Кодекс на честта на FALN

falnКодекс на честта на Въоръжените сили за национално освобождение (Fuerzas Armadas de Liberacion Nacional)

Операциите на тактическите бойни единици и партизанските отряди на Въоръжените сили за национално освобождение представляват самозащита на младежта и народа пред лицето на правителствения терор на президента Ромуло Бетанкур и неговите съучастници.

Тези операции са вдъхновени от висшите идеали за служене на Родината, желанието да се осъществи великата мечта на Симон Боливар, както и от стремежа да се установи патриотична и демократична власт.

Основа на всички тези принципи е посоченият по-долу кодекс на честта на FALN:

1. Бойците на FALN използват оръжие изключително при самозащита на своя живот и само по заповед на командващите на една или друга операция.

2. Не са се провеждали и няма да се провеждат никакви операции, които са насочени срещу дребните търговци, земевладелците, дребните индустриални предприятия или обществените служби, обслужващи цивилното население.

Точно така уважаваме собствеността на едрите търговци и предприемачи в случай, че не са замесени в престъпленията на терористичното правителство.

3. Бойците уважават и с всички сили защитават собствеността на работниците, селяните и секторите на средната класа независимо от принадлежността им към една или друга идеология: дори ако спазват неутралитет или са наши противници.

4. Животът на войниците, подофицерите и офицерите във Въоръжените сили, също както и живота на служителите в Общинската полиция се уважават напълно в случай, че те не участват в операциите срещу нашите партизански отряди.

5. Животът на членовете на семействата на войниците, подофицерите и офицерите във Въоръжените сили, също както и живота на членовете на семействата на служителите в Общинската полиция се уважават напълно, дори когато служители на репресивния апарат участват в операции срещу FALN.

6. Животът и здравето на пленените също са защитени.

Този Кодекс ще бъде строго спазван. Всички нарушения на закона ще бъдат безмилостно наказвани от компетентните органи на FALN.

Генерален щаб на FALN, 20 февруари 1963 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.