Камуфлаж

Разбирането на това кога трябва да бъдете видими и кога да останете незабележими има голямо значение по отношение на вашите усилия да не нарушите първото основно правило за оцеляване в бойни условия – да не бъдете убити! Овладяването на изкуството на камуфлажа ще ви позволи да се „разтворите“ на бойното поле.

%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%83%d1%84%d0%bb%d0%b0%d0%b6Камуфлажът като способност да се скриете на фона на обкръжаващата ви среда се разделя на два аспекта. Укритие – термин, който се отнася до всички форми на препятствия, които могат да скрият боеца от вражеския огън, като например дърво, камък, стена, ров или дупка от бомба. Тези препятствия осигуряват до известна степен защитата от куршуми и снаряди. Маскировка – изкуството да се сливате непосредствено с обкръжаващата среда. Това е форма на защита от вражеско наблюдение, но не е защита от огъня на противника.

Заемането на положение зад укритие означава да се скриете зад препятствие, за да избегнете вражеския огън.
Маскировката е умение да се сливате с терена, за да не попаднете в полето на наблюдение на врага.

Маскировката включва следните аспекти:

  • Размер. Обектите с еднакъв размер се маскират по-добре, когато се използват заедно/помежду си (когато са разположени един до друг).
  • Форма. В природата рядко се срещат прави линии и правилни окръжности.
  • Блясък. По принцип блясъкът изхожда от маслените или гладките повърхности.
  • Сянка. Често създава форми, които могат да бъдат разпознати на подсъзнателно ниво.
  • Силует. Обектът може да бъде разпознат, когато стои на светъл фон (или е осветен отзад).
  • Текстура. Става дума не само за неравността на повърхността, но и за дълбочината на зрителното поле.
  • Цвят. Важно е отчитането на преобладаващата цветова гама в заобикалящата ви среда.

Маскиране на кожата

Вдлъбнатите черти на лицето, като очи, областта под носа, скулите придават веднага познати сенки на рисунката, които изобразяват човешкото лице. Винаги, гледайки матова, черно-бяла фотография, дори да не познавате човека на нея, веднага ще разберете, че това е човешко лице. Тези издайнически характерни особености, които виждате, всъщност са просто сенки, открояващи лицето на човек на фотографията. Хората могат да разпознаят тези сенки дори на фона на неподвижни обекти, като облак или повърхността на луната!

%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%83%d1%84%d0%bb%d0%b0%d0%b61Два образа. Концентрирайте се извън пределите на страницата. Рисунката, която е разположена отляво, моментално е позната.

Тези сенки трябва да бъдат попълнени и изкривени. За да направите това, използвайте светъл тонален крем или молив за гримиране за голяма част от вдлъбнатите участъци от лицето. Но не „рисувайте“ напълно сенките, защото в противен случай ще получите рисунката в негативно изображение! Използвайте малко тонален крем или молив, за да „обтегнете“ сенките на вашето чело, бузи и шия. Скрийте видимите части на лицето, като нос, бузи и вежди с помощта на тъмен крем или молив. Не забравяйте да използвате цветен молив или крем, който съответства на цветовете на средата, която ви обкръжава. Например, не използвайте светлосив, ако това не е преобладаващият цвят в обкръжаващата ви среда.

И накрая, повторете тази цветна схема на външната част на ръцете, ако не сте с работни ръкавици. Ръцете ви обикновено се движат по-често, отколкото главата. Тъй като движението разкрива маскировката повече от всичко друго, ръцете със светла кожа работят като сигнални флагчета! Затова е крайно необходимо да затъмните ръцете си!

Маскирайте тялото и екипировката си

Съществуват многобройни и леснодостъпни образци за камуфлаж на екипировката. Всички те са добри. Някои образци, въпреки и не идеални в дадените обстоятелства, са способни да покажат голяма универсалност при смяната на обкръжаващата среда. Казано направо, често нямаме идеалната униформа, тъй като решенията се взимат от „тях“. (Знаете, че „те“ са тези, които взимат решенията отгоре, позовавайки се изключително на хомогенността). В крайна сметка, това е причината еднаквата дреха да се нарича „униформа“.

Да си представим за секунда, че нямате униформа. Добре. Представете се в цветовете, които съответстват на основните цветове на вашата среда (или на един доминиращ цвят). Ако живеете в джунглата, изборът е лесен – това е зеленият цвят. Пясъчният цвят е за жителите на пустинята, а белият цвят е, ако се намирате в снежната тундра. Ако искате да подобрите резултатите си, добавете, например, разлагане на цветовете на вашите крайници. Просто увийте изолирбанд или някаква друга лента около ръцете и краката си. Това не само подобрява маскировката, но и премахва шума от торбестите дрехи, помага да се предотврати закачане за други предмети. Не слагайте лентата твърде плътно, за да не посинеят пръстите ви и да не изтръпнат краката ви.

Както бе споменато по-рано, работните ръкавици са страхотна идея за маскиране на ръцете. Дори в условията на топъл климат има смисъл да носите ръкавици без пръсти. Ръкавиците имат допълнително преимущество, защитавайки от драскотини, порязвания и ухапвания от насекоми.

Косата – друга лесно узнаваема характерна особеност на човека в обкръжаващата го среда. Авторът няма научно обяснение за това, а просто привежда конкретния факт. Ако приемете този факт, тогава използвайте всички средства за маскиране на главата. Използвайте шапка или кърпа със съответния цвят, за да скриете косата си. Или се откажете от това, но тогава ще страдате от последствията! Маскирайте снаряжението си. Бронирана жилетка, патрондаш, котелка – всичко трябва да бъде маскирано. Омотайте с лента всички пръстени, карабини и катарами. Съществуват много форми на изкуствена растителност от пластмаса, които можете да откриете в магазините, или можете да използвате парчета от маскировъчна мрежа или пък ленти от цветно зебло с размер 30х30 см. Вместо тези изкуствени камуфлажни материали, винаги можете да използвате естествената растителност, която ви заобикаля. Недостатъкът е, че е трудно да я прикрепяте към екипировката си и тя бързо избледнява.

Оръжието можете да го маскирате със стар чифт чорапи със съответния цвят. Просто отрежете пръстите на чорапа и го нахлузете, закривайки цевта на оръжието с дължината на чорапа. Не е необходимо да отрязвате пръстите на чорапа, който ще закрива приклада. Отрежете по дължина чорапа колкото е нужно и закрепете краищата с помощта на тиксо. Убедете се, че оръжието може да функционира! (Особено затвора).

Помнете, камуфлажът е изкуство, значението на което се подценява с появата на по-високо технологичните оптики. Находчивостта трябва да се поощрява, но, както е във всички неща, не прекалявайте. Може би и с ИЗЛИШЪКА на камуфлаж.

Глава I: Индивидуални навици, Индивидуален навик №1
„Тактика на леката пехота за малки групи“, Кристофър Ларсън

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.