Михаил Бакунин и възгледа за Сатаната

Интересен възглед на Михаил Бакунин за библейските митове за Сатаната и изгонването на човека от Рая. При подобно тълкуване митът за изгонването от Рая става изключително подобен с древногръцкия мит за даването на огън на хората от Прометей. А Сатаната от злодей се превръща в геройчен образ, подобен на Прометей, жертващ себе си, за да даде на човека знание и свобода от божествените капризи.

„Библията – много интересна и понякога доста дълбока книга, когато я разглеждат като едно от най-древните стигащи до нас проявления на човешката мъдрост и фантазия – много наивно изразява тази истина в мита за първородния грях. Йехова, несъмнено най-ревнивият, най-суетният, най-жестокият, най-несправедливият, най-кръвожадният, най-големият деспот и най-силният враг на човешкото достойнство и свободи от всички богове, на когото хората някога са се покланяли, създавайки неизвестно по какъв каприз – вероятно, за да се развлича от скуката, която трябва да е ужасна във вечната егоистична самота, или за да придобие нови роби, – Адам и Ева, великодушно им е предоставил цялата земя с всички нейни плодове и животни и е поставил само едно ограничение на пълно ползване на тези блага.

Той е строго забранил да късат плодовете от дървото на познанието. Той е искал, следователно, човек, лишен от самосъзнание, да остане вечно животно, пълзящо на четири крака пред вечния Бог, неговия Създател и Господар. Но ето, че се е появил Сатаната, вечният бунтовник, първият свободен мислител и освободител на световете. Той е засрамил човека заради неговото невежество и скотска покорност; той го е освободил и е сложил на челото му печата на свободата и човечността, тласкайки го към непослушание и вкусване от плода на знанието.

Останалото е добре известно. Господ Бог, предсказанието на когото, съставляващо една от божествените способности, е трябвало обаче да го извести за това, което ще се случи, се предава на ужасен и смешен гняв, той проклина Сатаната, човека и целия свят, създаден от самия него, поразявайки, така да се каже, самия себе си в своето собствено творение, както това правят децата, когато се ядосат. И не задоволявайки се с наказание на нашите предци в настоящето, той ги прокле във всичките им бъдещи поколения, невинни в престъпленията, извършени от предците. Нашите католически и протестантски теолози го намират за много дълбоко и доста справедливо, защото това е чудовищно несправедливо и нелепо! Затова, спомняйки си, че той не е само Бог на отмъщението и гнева, но също така и Бог на любовта, след като е развалил съществуването на няколко милиарда нещастни човешки същества и ги е осъдил на вечен ад, той е изпитал жал към останалите и за да ги спаси, за да примири своята вечна божествена любов със своя вечен божествен гняв, винаги алчен за жертви и кръв, той е изпратил на света във вид на изкупителна жертва своя единствен син, за да бъде убит от хората. Това се нарича тайната на изкуплението, лежаща в основата на всички християнски религии. И дори ако божественият Спасител спаси човечеството! Не! В рая, обещан от Христос, – както е известно, тъй като за това е обявено официално, – ще има само малко избрани. Останалите, безкрайното мнозинство сегашни и бъдещи поколения, ще се пекат вечно в ада. В очакване да ни утеши, Бог, винаги справедлив, винаги добър, даде земята на правителствата на Наполеоновци III-ти, Вилхелмовци I-ви, на австрийските Фердинандовци и всеруските Александровци.

Такива са абсурдните приказки, представени ни, и такива са чудовищните доктрини, с които обучават в самия разцвет на XIX век във всички народни училища на Европа по специалната заповед на правителствата. Това се нарича да се цивилизоват народите! Не е ли очевидно, че всички тези правителства са систематични отрови, заинтересовани затъпители на народните маси?

Обхваща ме гняв всеки път, когато мисля за тези подли и престъпни средства, които използват, за да държат нациите във вечно робство, за да бъдат в състояние по-добре да ги стрижат, и това ме отвлече далеч встрани. Защото всъщност какви са престъпленията на всички Тропмановци по света в сравнение с тези обиди на човечеството, които всеки ден посред бял ден навсякъде из целия цивилизован свят се извършват от самите тези, които се осмеляват да се наричат пазители и бащи на народите?

Връщам се към мита за първородния грях.

Бог потвърди, че Сатаната е бил прав и призна, че дяволът не е излъгал Адам и Ева, обещавайки им знание и свобода като награда за акта на неподчинение, извършването на който ги е съблазнил. Защото веднага щом ядоха от забранения плод, както Бог сам си е казал (вж. Библията): “Ето, човекът стана като един от Нас, той познава доброто и злото. Нека му попречим да яде плода от дървото на вечния живот, за да не стане безсмъртен като Нас“.

Нека сега оставим настрана приказната страна на този мит и да разгледаме истинското му значение. Значението му е много ясно. Човекът се е освободил, отделил се е от животинското и е станал човек. Той е започнал своята история и своето чисто човешко проявление с акт на непослушание и знание, тоест бунт и мисъл.“

Из „Бог и държава“ на Михаил Бакунин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.