Снимки и отчет от 1 май в Нойкьолн, Берлин

До 250 човека взеха участие в тазгодишната първомайска демонстрация в Берлин. Така ние спазихме обещанието си за втора година да проведем демонстрация, която в духа на историческата, революционна демонстрация в 13:00 часа представлява адекватна и истинска, пролетарска алтернатива на критикувания от всички страни туристически и юпи карнавал в Кройцберг.

Започнахме демонстрацията с дълъг митинг на площад Карл Маркс. За период от час и нещо имаше до 300 човека – също много заинтересовани хора от квартала, – които слушаха речите и музиката. Митингът бе белязан от много разпространени от нас листовки за мобилизация. Последва още една реч от „Младежка съпротива“, реч на другар от ADHK и една на представител на обединението, което на 15 май ще организира в Нойкьолн демонстрация по повод деня Накба. Последва танцово представление на палестинската група за Дабке Al-Awda и кратко музикално представяне на рапърите GuevaraH, Taktikka и Detweiler. Тук трябва да изкритикуваме дефектната техника и съответно забавянето на началото на демонстрацията – следващата година ще имаме различно представяне.

Най-накрая около 14:20 часа се формира колона от демонстранти, която премина през Рихардплац по посока гара Зоненалее, по улица Брауншвайгер към жп гара Нойкьолн, по улица Карл Маркс и Зоненалее, стигайки накрая до Херманплац. Нашият блок най-отпред беше с тъмни якета и бейзболни шапки с нашия символ – сърп и чук, – и преден транспарант с надпис „Смърт на империализма! – Цялата власт на пролетариата!“ под двупръчков транспарант с лозунга „Защитавайте се и се борете срещу експлоатацията, гнета и империалистичната война“. Скандирахме лозунги като „Улиците са за червената младеж!“, „Не бежанците са проблем, а тази скапана система“, „Вива, Вива Палестина“, „Дерсим, Кабул, град Газа – изхвърлете скапаните окупатори“, „Да живее интернационалната солидарност – Солидарността означава съпротива – Борба срещу фашизма във всяка страна!“, „ФРГ не е нашата държава – цялата власт на пролетариата“, „Само оръжието на масите ще изгради социализъм“, „Вива Маркс! Вива Ленин! Вива Мао Дзедун!“, „Младеж, бъдеще, социализъм!“, „Хипстъри, бюрократи, юпита – вървете на майната си! Това е нашият град!“, „Всичко за народа, класата и партията!“ и бяха представени чрез скандирания всички буржоазни партии като врагове на народа и се призова за бойкот на предстоящите федерални избори.

Когато пристигнахме на Херманплац, направихме заключителен митинг, бяха прочетени две речи, като едната от тях на рапъра GuevaraH се фокусираше върху пролетарския интернационализъм и палестинския въпрос, а другата засегна задачите на маоистите в Германия. След това последва рап представяне от DSDNG. Накрая всички заедно пяхме химна на нашата класа, Интернационала, и по този начин завършихме акцията си с пролетарски дух и достойнство.

Макар демонстрацията с малко повече от 200 човека да беше по-слаба от предходната година, ние смятаме този ден като политически, идеологически и организационен успех. На началния митинг освен организираната революционна младеж присъстваха арабски младежи от квартала, като много участници бяха довели със себе си приятели и колеги. Това, което демонстрацията на различните леви участници загуби за разлика от миналата година се компенсира от участието на различни най-вече палестински и арабски младежи и растежа на нашата организация, така че нямаше драстично по-малко участници и това въпреки няколкото успоредни мероприятия, като например двете демонстрации в 16:00 часа и хип-хоп сцената на Myfest.

Ченгетата ни посрещнаха на площад Карл Маркс с доста масов контингент като миналата година, което беше както заради общото развитие на нашата работа, така и заради медийната и политическа агитация на буржоазната преса и партии. Те заявиха предварително, че на демонстрацията ще има лозунги срещу ционистката колониална държава Израел и империалистичната суперсила САЩ, основният враг на народите по света. Правеха се проверки и демонстрацията беше придружена от баварската USK (специален отряд към полицията). Изобилстваше от представяне и Държавна сигурност (Staatsschutz). Отстрани тъкмо започнаха да се появяват „антинемски“ реакционери, които да наблюдават и шпионират нашето мероприятие. На фона на настоящата омраза ние си взехме урок от миналата година и поехме по-голяма отговорност за участниците в нашето мероприятие срещу изобличаващи снимки на демонстрантите, което представлява ясно развитие в сравнение с миналата година.

Навъртащите се наоколо реакционери осъзнаха доста бързо, че всяко безпокойство от тяхна страна ще има последствия и съответно гледаха в земята. Това потвърди отново факта, че някои хора, които са анонимни в интернет в реалния живот са жалки и страхливи и без тяхната полиция и тяхната буржоазна държава не могат да направят нищо.

Нашата линия, прогресивна култура от други страни – като например танцовата дабке група – свързана с революционен рап, отново доказа, че е правилна. Културата на хората не само може да бъде прекрасен и красив израз на колективност, но и оръжие в служба на революцията, защото обединява потиснатите и изразява омразата срещу системата.

Нямаше минута, в която да не се скандират лозунги. Чрез мегафон се говореше на жителите на квартала за какво е демонстрацията и че младежта от квартала е тук, за да се бори за интересите на хората. Това се изрази най-вече от силната воля да се обединим с жителите на Нойкьолн. Непримиримите лозунги, които бяха скандирани, доказаха на всички опортюнисти, че няма противоречие между идеологическата острота и „масовия призив“ за демонстрация. Ние бяхме всичко друго, но не и чужда структура, маршируваща по улиците на Нойкьолн. Нойкьолнската младеж шестваше на нашата демонстрация или ни поздравяваше от тротоарите и прозорците.

По този начин успяхме да идентифицираме пролетарската младеж поне доколкото е възможно. Това беше първият път, в който бяхме облечени в черно и с шапки със сърп и чук и това ни даде силен колективен и дисциплиниран опит.

Точно зад нашия блок вървяха младежи от квартала, много палестинци и други араби, нашите другари от ADHK, пънкари, леви и прогресивни мигранти. Те допълниха единния революционен характер на демонстрацията със свои знамена и лозунги. Особено на Зоненалее нашата демонстрация започна да се увеличава. Арабските скандирания и барабани бяха също част от демонстрацията.

Нашите активисти, поддръжници, приятели и маси работиха цял април всеки ден за тази демонстрация и осъществиха добри акции. Общо 10000 листовки на „Младежка съпротива“ бяха раздадени на хората, имаше окачени транспаранти, знамена на футболните игрища свързани с BZ и BILD, хиляди стикери и плакати, както и графити. Отново бяхме в състояние да спечелим нови хора, да ги включим в мобилизацията и организацията на работата.

Важно е да споменем и положителният опит, който натрупахме в мобилизацията. Раздавахме листовки не само в Нойкьолн и Вединг, но също и в източните квартали Лихтенберг и Марцан.

Като цяло може да се каже, че нашата идеологическа отчетливост, непримиримост и дисциплината доведоха до успех деня и мобилизацията. Ще продължаваме да вървим по този път и каним всички, които са искрени да направят това с нас!

Да живее интернационалният ден за борба на работническата класа!
Да живее първи май!
Организирайте омразата на младежта и масите!
Напред към революция!

Jugendwiderstand

Повече снимки тук: http://jugendwiderstand.blogspot.bg/2017/05/fotos-und-bericht-zum-roten-1-mai-in.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s