ПКК: Никой не може да ни изкара от Синджар

%d0%ba%d1%8e%d1%80%d0%b4%d0%b8Военното крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) отговори на исканията за тяхното напускане на Синджар.

В съобщение днес командването в Синджар на Народните сили за отбрана (HPG) обяви, че скорошните заплаши и натиск от страна служители на турската държава и Кюрдската демократична партия (КДП) не могат да ги изтласкат от Синджар.

„Бандите на Ислямска държава (ИДИЛ) предприеха голямо клане и окупационна кампания срещу Шенгал (Синджар) и нашия йезидски народ на 3 август 2014 г. Тази окупационна заплаха беше насочена към цялата територия на Южен Кюрдистан. Във време, когато йезидският народ беше беззащитен, ние от HPG се намесихме. По време на съпротивата за защита на Шенгал и Южен Кюрдистан от този ден близо 230 бойци за свобода бяха убити като мъченици. Тази наша борба ще продължи, докато заплахата срещу народа е налице“, се чете в изявлението.

В скорошно интервю члена на КДП и вицепремиер на Кюрдското регионално правителство Нечирван Барзани заявява, че ако трябва ще се използва сила, за да се изтласка ПКК от Синджар. Изявлението на HPG отбелязва забележките на Барзани като „провокативни“ и че той подбужда вътрешен конфликт, който кюрдският народ няма да прости.

Изявлението също така обвинява Барзани в нападки срещу силите на ПКК, докато запазва мълчание за „турската окупация на територията на Южен Кюрдистан“.

„Историята е показала, че никой не може да ни изтласка от Шенгал с използването на сила. Правенето на такова изявление срещу нашите сили в Шенгал, докато се запазва мълчание за окупацията на турската държава на много територии в Южен Кюрдистан вреди на кюрдското единство“, заявяват HPG по отношение на коментарите на Барзани.

Няколко турски официални лица, включително и министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу и прессекретаря Ибрахим Калин на турския президент Ердоган заявиха, че Турция може да атакува Синджар, ако силите на ПКК не напуснат територията.

Депутатът от иракския парламент Виян Дексил също се включи в дискусията, твърдейки, че десетки хуманитарни организации са готови да възстановят Синджар, но ПКК е пречка. „ПКК трябва да бъде махната от Синджар без значение каква цена ще се плати“, заявява тя.

Коментатори отбелязват, че както турското правителство, така и КДП се страхуват от нарастващото влияние на ПКК и групите, които са свързани с нея идеологически в Иракски Кюрдистан и Рожава-Северна Сирия.

ПКК и свързаните с нея групи са единствените кюрдски сили, които водят въоръжена борба във всички четири кюрдски региона в Турция, Иран, Ирак и Сирия. Тези групи са част от Съюза на кюрдските общности (СКО), който се стреми към конфедеративно решение на кюрдския въпрос.

ПКК помага в създаването на няколко йезидски милиции за самоотбрана, включително и женско обединение, след като влиза в територията, за да се бори срещу настъплението на Ислямска държава. Смята се, че КДП е под турски и американски натиск, настоявайки за изтласкането от Синджар на ПКК и свързаните с нея групи.

Източник: ANF, Kurdishquestion.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s