%d0%b8%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8fВчерашният републикански парад, който се проведе преди откриването на паметна плоча по случай Великденското въстание от 1916 г., привлече засилено полицейско присъствие.

Това е петият марш за тази година, организиран от Възпоменателния комитет за Великденското въстание в Северен Белфаст.

Три групи от около 300 участници тръгнаха от булевард Ардойн и стигнаха до улица Станхоуп.

Комисията по парадите отбеляза, че е имало само един републикански парад, който е минавал по този маршрут, включващ минаване през Карлайл Сиркъс и улица Клифтън, през последното десетилетие.

Организаторите се съгласиха да използват само един барабан от колежа Сейнт Малачис на улица Антрим, докато стигнат кръстовището на улица Клифтън и улица Станхоуп.

Проведе се също и лоялистки протест, организиран от група наричаща се „Край на възхваляването на тероризма“, като организаторите заявиха, че са „обект на сектантски атаки срещу сградите на оранжистите и освен това има липса на уважение към тях“.

Засиленото полицейско присъствие е сходно с предишните републикански паради в района.

Irish News отбеляза миналата седмица, че повече от една десета от PSNI са контролирали миналата година малкия републикански парад в Северен Белфаст.

Според данни на Irish News 774 полицаи са контролирали възпоменателния парад за Хенри Джай Маккракън – това са 182 000 паунда заплатен извънреден труд.

Други години нещата стоят почти по същия начин, като повече от 600 полицаи са мобилизирани през 2014 г., а през 2013 г. те са 779.

През 2013 г. са похарчени 250 000 паунда за извънреден труд.

През изминалия месец над 500 полицаи контролираха парад, който включваше само 200 маршируващи и 100 лоялистки протестиращи.

Тазгодишният парад, който се проведе на 28 август, неделя, премина мирно на фона на засиленото полицейско присъствие и ограниченията, наложени от Комисията по парадите.

текст: irishnews.com

галерия: belfastlive.co.uk

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s