etaletterБаската въоръжена група ЕТА обяви, че ще се разоръжи в събота, оставяйки своето оръжие, „така че баските могат да продължат да предприемат стъпки за постигането на мир и свобода в нашата страна“.

ETA (Euskadi Ta Askatasuna, означаващо „Баско отечество и свобода“) прекара десетилетия в борба за независимост на Страната на баските срещу жестокото потискане от страна на последователните испански правителства.

Въпреки че в момента регионът е на ниво автономия, Страната на баските продължава да бъде до голяма степен управлявана от Мадрид, като източната част е под френски контрол.

Групата обяви прекратяване на огъня през 2011 г., но не и разоръжаване. Испания заяви, че ще продължи да отказва преговори с тях, осъждайки ги като „терористи“.

Мирът идва в седмица, в която се появиха детайли за това, че висши хора от испанската Гражданска гвардия и полицията са били уж санкционирани през 1980-те и 1990-те години за измъчването на заподозрени членове на ЕТА, но които след това са продължили да бъдат на върха в тези сили.

Говорейки в петък, говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго заяви, че ЕТА „няма да вземе нищо от една демократична държава като Испания“ и призова организацията да предаде тези, които са били ангажирани във въоръжената борба.

В писмото на ЕТА с дата 7 април се казва, че „предавайки цялото си въоръжение (оръжия и боеприпаси) на представителите на баското гражданско общество, ЕТА ще бъде вече разоръжена организация“.

„Ние искаме да предупредим, че все още процесът може да бъде атакуван от враговете на мира. Единствената истинска гаранция за успех са хилядите хора, които ще се събират заедно в Байон (Югозападна Франция), подкрепяйки разоръжаването“.

Писмото посочва, че сега е времето баското „гражданско общество“ да „постигне мир и свобода“. В него също така се предлага възможността за неназовани бъдещи отстъпки, особено отдавна търсеното преместване на почти 400 вкарани в затвора членове в затвори по-близки до техните семейства.

Вярва се, че ключова фигура за тази стъпка на ЕТА от отказа на насилие е лидерът на партията за независимост Sortu Арналдо Отеги, който има връзки с Sinn Fein и присъства миналия месец на погребението на бившия заместник министър-председател на Шестте графства Мартин Макгинес.

Налице е израз на подкрепа от испанските партии от целия политически спектър, но не и от партията на премиера Мариано Рахой.

Доста хора от баските региони в Испания и Франция очакват да присъстват на символичния ден в събота във връзка с разоръжаването.

„Ние имаме политическата и техническата отговорност за разоръжаването на ЕТА и то беше направено“, каза Чеч Ечевери, баски природозащитник.

Ечевери каза, че оръжейни експерти ще бъдат част от проверяващия орган, който ще направи серия от проверки утре. Публично събитие е планирано във френския баски град Байон утре, за да отбележи „Разоръжаващия ден“.

„Разоръжаването не означава мир“, заяви Ечевери. „Френското и испанското правителство трябва да помогнат за решаването на всички последствия от този конфликт.“

По-надолу е текстът от писмото на ЕТА:

ЕТА, баската социалистическа революционна организация за национално освобождение информира международната общност, че предавайки цялото си въоръжение (оръжия и боеприпаси) на представителите на баското гражданско общество, ЕТА ще бъде вече разоръжена организация.

Това беше трудна и тежка задача в следствие на всички препятствия, поставени от испанската и френската държава по пътя, който все още съществува в схемата на победители и победени, подплатена с полицейско решение.

За щастие гражданското общество направи крачка напред и взе в свой ръце, както политически, така и технически процеса по разоръжаване и направи значителен принос за отблокирането на положението. Искаме също да подчертаем и подкрепата дадена ни от баските институции.

Процесът не е завършен. „Разоръжаващият ден“ е утре и искаме да предупредим, че все още процесът може да бъде атакуван от враговете на мира. Единствената истинска гаранция за успех са хилядите хора, които ще се събират заедно в Байон (Югозападна Франция), подкрепяйки разоръжаването.

Ние вдигнахме оръжие за баския народ и сега го даваме в неговите ръце, така че баските могат да продължат да предприемат стъпки за постигането на мир и свобода в нашата страна; ние трябва да се ангажираме за напредъка на решенията.

GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA! GORA EUSKAL HERRIA SOZIALISTA! JO TA KE INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMOA LORTU ARTE!

(СВОБОДА ЗА СТРАНАТА НА БАСКИТЕ! СОЦИАЛИЗЪМ ЗА СТРАНАТА НА БАСКИТЕ! НАПРЕД ДО НЕЗАВИСИМОСТ И СОЦИАЛИЗЪМ!)

Страната на баските, 7 април 2017 г.

Euskadi Ta Askatasuna E.T.A.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s