ниво (за желаещите), и на аматьорско ниво за тези, които искат. Имаме серия от курсове както на състезателно, така и на аматьорско ниво.

Част сте от мрежа. Разкажи ни за нея.

Да! Мрежата CoNaSP: Coordinamento Nazionale Dello Sport Popolare (превежда се като: Национална координация на народния спорт). Появи се през 2014 г. от поредици от национални реалности. За съжаление често, когато създаваш тези проекти между онези, които искат да водят и тези, които искат да прокарат собствената си политическа линия… не успяхме да включим всички спортни зали. Разбрахме, че за съжаление много народни спортни зали правят само политическа логика и това не може да работи за нас. Не мога да си помисля да попитам някой, който влиза през вратата, дали е другар, дали има членство в групата. Ясно е, че активист от дясното крило никога няма да влезе в palestra popolare. Но да, това създаде разцепление, защото някои казват, че народните спортни зали трябва да бъдат за антифашистките активисти. Рalestra popolare сама по себе си има антифашистки ценности. Няма нужда да пиша, че сме антифашистка спортна зала, наричаме се Palestra Popolare Valerio Verbano (кръстена на 19-годишен антифашист, който беше убит в дома си от фашистите). Така че същността на спортната зала е ясна. Във всеки случай този дебат намали броя на спортните зали, които се придържат към CoNaSP. Много от тези други спортни зали не са на високо ниво, където могат да се интегрират правилно в мрежата, но за нас това е срам, защото може да е реална възможност. Накрая никой от нас не искаше да се обедини за това как и защо.

Имаме 9 спортни зали в Италия и създадохме тази мрежа, за да сме сигурни, че можем да осигурим растеж както в организацията, така и в обучението. А от създаването на мрежата сме свидетели на показателен растеж както за треньорите, така и за спортистите. Основно CoNaSP е мрежа, която позволява на треньорите, спортистите и участниците като цяло да споделят умения чрез представяния, семинари и срещи. Но спортът е в центъра на дискусията и е основният възел на дискусията. Ясно е, че политическият дискурс е свързан (защото всички ние идваме от тези реалности), но е по-скоро като политика в контекста на спорта. Например, как да се борим с мафиотските механизми на федерациите, как да преодоляваме сексизма и расизма в областта на спорта и т.н.

туфело
„Добре дошли в Туфело: свободен и бунтовнически квартал“ (Графити на входа на Туфело)

Как засягате неравенствата?

Бойните спортове винаги са имали табу, напр. „Тя е жена и е боксьор?“. Мисля, че най-добрият отговор е даден от самата жена. Тренирал съм толкова много жени, които могат напълно да поразят мъж. Това е така, защото тези, които практикуват бойни спортове, са тези, които вярват в тази дисциплина. Очевидно на официално ниво, ако организаторът на срещата вместо да гледа представянето на боеца гледа в нейния задник се намесвам и обаждам на отговорния човек. Обявяването на тези неща публично помага да се наруши това системно поведение. В спортната зала този проблем не възниква.

Каква е връзката между антифашизма и спортната зала?

Връзката се подразбира в името на спортната зала. Посветихме тази спортна зала на Валерио Вербано, другар от Autonomia Operaia. Той избра конкретен път. Реши да разследва (чрез фотографски и писмени досиета) връзката между държавата, десните екстремистки групи и мафиотските организации и ги публикува с имена и информация. Той избра този тип действие, който му струва живота, когато беше застрелян в дома си от фашистите пред лицето на своите родители. Така че посвещаването на тази спортна зала на паметта му е емблематично за антифашизма.

В спортната зала моят начин да практикувам антифашизма е да се уверя, че децата и младежите растат с ценностите на равенството и антирасизма; да растат със съзнанието на нашите истории без да им се втълпяват. Не идвам при теб, за да ти кажа „ти трябва да бъдеш х или у“, а те подтиквам да стигнеш до собствени заключения. Моят антифашизъм произвежда култура и в историческо време, когато статистиката ни казва, че 47% от италианците са функционално неграмотни. Така че поставянето на младите хора в състояние да разберат редица неща е наистина важно.

Разбира се, извън спортната зала моят антифашизъм приема друга форма.

Casa Pound разви свои собствени спортни зали по муай тай. Можеш ли да ни разкажеш нещо за тях?

Да: Il Circuito – Circolo Combattenti Casa Pound. Това е верига, която е успоредна на Palestre Popolari. За съжаление всички тези красиви думи, които са използвали, вероятно са ги откраднали от собствения ни речник, очевидно доказано, че просто пикаят срещу вятъра. Всеки път, когато имаше нападения в Италия, където са замесени хора от Casa Pound, всички те са свързани с Circuito. Най-скорошният случай (само да цитирам един) е, когато другарите ни от Squadra di Calcio Ardita (Сан Паоло) бяха нападнати. Бяха арестувани 9 души и всички те бяха членове на Circuito Casa Pound във Витербо.

Il Circuito Circolo Combattenti Casa Pound има своя собствена мрежа. Те се състезават на национално ниво, но не се гледа на тях с добро око и често се случва да бъдат помолени да напуснат. Това се случи наскоро във верига, организирана от организация за насърчаване на спорта. Бяха помолени да напуснат, след като изпълниха римски поздрав след среща. Съдията ги помоли да си тръгнат и ги нарече луди. На институционално ниво не се гледа добре на тях.

Всъщност те често работят в затворени вериги, където основно се бият по между си и просто се размазват един друг и това е всичко. Това е система, която не обичаме да приемаме. Да, ако имаме турнир, където различни palestre popolari се събират за ден и се състезават и споделят умения, ок. Но що се отнася до антифашизма, когато се състезавам, аз се боря срещу фашист и там трябва да покажа на какво съм способен. Защото мога да гарантирам, че ако вляза на ринга с тениска на Palestra Popolare Valerio Verbano (или някоя друга спортна зала palestra popolare) и се изправиш пред лицето на десен активист, то неговият инстинкт е да те смаже от бой. Така че или ще го биеш, или си прецакан.

Луиджи: треньор и организатор от Palestra Popolare Palermo (Сицилия)

Разкажи ни за Palestra Popolare Palermo.

Palestra Popolare Palermo се появи като „Associazion Sportiva“ през 2013 г. Това е сдружение, което оперира в официалните вериги най-вече в три дисциплини: бокс, муай тай и силов трибой. Това е кулминацията на едно пътуване, започнало през 2003 г. То започна в социален център (Centro Sociale ExKarcere). Все още има спортна зала в окупираното пространство. Тя се появи от нуждата на колектива да организира пространство, където да се практикува спорт отвъд логиката на пазара. В пространството няма дискриминация на расова, полова и класова основа.

Този проект е привлекателен за всякакви различни хора в града. Така че по принцип не само за другарите, не само за тези, които са политизирани, особено в пролетарските части на града. Ние си поставяме въпроса как да интегрираме различни групи от хора без да бъдем реалност, която предлага по-малко от останалите реалности. Хората започнаха да тренират в спортната зала, но скоро искаха да направят качествен скок към състезателното ниво и ние не успяхме да осигурим това (дори на организационно ниво изоставахме от официалните вериги в спорта).

Важният въпрос беше следният: да не се отказваме от каквито и да било аспекти на нашия проект (да бъдем антифашисти, антирасисти, антисексисти, антикапиталисти), докато в същото време сме в състояние да влезем в официалните вериги на спорта. Дори и защото именно в тези пространства (извън социалния център) хората, които не са политизирани, спортуват. Така че създадохме ASD: Associazione Sportiva Dilettantistica (Аматьорска спортна асоциация). В рамките на устава на ASD ясно заявяваме нашата политика и какво означава спортът за нас (народен поглед върху спорта). Така че, да, започнахме това пътуване и постигнахме отлични резултати още от самото начало. Първоначално в бокса, но впоследствие и в други дисциплини, напр. муай тай и силов трибой. Имаме няколко полу-професионални боксьори, докато през май 2018 г. нашият боксьор Джанлука Бентивеня ще се състезава за Националния колан в супер лека категория. Нашата Вердиана Минео също така се класира на първо място в регионалното първенство по силов трибой в нейната категория и всеобщо. Това е нашата динамика.

Така че ние сме ASD и като проект се придържаме към CoNaSP, за който съм сигурен, че Джулио ви е разказал. В CoNaSP се опитваме да продължим паралелността между включването на хора в нашия политически проект, като същевременно осигуряваме качество на спорта, което е отлично и не по-малко от това, което можете да намерите в друга спортна зала.

Смятаме, че за да се прави спорт по народен начин трябва да бъде добавена стойност, а не нещо, което да замества качеството на спорта, който се преподава и практикува.

palestra palermoИмаш ли някакви съвети към новопоявяващите се червени спортни зали?

Важното за всички пространства, които имат за цел да предадат политическо послание, е да не се изключват от останалата част от общността, да не се отлъчват. За да предадат тези послания (а не просто да пропагандират на „избраните“), тези пространства трябва да бъдат отворени за града. И ако градът не може да стигне до тези пространства, именно тези пространства трябва да отиват там, където са хората.

Така например в Палермо наскоро започнахме проект, където отидохме в колежа и създадохме класове по бокс в спортната зала. Защото не идентичността на пространството характеризира посланието, а посланието е това, което характеризира идентичността на пространството. Уроците, които преподаваме, имат политическо въздействие, което се характеризира с нас, които ръководим курса.

Често съществува риск (а в Италия някои спортни зали вървят в тази посока) от създаването на пространство само за „елитите“, само за тези, които вече са активисти. Но ако вече си активист, то значи, че вече си в правилната посока и изглежда малко безполезно. Ако си активист, то става въпрос за трениране и формиране, което може да има своето място, но е малко излишно да се популяризира. Всъщност най-добре е да не се популяризира изобщо.

Важното е да разграничим двете неща. За нас всичко, което е политическо, е отворено, а не затворено.

palermo tournament
Турнир в Palestra Popolare Palermo

Каква е антифашистката атмосфера в Палермо в момента?

Скуадизмът работи, само ако изкара хиляди хора на улицата, както направихме в Палермо. Трябва скуадизъм и организиране на общността, ако едното изключи другото, то е частично.

Силата без масово движение не позволява на другите да се включат. Тогава антифашизмът започва да изглежда като нещо, което се извършва само от активисти и поради това изключва много хора, които не могат да се ангажират или не знаят как да се включат. Така че скуадизмът трябва да бъде последван или придружен от големи народни движения, към които всички могат да се присъединят. Например, демонстрацията с тиксото. Следователно изграждането на народна сплотеност и антифашистко участие.

За повече информация за Palestra Popolare Valerio Verbano моля посетете (и дайте харесване): https://www.facebook.com/ppvv2008/

За Palestra Popolare Palermo: https://www.facebook.com/palestrapopolarepa/

Материал на Brighton Anti-Fascists

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.