„Монтонерос“ в Никарагуа (SOMOS)

Няколко часа след падането на режима на Анастасио Сомоса, международният тероризъм се появи на политическата сцена: Куба провъзгласи, че напълно подкрепя Сандинисткия фронт за национално освобождение (FSLN), а лидерите на въоръжената аржентинска банда „Монтонерос“ заявиха, че поддържат борбата на никарагуанския народ с оръжие и пари. Революционният сектор на марксизма показва своето отвратително лице за пореден път.

(…)

Облеченият във военна униформа команданте с нашивка на ръкава на ризата лидер на аржентинските терористи Марио Едуардо Фирменич можеше да бъде объркан с един от другите кръжещи около бившия бункер на Анастасио Сомоса сандинисти. Въпреки това, той се отличаваше от стотиците бойци на FSLN с две характерни особености: първо, той не носеше на врата си класическата черно-червена кърпа и второ, той постоянно беше съпровождан от втория лидер на въоръжената аржентинска банда „Монтонерос“ Фернандо Вака Нарваха. Този последният, пристигайки два месеца по-рано на южния фронт, веднага влезе в сандинистката бригада „Бенхамин Селедон“, докато Фирменич пристигна в страната преди около 15 дни заедно с Даниел Ортега (член на Хунтата на Националното ръководство на Сандинисткия фронт) и беше свидетел на падането в Манагуа на режима на Сомоса.

Montoneros y Sandinistas
Заобиколени от аржентински и никарагуански бойци стоят команданте Умберто Ортега и Виктор Тирадо (FSLN) и команданте Марио Фирменич и Фернандо Вака Нарваха (Montoneros)

Взаимодействието на тези два елемента на подривната аржентинска група със сандинистката гериля започна далеч не от вчера. Няколко месеца по-рано, когато се проведе финалното настъпление на Сандинисткия фронт срещу силите на президента Анастасио Сомоса, в Мексико се проведе среща на ръководителите на латиноамериканската гериля. Неин домакин беше Даниел Ортега с цел да поиска финансова и материално-техническа помощ от другите революционни групи на континента.

„Монтонерос“ се представляваха от терориста Марио Фирменич и от този момент той разви по-тесни връзки със сандинистката организация. Заминавайки в сряда на 25 юли за Хавана за посещаване на следващия ден на празника, посветен на годишнината от неуспешната атака на Фидел Кастро срещу казармите в Сиеро Монкадо, Фирменич и Ортега напълно случайно се сблъскаха с група кореспонденти. Разбира се, не пропускайки подходящия случай да развият пропаганда в медиите, те дадоха неочаквано, но много обширно интервю, в което терористът Фирменич заяви, че неговата подривна организация помага на Сандинисткия фронт вече три месеца.

Първоначално тази помощ се изразяваше във финансова подкрепа. Два месеца по-късно бандата формира медицинската бригада „Адриана Айдар“ със свои автомобили, оборудване и хирургични инструменти, позволяващи да се помага едновременно на повече от сто ранени. Тази бригада, състояща се от около тридесет души, действа на юг в близост до границата с Коста Рика. Малко по-късно в Никарагуа се появяви специалният отряд на „Армия Монтонеро“ (Ejercito Montonero) – „Генерал Хосе де Сан Мартин“. Фирменич силно одобри никарагуанската революция, съобщавайки, че участието в нея на аржентинците ще позволи да се получи необходимият опит за организирането на революция в родината.

Един журналист го попита какво се е случило със средствата (около 50 хил. долара), които според думите на самия Фирменич той е взел със себе си на сандинисткия фронт. Лидерът на бандата „Монтонерос“ отговори тогава, че повечето средства вече са изразходвани за организирането на герилята, а в него са останали малко спестени долари.

Montoneros en Managua 2
Фернандо Вака Нарваха и Марио Фирменич до автомобил на аржентинската армия – един от десетките, предадени от аржентинския диктатор Видела на диктатора Сомоса във вид на военна помощ „за борба с комунистическата заплаха“.

Сега по време на събранието в бившия бункер на Сомоса от Фирменич беше формулирана идеята „колкото се може по-скоро да се изнесе“ революцията и в другите страни от Централна Америка, „където са възникнали обективни и субективни условия“ за действие. Изказвайки всички свои мисли, лидерът на аржентинската банда обяви като следваща цел изнасянето на революция в Салвадор – малка пренаселена страна, бедна и неграмотна, където 14 избрани семейства се ръководят от своите капризи и почти цял век управляват икономическия и политически курс на страната.

Салвадор в продължение на няколко години е арена на необявената война между правителството и различните бунтовнически групи. Именно това нарастващо напрежение позволява на аржентинско-никарагуанските авантюристи да говорят за следващата цел на революционната гериля.

Сандинисткият фронт постигна свалянето на Сомоса, само защото имаше база за подкрепа в Коста Рика. Сега Никарагуа може да стане убежище за бойците на Народния революционен блок, най-голямата група на салвадорските бунтовници. Сандинистите могат да предложат на своите съмишленици безопасен преход на укрепената и защитавана от правителствените сили на Салвадор граница.

Само трябва да се изчака, „когато салвадорската революция укрепне“, както казва „никарагуанският Сталин“ Томас Борхе. И когато тази революция укрепи силите си, тя ще даде импулс за действие в други части на страната, където подривната аржентинска банда „Монтонерос“ отново ще играе главна роля.

Намиращият се в бившия бункер на Сомоса Фирменич вече е изчислил, че настъплението срещу Салвадор трябва да започне не по-късно от две години от момента на събранието. Да започне независимо от географските характеристики на тази страна, не отговарящи на идеята за селската гериля, за която са били подготвени сандинистите и които, безусловно, ще имат сериозни проблеми в хода на адаптацията към новата арена на бойните действия.

Енрике Васкес, SOMOS, 27 юли 1979 г.

Източник: Никитич Винтер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.