Махновщината за националността и езика

В „Декларацията“, издадена от Революционния военен съвет на въстаническата армия през октомври 1919 г., в главата по националния въпрос махновци казват следното:

„Говорейки за независимостта на Украйна, ние разбираме независимостта не като национална независимост от типа на петлюровската самостоятелност, а като социална и трудова независимост на работниците и селяните. Заявяваме за правото на украинския (както и на всеки друг) трудов народ на самоопределение не в смисъла на „самоопределение на нациите“, а в смисъла на „самоопределение на трудещите се“…

Революционните въстаници… не могат по никакъв начин, в никаква област да насилват естествените потребности на украинския народ. Следователно, въпросът за езика на преподаване в училищата може да бъде решен не от нашата армия, а само от самия народ в лицето на родителите, преподаващите и учащите се… Всички нареждания на така нареченото Специално съвещание на деникинци, забраняващи майчиния език в училищата… отсега нататък се унищожават, като насилствено наложени на нашите училища… В интересите на духовното развитие на народа, езикът на училищното преподаване трябва да бъде този, към който естествено е склонно местното население, преподаващите, учащите се и техните родители, и то, а не властта, и не армията, трябва свободно и самостоятелно да разреши този въпрос“.

В този кратък текст е изразена едновременно и социално-класова, и национална идея. Това е типично за епохата на подем на социално-революционните движения от левите есери до махновщината. В революционните епохи обикновено класовото не се отделя от националното (с изключение може би на движенията на работниците-мигранти). Левите есери формулират този принцип като автономия (федерация) на самоуправлението на трудовите народи.

Бизнесът се премахва, предприятията преминават в самоуправлението на трудовите колективи и техните сдружения. Подобно на това и националната култура става достояние на работниците на този народ, присвоена от тях, както се присвояват фабриките и заводите; премахва се от контрола на бизнеса или държавата. Различните народи се обединяват във федерация в смисъла на доброволното сдружение на децентрализираните общини/общности със силно местно самоуправление, общини, очистени от олигарсите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.