„Новата ИРА“ пое отговорност за бомбена атака

Организацията позната като „Нова ИРА“ обяви, че е нападнала автомобил на PSNI (полицията в Северна Ирландия) с „ударно ядро“ (EFP) в графство Тайроун миналата седмица.

Редица полицаи от PSNI са патрулирали в Страбан, в Западен Тайроун, когато се е случила експлозия на улица Таунсенд. От PSNI заявиха, че нападението е извършено с „крайпътна бомба с прикрепена към нея командна жица“. Няма пострадали при атаката, въпреки че членове на патрула на PSNI са съобщили, че са изпитали шок.

Редица домашно направени EFP ракети, подобни на хоризонталните минохвъргачки, са били използвани през последните години от „Новата ИРА“ при нападения в Белфаст и Дери. През август 2015 г. ракета за минохвъргача беше открита и обезвредена в Страбан.

В изявлението си организацията заявяви, че „EFP е съдържало Семтекс и е задействано чрез командна жица към целта от девет крачки“. Те също така заявиха, че EFP е преместено от едно място на друго, за да се избегнат цивилните автомобили.

Бомбената атака беше категорично осъдена от политиците. Членът на борда на полицията и на асамблеята на Социалдемократическата и лейбъристка партия Даниел Мъккросан каза: „Такива атаки срещу PSNI нямат място в съвременното развиващо се общество“.

В дните след нападението беше предприета голяма операция от PSNI, за да се претърсят домовете на множество републиканци в Нютаунстюарт и Страбан. Двама членове на политическа партия Saoradh бяха заведени в Musgrave Barracks за разпит.

Партията обяви в понеделник, че жилищата на нейните активисти са били „разбити и продължават да бъдат заети от британската полиция“.

Те добавиха: „Естествено, насилието на британската държава спрямо републиканските активисти беше посрещнато с мълчание от местните лицемери, които по принцип се надпреварват кой по напред да успокои своите британски господари“.

Източник: republican-news.org/current/news/2017/04/new_ira_claim_bomb_attack.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.