Корсика иска автономия от Франция

корсика
Хиляди хора излязоха по улиците на Аячо, искайки автономия

В столицата на Корсика Аячо в навечерието на визитата на френския президент Емануел Макрон се състоя многохилядна демонстрация с искане да се предостави на острова по-широка автономия и да се освободят от затвора политическите затворници, борещи се за независимост на Корсика от Франция.

Демонстрантите носеха транспаранти с лозунгите „Демокрация и уважение за корсиканския народ!“, „Франция убива!“ и знамена с емблемата на Фронта за национално освобождение на Корсика (ФНОК) – черна глава с бяла превръзка. ФНОК се бори за независимост на Корсика от 1919 г., използвайки в това число и сила.

През декември 2017 г. оглавяваните от Жил Симеони корсикански автономисти одържаха победа на изборите за органи за местно самоуправление. Автономията за Корсика, настояват те, трябва да включва признаване на съществуването на корсиканския народ (докато по законите на Франция всички нейни граждани се считат французи), даване на официален статут на корсиканския език, въвеждане на забрана на нерезиденти да купуват недвижими имоти на Корсика с цел запазване на корсиканската култура и предоставяне на Корсика на по-голяма финансова власт.

Симеони не изключи възможността от избухването на насилие, ако френските власти не се вслушат в мнението на корсиканците.

Париж заяви, че е готов да обсъди въпроса за автономията, но отхвърли исканията за признаване на корсиканците за отделен народ и даването на официален статут на техния език.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.