Поставяне на снаряжение: принцип на разделяне

В полеви условия, било то на туристически поход или при изпълняване на бойни задачи, революционерите трябва да носят голямо количество екипировка продължително време, докато в същото време запазват мобилност и удобство за нейното използване. Това се постига след като боецът я разположи правилно и ефективно. Един от начините на това разположение е принципът на разделянето.

Този принцип предполага разделяне на цялото снаряжение на боеца на няколко ешелона (или комплекта), разделени по значимост и достъпност, което позволява най-често използваните вещи и вещите от първа необходимост винаги да са под ръка, а вторичните, по-малко важните, да се хвърлят с цел повишаване на мобилността в случай на опасност (например, ако революционерът се дави или е под обстрел от противника).

Преди да пристъпим към разделянето, трябва да се вземат предвид няколко общи аспекта при подбора на снаряжение.

1. Няма универсални вещи. Не е възможно да си купите чифт кубинки, за да ви бъде топло през зимата, сухо при дъжд, прохладно през лятото и при това да ви е удобно. Има снаряжение, което може да се използва за няколко задачи (например, мултитул), но и то има своите ограничения в използването. Ето защо има общ принцип: под конкретни задачи – конкретно снаряжение и екипировка.

2. Да се предпочитат компактни, леки и надеждни вещи. Първите две качества са необходими, за да се намали размера и теглото на пренасяното имущество, а третото трябва да се съблюдава, защото при изпълняването на бойна задача повредата на снаряжението може да струва на боеца здравето, а понякога и живота му. Счупващите се в най-неподходящия момент компас, навигатор или нож не можете да ги занесете на ремонт, намирайки се на десетки километри от цивилизацията. Въпреки това, не трябва да забравяте поставените задачи. Джобното ножче, разбира се, е компактно и леко, отколкото бойния армейски нож, но доста му отстъпва като оръжие за близък бой.

3. Взаимозаменяемост. Ако работите в група, вашето снаряжение трябва да бъде подходящо към снаряжението на вашите другари. Например, цялото електронно оборудване (радио, навигатори и т.н.) е желателно да работи с еднакви батерии. Снаряжението и паласките трябва да бъдат заменяеми. Паласките и раниците трябва да имат унифицирана система за закрепване. Това е необходимо, тъй като в случай на нараняване или умора на боеца, другарят може да свали част от снаряжението директно с паласките и да го сложи на себе си без да мисли къде може да сложи допълнителен боен комплект към АК, когато неговите собствени паласки са пълни.

В някои подразделения, дори има правило за носене на определена екипировка на определени места. Например, личната аптечка е прикрепена отляво на колана, а радиото – отдясно на гърдите и т.н. Това се прави, тъй като при случай на боен сблъсък или извънредна ситуация да не се търси дълго време снаряжението в другаря, а винаги да се знае къде се намира то.

military-equipmentСамият принцип на разделението позволява достатъчно гъвкаво да се формират комплектите, в зависимост от поставените задачи. Тук може да се приведе достатъчно обобщен пример, за да се получи обща представа и да се формират ешелони съобразно нуждите на групата.

а) Първи ешелон

Този комплект се слага в джобовете на дрехата на боеца, на колана, на разтоварителната система, в набедрената платформа. Това включва: лични документи, носители на важна информация, индивидуална аптечка, лично хладно и огнестрелно оръжие, половината на бойния комплект, инженерни боеприпаси, лични средства за връзка и сигнализиране (например, фенерче, ХИС и т.н.), мултитул или средства за създаване на минимални условия за оцеляване, паракорд, запас от лека висококалорична храна, запас от вода, ПАЗ∗.

∗ПАЗ – преносим авариен запас.

б) Втори ешелон

Може да се сложи в патрулна лека раница или леснодостъпно разединено отделение на основната раница. Това включва: храна за един ден, шалте, защита от дъжд, филтър за прочистване на вода, индивидуални средства за маскировка, комплект за работа в нощни условия, групово оръжие и боеприпаси към него. В зависимост от поставената задача, във втория ешелон може да се включи комплект с цивилни дрехи, лични цивилни вещи, необходими за завършване на задачата в полеви условия.

в) Трети ешелон

В третия ешелон се препоръчва да се включат: лагерно оборудване (спален чувал, навес, нагреватели), заменяем комплект с дрехи, средства за лична хигиена, запас от храна за целия период на изпълняването на задачата, а също и всякакви второстепенни вещи, чието наличие не е задължително, но може да допринесе за изпълняването на задачата.

При комплектоването на раниците необходимите вещи трябва да се сложат на достъпни места, поставяйки тежките, рядко използвани вещи извън раницата – колкото се може по-близко до центъра на тежестта на боеца, а често използваните и леките – нагоре или да висят на раницата. Използването на палатки не се препоръчва, защото те заемат доста място и тяхното разгъване изисква много време, докато в същото време навесът може да има същите функции, заемайки по-малко място.

В завършек кратко видео на специалните части от Главното разузнавателно управление за разделената екипировка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.