„Уругвайска анархистка федерация: криза, въоръжена борба и диктатура, 1967-85“

fauFAU (Federación Anarquista Uruguaya), създадена през 1956 г., е била едно от най-силните анархистки движения в Латинска Америка. През 1960-те години тя се изправя пред нарастващия прилив на репресиите, които ще завършат с военната диктатура в периода 1973-1985 г. Тъй като се слага край на легалните пътища на борба, посредством Работническо-студентската съпротива (ROE) и OPR-33 (Народна революционна организация) FAU разширява тактиката си до въоръжена борба в защита на работническото движение. Банките биват обирани с цел финансиране, а шефовете на фабриките са отвличани в подкрепа на исканията на работниците. След като в Аржентина се установява военна диктатура, много бойци на FAU се „изгубват“ в съвместните репресии на уругвайските и аржентинските военни сили. Хора от FAU са в основата на създаването на Народната партия на победата (PVP). Уругвайската анархистка федерация е активна и днес.

***
„Уругвайска анархистка федерация: криза, въоръжена борба и диктатура, 1967-85“ (рецензия)

Рецензия на памфлета на Kate Sharpley за Уругвайската анархистка федерация по времето на диктатурата, взета от списанието на Solidarity Federation.

Този преглед на основното уругвайско анархистко движение включва различни статии и интервюта с бойци. В началото може да бъде обезсърчителен за всеки, който не е запознат с темата, тъй като частите, които дават основен преглед на историята се появяват едва в средата и в края на памфлета. Въпреки това си струва да бъдем упорити, тъй като историята на Federación Anarquista Uruguaya (FAU) е поучителна.

Въпреки че анархистите са били активни в Уругвай от 1860-те години, Federación не се създава до 1956 г. Подобно на по-ранните либертарни организации в страната, това е било широко базирано движение, вдъхновено най-вече от трудовете на Михаил Бакунин и Ерико Малатеста. Въпреки че анархизмът получава подкрепа в по-бедните квартали на градовете и в някои профсъюзи, Federación няма отчетлива идеология и отчасти заради това тя губи вдъхновени активисти от марксизма в резултат на успешната Кубинска революция от 1959 г. – отново доказателство, че ефектите на самоотвержения активизъм са твърде често разсеяни, ако анархистките движения не приемат стратегически и организационен модел, който да им позволи да представят жизнеспособна алтернатива на партиите отляво.

По-лошото трябва да последва, тъй като нарастващата икономическа криза води до увеличаване на държавните репресии срещу работническата класа. Фашистките групировки атакуват профсъюзните активисти и стачкуващите, а интензивният социален конфликт води до спиране на гражданските свободи от правителството през 1968 г., последвано от военното изземване на властта през 1973 г. FAU е трябвало да премине в нелегалност, но дори и тайно продължава да действа, въпреки че много от нейните членове са арестувани.

Тя създава въоръжено крило, Народна революционна организация, което отчуждава пари от банките за работническите борби и отвлича водещи индустриалци. Въпреки това военните се оказват твърде силни и много бойци на FAU трябва да отидат в изгнание. Но дори и в съседните страни те не са в безопасност. Южноамериканските диктатури действат заедно с разузнаването на Съединените щати срещу различните революционери в „Операция Кондор“ – международно съвместно усилие, започнато през 1975 г., в което се споделя информация, бягащи и изгнаници са преследвани и десетки хиляди са вкарани в затвора или убити.

В крайна сметка уругвайската диктатура не успява да реши икономическите проблеми на страната и нейните репресии не могат безкрайно да задържат народния протест. FAU се възобновява с избухването на стачки и демонстрации в средата на 1980-те години и провежда възродителния си конгрес през 1986 г. Днес, с „демокрацията“ като предпочитан политически метод на управляваща класа на нацията, тя отново е активна в общността, в борбите на работното място и на студентите. Категорична англоезична история на анархизма в Южна Америка все още не е написана, но памфлети като този са полезни стъпки към тази цел.

Взета от Kate Sharpley Library. За първи път публикувана в Direct Action #47 (лятото на 2009 г.).

***
„Уругвайска анархистка федерация: криза, въоръжена борба и диктатура, 1967-85“
Публикуван от Kate Sharpley Library, 2009
Език: английски
Връзка към PDF формата: https://vk.com/doc332968250_483391237…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.