Наследниците на Малкълм

Оцеляване в очакване на революцията. История на Партията на Черните пантери

Пол Алкебулан

1. Наследниците на Малкълм

Малкълм Екс безусловно е идейният вдъхновител на Партията на Черните пантери. Той е този, който формира политическите убеждения на членовете на партията и несъгласието с курса на другите движения за граждански права. Той е този, който им предоставя нови тезиси, касаещи политиката, расата и самооценката, под въздействието на които обикновените хора се превръщат в яростни активисти. Той е този, който отива в Африка, за да възстанови изгубените връзки с историческата родина, за да установи контакти с новото поколение африкански политически лидери. И накрая, той е този, който убеждава чернокожите младежи, че трябва да вземат оръжие в ръка и да се защитят от държавното угнетяване.

Малкълм е въплъщение на човешката способност за духовно и психическо прераждане чрез самодисциплина и активно участие в движението за граждански права. Това е особено вярно, тъй като Малкълм преодолява в своя живот наркотичната зависимост и преминава през затвора. Примерът му вдъхновява хиляди като него. Пантерите разбират, че историята на Малкълм практически е история на всеки един от тях.

Малкълм Екс формира четири базови тезиси на платформата на BPP:

1) че афроамериканците могат и трябва да използват оръжие за постигането на политическите си цели;

2) че хората могат да постигнат духовно и психическо прераждане посредством участието им в движението;

3) че чернокожите трябва да бъдат открити за съюзи с други етнически потиснати групи, създадени въз основа на взаимното уважение;

4) че борбата за граждански права е част от международната борба срещу расизма и западния капитализъм.

Тази последна точка е най-сложна. От една страна, до този момент чернокожите смятат себе си за неразделна част от Съединените щати. Дори маестрото на „харлемския Ренесанс“ Уилям Дюбоа твърди, че афроамериканците имат „раздвоено съзнание“: те едновременно се чувстват и американци, и „негри“. Тоест, те се считат за уникални американци и искат да се интегрират в обществото, не губейки своята културна и расова идентичност.

Но от друга страна лозунгът за борба срещу западния капитализъм, крепостта на който е САЩ, води до извода, че американската черна диаспора е вътрешна колония и единственият път за нейното освобождение е политическата независимост от Съединените щати.

Малкълм Екс (истинско име – Малкълм Литъл) е роден в бедно семейство и изпитва напълно всички ужаси на гнета след ранната смърт на своя баща и психическото разстройство на майка си. Разбираемо е, че той няма друг път, по който да поеме, освен по улиците на Бостън и Ню Йорк. Става участник в престъпна банда и през 1946 г. закономерно влиза зад решетките по обвинение в кражба с взлом. Намирайки се в затвора, Малкълм попада под влиянието на „афроамериканските“ пропагандатори и през 1948 г. се присъединява към „Нацията на исляма“ на Илайджа Мохамед.

%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d1%8a%d0%bb%d0%bc-%d0%b5%d0%ba%d1%81Скоро след като е освободен, Малкълм става „министър“ на организацията. Неговото трудолюбие и несравнимо себеотрицание в крайна сметка го правят доверен помощник на Мохамед. Малкълм напуска „Нацията на исляма“ през март 1964 г., разочарован от нейния лидер, водещ живот, който противоречи на учението на организацията. Също е раздразнен от пасивността на „Нацията“ по отношение на борбата за граждански права на чернокожите.

Малкълм вижда, че борбата срещу сегрегацията, за смесени училища и квартали няма никакви перспективи, тъй като белите на висше ниво се противопоставят на всички тези опити за интегриране на чернокожите. Следователно, интеграцията е химера, от която следва да се откажат. Самоорганизацията и взаимопомощта в условията на черните квартали, където афроамериканците са мнозинство, са единственият вариант за по-нататъшното развитие. С други думи, чернокожите трябва да поемат отговорност за собствената си политическа и икономическа съдба.

Малкълм заявява, че националистическата философия ще „разбуди“ американските негри, ще им помогне да се избавят от бедственото положение, в което са попаднали, и ще им помогне да се защитят от тези, които са причинили това положение. Той призовава своите съратници да си направят изводи от борбата за национално освобождение на народите от Африка и Азия, които завоюват свободата си по въоръжен път. Започва да търси подкрепа от Организацията за африканско единство, и по-късно, по време на двете си пътувания до Африка, се среща практически с всички революционни лидери от континента по това време, получавайки пълна подкрепа за своите действия.

Малкълм Екс е убит на 21 февруари 1965 г. от няколко членове на „Нацията на исляма“, които впоследствие са осъдени. Смъртта на Малкълм е истинска трагедия за хилядите чернокожи младежи, вслушващи се в неговите думи. Убит е „мюсюлманският министър“, разширяващ хоризонтите за борба извън пределите на религиозната доктрина, убит е този, който свързва борбата за граждански права на чернокожото население на САЩ с борбата срещу капитализма, с борбата за национално освобождение на народите от Третия свят.

Именно идеите на Малкълм Екс стават основа на идеологията на Партията на черните пантери, която първоначално е радикално националистическо движение, искащо политическа автономия за чернокожите. Под влиянието на неговия мироглед, борбата за граждански права се превръща в революционно движение, солидарно с борбата на народите от Африка и Азия, свързано с многобройните правителства за национално освобождение на страните от Третия свят. Членът на ЦК на BPP Лендън Уилямс си спомня: „Ние се чувствахме наследници на Малкълм, и си спомням как говореше: „Ние искаме своето място в човешкото общество сега и ще завоюваме своето право на щастие на всяка цена“. Когато си спомням тези думи, все още тръпки ме побиват, защото и до ден днешен вярвам в тях“.

Източник: Никитич Винтер

Публикувано в САЩ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.