Из „Изповед пред цар Николай I“ (Михаил Бакунин, 1851 г.)

прага 1848
Барикада на Мостовата кула в стария град на Прага от 16 юни 1848 г.; илюстрация, базирана на описание, от Leipziger Illustrierte Zeitung

Бакунин пише своята „Изповед“, докато е заточен в Русия и по искане на царя.

В Бохемия исках решителна радикална революция, която би повалила и обърнала всичко с главата надолу, така че след нашата победа австрийското правителство не би намерило нищо на своето старо място… Исках да изгоня цялото благородство, цялото враждебно духовенство, след като конфискувам без изключение всички поземлени имоти. Исках да разпределя част от тях сред селяните без земя, за да ги подтикна към революция, и да използвам останалото като допълнителен финансов източник за революция. Исках да унищожа всички замъци, да изгоря всички папки с документи в Бохемия без изключение, включително всички административни, легални и правителствени документи, и да обявя всички залози за платени, както и всички други дългове, които не надвишават определена сума, например, хиляда или две хиляди гулдени. Накратко, планираната революция беше огромна и безпрецедентна, въпреки че беше насочена повече срещу вещи, отколкото срещу хора.

Но плановете ми не спряха тук. Исках да превърна цяла Бохемия в революционен лагер, да създам сила, способна не само да защити революцията в страната, но и да предприеме офанзива извън Бохемия.

Всички клубове, вестници и всички прояви на анархия трябваше да бъдат премахнати и всички подчинени на една диктаторска сила; младите хора и всички здрави мъже, разделени в категории според техния характер, способности и склонност, трябваше да бъдат изпратени в цялата страна, за да осигурят временна революционна и военна организация. Тайното общество, направляващо революцията, трябваше да се състои от три групи, независими и непознати една за друга: едната на гражданите, другата на младежите, а третата на селяните.

Всяко от тези общества трябваше да адаптира действията си към социалния характер на мястото, към което е предназначено. Всяко трябваше да бъде организирано на строги йерархични линии и под абсолютна дисциплина. Тези три общества трябваше да бъдат ръководени от таен централен комитет от три или най-много пет лица. В случай, че революцията беше успешна, тайните общества нямаше да бъдат ликвидирани; напротив, те трябваше да бъдат укрепени и разширени, за да заемат своето място в революционната йерархия.

Такава революция, която не се ограничава само до една националност, би привлякла не само Моравия, но … като цяло цялата прилежаща немска територия.

В Русия исках република, но каква република? Не парламентарна! Считам, че в Русия повече от всякъде другаде ще бъде необходима силна диктаторска власт, но тя ще се занимава единствено с повишаване на жизнения стандарт и образованието на селските маси; власт, свободна в посоката и духа, но без парламентарни привилегии; свободна да отпечатва книги, изразяващи идеите на народа, осветена от техните съвети, укрепена от тяхната свободна дейност и без ограничения от нищо или никого.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.