Писмо до Херцен и Огарьов (Михаил Бакунин, 3 октомври 1861 г., Сан Франциско)

Скъпи мои приятели,

Успях да избягам от Сибир и след като пътувах дълго време по Амур и през бреговете и протоците на Тартар, прекосявайки Япония, най-накрая пристигнах в Сан Франциско. Но по време на това пътуване моите спестявания, които бяха много скромни, бяха напълно изчерпани и ако не бях се натъкнал на един щедър човек, който ми даде заем от 250 долара, за да взема влака от Ню Йорк, щях да се озова в ужасно положение. Вие, приятели мои, сте твърде далеч и в този конкретен град не познавам никого. Надявам се да пристигна в Ню Йорк на 6 ноември. Ако съм изчислил правилно, това писмо трябва да стигне до вас на 15-ти, затова ще мога да получа отговора ви в края на този месец. Надявам се, че вече сте получили пари за мен, които трябваше да се изпратят бързо от Русия. Във всеки случай, моля, изпратете ми 500 долара в Ню Йорк, което ще ми даде, ако не греша, 100 лири стерлинги, които са от съществено значение за моите пътни разходи до Лондон. След това ще мога да пристигна при вас около 10 декември. Едно друго искане имам от вас: веднага щом получите това писмо, незабавно уведомете моите братя (в Твер или в село Прямухино, в района на Твер Николай Александрович Бакунин), чрез посредничеството на приятелите ви в Русия, че съм пристигнал безопасно в Сан Франциско и че ще бъда в Лондон в средата на декември. Жена ми със сигурност вече е с тях, в провинцията, и ще бърза да се присъедини към мен в Лондон в компанията на един от моите братя или друг човек. Друга услуга: моля да наемете евтин апартамент за мен във вашия квартал и да ми пишете в Ню Йорк, като ми кажете къде ще отида при пристигането си в Лондон. Ако новото ми жилище е твърде малко, за да настаня жена ми, ще потърся друго още при нейното пристигане. Моят адрес в Ню Йорк е: М. Бакунин, „Хауърд Хаус“, долен Бродуей, Къртланд. Прикрепете към писмото си някакво свидетелство на мое име, в което се посочва къде ще мога да изтегля сумата и името на банкера в Ню Йорк, на когото трябва да покажа паричното нареждане от лондонския банкер.

Приятели мои, сърцето ми е с вас и след като пристигна в Лондон ще се захвана за работа. При вас ще служа на полско-славянската кауза, защото от 1846 г. този въпрос се е превърнал във фикция в ума ми; той е специален обект на внимание, който избрах за себе си през 1848 г. и 1849 г. Последният ми призив ще бъде разрушаването на Австрия, пълното унищожение, но да кажа, че това ще бъде последният ми акт, ще бъде доста амбициозно. Готов съм да направя всичко, за да служа на тази кауза: ще дам съгласието си да се ангажирам като барабанист, задаващ ритъма, докато тя се превърне в спектакъл, и ако някога успея да създам дискусия по този въпрос, аз ще бъда въодушевен. Защото под този въпрос се крие цялата красота на свободната славянска федерация, която представлява единственият реален проблем за Русия, Украйна и Полша и всички славянски страни. С нетърпение очаквам утрешното писмо да има новини от Русия и Полша. Засега трябва да се задоволя с няколко неясни слухове, които се носят наоколо. Чух за нови, кървави схватки в Полша между народа и войските; казаха ми, че дори в Русия е имало заговор срещу царя и цялото кралско семейство.

Също толкова пламенен съм към борбата между северните и южните американски щати. Разбира се, сърцето ми е за Севера. Но уви! Югът действаше с най-голяма сила, мъдрост и солидарност, което ги прави достойни за триумфа, който са постигнали във всеки сблъсък досега. Вярно е, че Югът се подготвя за война вече три години, а Северът е принуден да импровизира. Изненадващият успех на начинанията на американския народ в по-голямата си част е доволен; баналността на материалното благосъстояние, където сърцето липсва и националната суета, съвсем инфантилна и поддържана с много малко разходи, по всичко изглежда, че са помогнали за развалянето на тези хора и може би тази упорита борба ще бъде от полза за тях дотолкова, доколкото ще помогне на нацията да си върне изгубената душа. Това е първото ми впечатление, но може да се окаже, че ще променя решението си, след като видя нещата отблизо. Единственото нещо е, че няма да имам достатъчно време да проучвам много внимателно. Ще остана само пет дни в Сан Франциско и след като стигна до Ню Йорк, ще се отправя към Бостън и оттам ще отида в Кеймбридж, за да видя стар приятел, професор Агасис, за да го помоля за няколко препоръчителни писма, след което ще прекарам няколко дни във Вашингтон. По този начин ще имам възможността да се посветя много малко на този въпрос.

По време на пътуването си тук успях да организирам една добра сделка, която със сигурност ще ви хареса. Знаейки с колко голяма жажда се четат La Cloche и l’Etoile Populaire в Сибир и колко трудно е да се намерят тези издания, аз уредих продажбата на вашите издания с три чуждестранни търговци; германец в Шанхай, американец в Япония и друг американец в Николаевск, който се намира в устието на Амур. Те ще ги вземат при условие, че ще изпратим всичко от Лондон и така всички наши материали ще бъдат продавани на офицери в Руската флота и на търговци в Кяхта, които всяка година са по-многобройни във водите на Амур и Тихия океан. Ето защо бихме могли да продадем 100 до 300 екземпляра, малко количество от гледна точка на бизнеса, но значително от политическа гледна точка.

Уви, сега трябва да завършвам писмото си, тъй като отдавна стана време за лягане. Приятели мои, казвам ви довиждане. Нека Райхел знае, че съм възстановен и че моето приятелство с него е все още непоколебимо.

Искрено Ваш, М. Бакунин

Публикувано в САЩ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.