съветски войнициЦел на моето отправяне толкова далеч „в полето“ беше да получа информация от първа ръка за отговорът на „работническите маси“ от Ленинград по въпроса за моралните, политическите и социалните проблеми, възникващи в резултат на войната. В началото на руската кампания и през цялото лято на 1941 г. аз описвах в своите депеши от фронта на Украйна как „селските маси“ на СССР, преквалифицирани и превъзпитани в резултат на индустриализацията, или, по-точно, в резултат на механизирането на селскостопанството, реагират на същите проблеми. В същото време акцентирах особено върху това, че като движеща сила на войната в Русия встъпва най-вече „промишленият морал“ на селския пролетариат. (Фактът, който при никакви обстоятелства не трябва да се забравя, се състои в това, че в резултат на индустриализацията, или, както казах, по-скоро в резултат на механизирането на селскостопанството, известният в предишните времена селянин напълно изчезна)

Животът на тези руски селяни, както на мъжете, така и на жените, които са под 40 години, в резултат на трите последователни петилетки се промени драстично. Техният работен инвентар повече не са лопатите, мотиките и сърповете, а на смяна идват селскостопанските машини, като например трактора, механичните плугове, сеялките и т.н. и т.н. (Всеки колхоз разполага със стотици селскостопански машини) Промените засягат и облеклото, поведението, навиците и мирогледа. Старият живот на руското село е мъртъв.

Изчезна отдавна присъщия му фатализъм, както изчезнаха високите ботуши, кожените шапки, ризите и брадите. На тяхно място дойдоха сините комбинезони, кожените якета и шапките с малки козирки, бръснатите глави и лицето на новото поколение селскостопански работници. Настъпи бурлив сложен и активен живот, строга дисциплина на колективното стопанство, повсеместно признаване на абсолютното превъзходство на техниката. Промените се отразиха не толкова в културата на селяните, която като цяло остана доста груба и праволинейна, в смисъл, наивна. И не толкова в показателите, достигнати в областта на техническата специализация, които са много по-ниски от тези, които достигнаха, например, селяните в Германия или Съединените щати; тук става дума най-напред за промишлената дисциплина и моралното състояние. Традиционните мъже-селяни се превърнаха в съсловие на механици. От началото на войната им се наложи да станат и войници-работници, нищо по-различно от същите работници в големите промишлени градове.

Курцио Малапарте. Волга започва в Европа (Записки на италианския военен кореспондент за събитията на Източния фронт.1941–1943)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s