Инцидентът на булевард Уилям Морис. 1970 г.

Смъртта на Фернандо Абал Медина и Карлос Густаво Рамус на 7 септември 1970 г. е белязана от редица лъжи по техен адрес от страна на режима и огромен брой противоречиви версии, представени както от враговете, така и от приятелите на военно-политическата организация „Монтонерос“. Два дни след случилото се, „Монтонерос“ изясняват ситуацията чрез специално изявление, насочено към народа:

„За да разсее всички гнусни инсинуации и обвинения по адрес на нашите паднали другари, ръководството на „Монтонерос“ заявява следното:

1) За разговори, посветени на увеличаването на функционалността на организацията, а не за провеждане на бойна акция, на 7 септември в 20:05 в бар „La Rueda“, разположен на булевард Уилям Морис, пристигат Фернандо Абал Медина и Луис Родейро, оставяйки на улицата седящия в автомобил „Пежо“ Карлос Густаво Рамус.

В 20:15 в бара влиза друг другар (Хосе Сабино Наваро, бел.), пристигащ към сградата с „Фиат“ 1500, зад волана на който остава да седи петият член на въоръжената организация (Капуано Мартинес, бел.). В 20:20 пристига полицейски патрул (него го извиква собственикът на заведението, който разпознава търсения за убийството на Арамбуру терорист Абал Медина, с чиито снимки е облепен цял Буенос Айрес, бел.) с трима агенти с униформи и един цивилен: в същото време двама от тях се отправят към „Фиата“, един тръгва към „Пежото“, а агентът с цивилни дрехи влиза в заведението.

На влезлия служител са показани фалшиви полицейски удостоверения, след което той напуска бара. В този момент навън се чуват изстрели: завързва се престрелка между другаря Рамус и полицая, който се приближава към неговия автомобил; престрелка, заплашваща с арест останалите в бара другари.

carlos-gustavo-ramusДругарят Рамус загива в „Пежото“, поразен от взрива на детонираната в ръцете му граната. Излизайки през единствената врата, Абал Медина и неговия другар (Сабино Наваро, бел.) се опитват да избягат от полицейското обкръжение, проправяйки си пътя с оръжие. Другарят Абал Медина е ранен смъртоносно в гърдите, прикривайки оттеглянето на своя съратник, който остава без боеприпаси. След като разбира, че Абал Медина и Рамус са загинали, той напуска опасната зона без да получи наранявания. Така се оттегля и „Фиата“ 1500, в който е нашият пети другар, който няма оръжие, за да се притече на помощ.

След приключването на престрелката, Родейро, оставащ в бара и не разполагащ с оръжие, е арестуван от полицията.

Фернандо Абал Медина
Фернандо Абал Медина

2) Благодарение на нашата революционна честност, заявяваме, че загубата на двамата ни съратници е изключително резултат от нашите собствени грешки, тъй като не установихме адекватен контрол над мястото, където трябваше да се проведе срещата.

3) Въпреки изложеното по-горе, петимата наши другари действаха в тази ситуация достойно, и също като Абал Медина и Рамус, бяха решени да се бият до смърт.

В допълнение, отбелязваме, че нашите паднали другари, въпреки че бяха преследвани от всички сили за сигурност в страната, не оставиха борбата започната преди няколко години. Доказателство за това е операцията по експроприиране на оръжие и пари, извършена на 1 септември в 17:10 в столичната „Банка Галисия“, където беше иззето повече от 13 и половина милиона песо, картечен пистолет УЗИ с пълен пълнител, два пистолета „Браунинг“ 9 мм с четири пълнителя и един револвер 32 калибър.

4) Предупреждаваме информаторите, всички тези, които по една или друга причина предават народа към който принадлежат, и бойците, сражаващи се за този народ: такива хора ще бъдат жестоко наказвани без никакви предварителни дознания.

Що се отнася до полицията, ние разбираме, че тя е „служба за охрана на предателите на родината“, и тези предатели са готови да пожертват хилядите животи на своите слуги, за да унищожат един от нас. Нашата борба не е насочена непосредствено срещу тях, а срещу режима на горилите, въпреки че не се колебаем на открит смъртоносен огън по тези, които послушно и безропотно изпълняват престъпните заповеди на този режим. Не се колебаем на открит огън по тези, които са известни като палачи.

5) Ние знаем, че тази дълга борба за национална независимост ще бъде тежка и че народът ще понесе големи загуби по този път, но днес не е време за ридание, а е време да се вземе оръжието на падналите, за да се продължи започнатата от тях въоръжена съпротива заедно с братските организации, борещи се за връщането на Перон и за свободна, справедлива и независима родина.

Перон или смърт!

Монтонерос“

Статия от списание „Militancia peronista para la liberacion“ №13

Източник: Никитич Винтер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.