Федерализъм (Джеймс Гийом, 1871 г.)

Antique map of Switzerland
Старинна карта на Швейцария

Във втория брой на Solidarité, датиран от април 1871 г., Джеймс Гийом вмъква това произведение за федеративния принцип в контекста на Парижката комуна. Обърнете внимание на употребата на прудоновата концепция за „колективната сила“.

Истинският характер на революцията, която беше осъществена в Париж, беше очертан по такъв очевиден начин, че дори вие, умовете най-незапознати с политическите теории, сега можете да го възприемете ясно.

Революцията в Париж е федералистка.

Парижани искат да имат свободата да се организират, когато възнамеряват, без останалата част от Франция да се намесва в парижките дела; и в същото време от своя страна те отказват всякаква намеса в делата на департаментите, в пълнотата на общинската автономия.

Различните организации, които по този начин биха били свободно учредени, биха могли свободно да се обединяват, за да гарантират взаимно своите права и своята независимост.

Важно е да не се бърка федерализмът, както се разбира от Парижката комуна, с така наречения федерализъм, който съществува в Швейцария и Съединените американски щати.

Швейцария е просто федеративна държава и тази дума вече изразява всички различия между тези две системи. Швейцария е държава, т.е. национално единство; и в резултат на това, въпреки федеративния облик, суверенитетът се приписва на нацията в нейното общо впечатление. Кантоните, вместо да бъдат разглеждани като отделни индивидуалности и абсолютно суверенни, се предполага да бъдат само части от цялото, което се нарича швейцарска нация. Кантонът няма свободно разпореждане: той може до известна степен да управлява своите собствени дела; но той не притежава истинска автономия, неговите законодателни способности са ограничени от федералната конституция; а федералната конституция не е договор в истинския смисъл на думата; тя не е приета индивидуално от всяка от страните: тя е наложена на кантоните съгласно вота на мнозинството. Кантонът няма право да прекратява федералния договор; забранено е напускането на федерацията; забранено е дори, както виждаме в момента от случващото се в Тесин (кантон в Южна Швейцария – бел. пр.), да се стига до отделяне, за да се формират нови кантони. Най-малкото политическо и социалистическо движение, например стачката, може да докара федералните войски в кантона.

По този начин федерацията в Швейцария е само на думи. Това не е федерация, която е истинското име на швейцарската система, а това е децентрализация. Швейцария реализира близко системата, която беше установена във Франция от конституцията през 1791 г., и предлага да се възстанови Версайската асамблея, „вдъхновена от великите принципи на 1789 г.“, за да изглежда да се предаде на федералистките стремежи.

Федерализмът в смисъла, даден му от Парижката комуна, и който му беше даден преди много години от големия социалист Прудон, който първи научно очерта теорията, е преди всичко отрицание на нацията и държавата.

За федерализма няма повече нация, няма повече национално или териториално единство. Съществува само агломерация от обединени общини, агломерация, която за своя определящ принцип има само интересите на договарящите страни и следователно няма отношение към въпросите на национализма или на територията.

Също така няма повече държава, няма повече централна власт над групите и внушаване на своя авторитет на тях: има само колективната сила, произтичаща от федерацията на групите, и тази колективна сила, която действа за поддържане и гарантиране на федералния договор, – този път истински взаимно зависим договор, уговорен индивидуално от всяка от страните, – тази колективна сила, казваме ние, никога не може да стане нещо по-важно и по-висшо от федерираните групи, нещо подобно на това, което е държавата днес за обществото и общините. Централизираната и национална държава няма повече да съществува и общините ще се наслаждават на пълната си независимост, като това е истинска ан-архия, липса на централна власт.

Но нека не вярваме, че след като потиснем държавите и национализма, федерализмът ще доведе до абсолютен индивидуализъм, до изолация, до егоизъм. Не, федерализмът е социалистически и за него солидарността е неделима от свободата. Общините, докато остават абсолютно автономни, се чувстват, по силата на нещата, солидарни; и без да жертват каквото и да е от свободата си или, да го кажем по-добре, по-хубаво да гарантират свободата си, те се обединяват плътно чрез федерални договори, където определят всичко, което засяга общите им интереси: големите обществени услуги, обменът на продукти, гарантирането на индивидуалните права и взаимопомощта в случай на агресия.

Нека френският народ, събуден най-накрая от нещастието си, да отвори очите си към светлината на истината: нека през 1871 г. французите бъдат инициаторите на федералистката и социална република, както бяха през 1793 г. провъзгласители на правата на хората; и в Европа, запазена от готическата реставрация, с която Германската империя я заплашва, ще изгреят в близко бъдеще дните на свобода и равенство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.