Накратко за Федерацията на анархистите в Иберия

фаиФедерацията на анархистите в Иберия (FAI, исп. Federación Anarquista Ibérica) е испанска анархистка федерация, чиито членове са активни и в Националната конфедерация на труда (CNT). Името често се пише като CNT-FAI заради близките отношения между двете организации. Печатен орган на ФАИ е вестник „Земя и свобода“ („Tierra y Libertad“).

„Иберийската“ част в името е свързана с идеята за обединение на испанските и португалските анархисти в паниберийска организация. ФАИ е секция на Интернационала на анархистките федерации (ИФА).

ФАИ е създадена през 1927 г. във Валенсия, за да предотврати бюрократизацията на НКТ и да противодейства на установения в Испания диктаторски режим на Мигел Примо де Ривера.

В състава на ФАИ влизат както колективни участници, така и индивидуални членове, които са обединени в асоциация, основана върху свободното споразумение и взаимопомощта. Това позволява на Иберийския полуостров да съществуват отделни анархистки федерации. Участниците във ФАИ смятат, че антидържавното и антикапиталистическото движение може да доведе до построяването на анархисткия комунизъм. По този начин Федерацията на анархистите в Иберия обявява, че ще се бори за интернационализъм и срещу всички форми на държава, авторитаризъм, религия и т.н.

Значителното влияние на ФАИ върху испанското анархосиндикалистко движение води до това, че редица умерени членове на НКТ начело с Анхел Пестаня преминават в създадената от него Синдикалистка партия.

ФАИ играе значителна роля в Гражданската война в Испания на страната на републиканците. В началото на войната ФАИ наброява около 300 000 души. В хода на Гражданската война подлагат на критика сътрудничеството на анархосиндикалистите с републиканското правителство.

По време на управлението на Франсиско Франко ФАИ продължава нелегалната си дейност. След смъртта на Франко и либерализацията на режима в Испания ФАИ продължава активността си. Въпреки че участниците в организацията са едновременно и в НКТ, членството във ФАИ е тайно.

Колективните участници и индивидуалните членове, които са във ФАИ, са свързани един с друг с организационно споразумение. Те организират събрания и конференции на жителите на полуострова, където взимат решенията с консенсус. Като метод за борба предпочитат прякото действие.

От известните членове на ФАИ си заслужава да се отбележат Гарсия Оливер, Франсиско Аскасо, Буенавентура Дурути (загинал при неизяснени обстоятелства на 20 ноември 1936 г. при Мадрид).

земя и свобода

Вестникът на ФАИ „Земя и свобода“

Днес ФАИ работи по създаването на „Libertarian Athenaei“, а също така се занимава и с пропагандна работа. Организацията издава месечния вестник „Tierra y Libertad“ („Земя и свобода“) в Кастилия и португалското списание „Cuadernos de Accao Directa“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.