Доклад: 7000 палестинци се държат в израелски затвори

%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80Журналисти, учени, активисти за правата на човека и дори един клоун са сред намиращите се понастоящем палестинци в израелските затвори.

По-голямата част от израелците не са заинтересовани от статистиката за палестинските затворници. В крайна сметка за тях палестинците не са човешки същества, а „терористи“ и като такива може би за предпочитане е да седят зад решетките. Но за хилядите палестински затворници, държани в израелските затвори във всеки един момент, израелците са обект на системата на окупация и потисничество, която ги преследва, заплашва и вкарва в затвора ежедневно.

Откакто започна окупацията през 1967 г., израелската военна правна система е вкарала в затвора някъде между половин милион и 800 000 палестинци според оценки. Това е почти невъобразим брой. Говори се, че на практика няма палестински дом, от който да няма човек в затвора. Процентът на осъдени палестинци, които са били арестувани и съдени от системата е около 99%. Това означава, че ако вие сте палестинец, който е бил арестуван, си струва да сключите сделка за признаване на вината, защото нямате почти никакъв шанс да бъдете оправдан.

Милиони хора, живеещи в окупираните територии, нямат човешки права и са обект на ежедневно насилие, мониторинг и финансов контрол, ограничения на придвижването и изграждането на жилище, и т.н. Освен това, всеки палестинец знае, че заплахата от затвор постоянни виси над него понеже Израел може да го арестува и задържи без съдебен процес за неограничен период от време, позовавайки се на „поверителни материали“. Тези масови арести са основната част от механизма, който позволява на Израел да се разширява в окупираните територии.

Израел е арестувал 6 440 палестинци през 2016 г., сред тях 1 332 деца, включително момичета, и 164 жени, според скорошен доклад, публикуван от Палестинския затворнически клуб, Палестинската група за права на затворниците Адамеер и Центъра за човешки права Ал-Мезан. Палестинците в Източен Йерусалим, много от които са израелски граждани, се считат за конкретна мишена: 2 029 са арестувани през 2016 г., 37% от които са непълнолетни.

Броят на палестинците в израелските затвори в края на 2016 г. наброява около 7000 души според доклада, от които 42 са жени. Около 300 от тях са деца, включително 11 момичета, се посочва още.

Сред арестантите са и тези, които са под административно задържане, което е специалитета на Израел: през предходната година 1 742 заповеди за задържане без съдебен процес са практикувани срещу палестинци. В края на 2016 г. Израел държи около 700 палестински арестанти под административно задържане, се посочва в доклада – около 10% от целия брой на палестинските затворници. Това, което е трябвало да се използва изключително в случаи на сценарии на „тиктакаща бомба“, се е превърнало почти в рутина.

Важно е да се отбележи, че е имало хора, които са лежали в затвора под административно задържане с месеци, или дори години, без да знаят за какво са заподозрени и без да имат правото да се защитят. Те са тикани в затвора след като членове на израелския апарат за сигурността успяват да убедят съда, че имат доказателства, които все пак ще останат поверителни. И съдилищата се убеждават лесно. По всяко време всеки може да бъде изпратен в затвора до шест месеца под административно задържане, като няма ограничение на броя пъти, в които заповедта може да бъде удължена без да се ходи в съда.

От 22 палестински журналисти, които в момента са в затвора, 9 от тях са под административно задържане. Те включват Омар Назал, член на Гилдията на палестинските журналисти, който е арестуван на пропускателния пункт Аленби в края на април миналата година. Той е тръгвал към срещата на Европейската федерация на журналистите в Сараево. Няколко дни след ареста на Назал, военният прокурор разбира, че няма достатъчно доказателства за вкарването му в затвора и затова е изпратен в затвора под административно задържане въз основа на поверителна информация. В интервю за „Седмото око“, адвокатът на Назал казва, че той е арестуван заради журналистическата си дейност. Той също така изрази подозрението си, че израелците и палестинците са координирали задържането му поради това, че неговите писания „причиняват главоболие“ и на двете страни.

Източник: 972mag.com/report-7000-palestinians-held-in-israeli-jails/124317/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s