Бойците на ПКК ще напуснат Синджар само тогава, когато той е под контрола на йезидите: кюрдска група

%d0%bf%d0%ba%d0%baДипломатичният комитет на Съюза на кюрдските общности (СКО) заяви, че бойците на ПКК ще напуснат Синджар (Шенгал) само тогава, когато той е под контрола на йезидите.

В изявление пуснато в понеделник чадърната организация, свързана с ПКК, отхвърли исковете на някои служители в Кюрдското регионално правителство за оттеглянето им от Синджар.

„ПКК подпомага йезидите в създаването на сила за самоотбрана и административни институции. След като йезидите имат своя сила за защита и независима администрация, амбициите на ПКК ще бъдат изпълнени в Синджар“, гласи част от изявлението.

Според него бойците на ПКК не са отишли в Синджар, за да установят надмощие, а за да защитят йезидите от нападението на Ислямска държава през 2014 г. „Колкото по-бързо йезидите създадат своя сила, толкова по-малка партизанска сила ще остане там“, се посочва още.

Изявлението потвърждава за срещи между ПКК и Кюрдската демократична партия и отбелязва, че разговорите ще позволят да се намерят допирни точки, но въпросът ще бъде решен, когато „Йезидите с всякакви политически възгледи и от всякакви групи се обединят, установят самоотбрана и са способни да се управляват“.

Кюрдската демократична партия (КДП), Турция, Съединените щати и иракското правителство призоваха ПКК да се оттегли от Синджар, докато някои йезидски групи призовават ПКК да остане в региона.

Източник: kurdishquestion.com/article/3774-pkk-fighters-will-leave-sinjar-only-when-it-is-under-yazidi-control-kurdish-group

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s