Federacion Anarquista Uruguaya

fauFAU е създадена през 1956 г. от работници, студенти и синдикалисти. Това е платформистка организация (тя наистина е, макар да не се споменава много това), чиито оперативни правила, дейности, основни интереси, методи на борба и изисквания, които трябва да бъдат колективно следвани, са изложени на нейните събрания.
Тя се ползва със социална опора в някои квартали на работническата класа в столицата и в някои профсъюзи. Има стотици членове и може да мобилизира няколкостотин души в навечерието на 1 май за шествие.
Организацията е класово базирана, като ми направи впечатление, че се характеризира с определена степен на икономизъм. Идеологическите и контракултурните въпроси изглежда, че са малко засягани публично.
Въпреки това, трябва да се отбележи, че нейната практика на квартално ниво (понякога се разчита основно на съществуващите либертарни ateneos [социални и образователни клубове]) не изключва отношението спрямо културното и народно образование, кварталната солидарност и поддържането на социалните връзки. Нейните основни теоретични критерии са Бакунин и особено Малатеста. Испанската FAI (включително нейните групи за действие) са важна историческа препратка. Ето защо, FAU ме впечатли с това, че се характеризира с определен прагматизъм и с до известна степен емпиризъм, който я кара постоянно да бъде нащрек за най-добрите начини за намиране на място сред масите от населението в специалния национален контекст на Уругвай. Те са прави в мисленето си, че „решенията“ на техните проблеми не могат да дойдат от чужбина и да бъдат „присадени“ към уругвайските условия.
Повече за политическата им гледна точка, забелязва се, че FAU показва яростен антиимпериализъм (особено очевиден по отношение на външната политика на САЩ) и силно чувство на солидарност с целия спектър (тук искам да подчертая това) от движения в Латинска Америка (между другото, имайте предвид, че те работят много с бразилските анархисти от Federação Anarquista Gaúcha (FAG) и изглежда също така, че имат редовни отношения с AUCA в Аржентина). Искам да кажа, че движения като комунистическото FARC в Колумбия и перуанските геваристи от MRTA се ползват до известна степен със симпатия от страна на FAU.
Антиимпериализмът, интернационализмът и факта, че тези движения са въоръжени (в миналото FAU поражда няколко собствени такива и все още признава задължителният насилствен характер на всеки революционен процес), уважението към по-рискованите форми на дейност и към жертването „за каузата“ (идеи дълбоко вкоренени в латиноамериканската революционна култура) изглежда заздравяват тази относителна симпатия, която по-скоро липсва по отношение на тези авторитарни движения.
Да вземем друг пример: Куба. FAU е една от първите уругвайски организации, които създават комитети за солидарност с Кубинската революция. В периода (края на 1950-те и началото на 1960-те години), когато мнозинството от латиноамериканските леви организации призовава властта да бъде взета с помощта на избори, Кубинската революция, издигната чрез въоръженото народно въстание, открива нови политически перспективи и възможности за революционните групи. Тя поставя на дневен ред самоорганизирането и насилствените действия на масите. FAU, като редица други организации, пада стремително в политическите пукнатини, открити от Кубинската революция, и ги подкрепя с години, дори след като стана ясно, че тази революция се превърна в бюрократична диктатура и кубинските анархисти бяха преследвани и екзекутирани. В крайна сметка се стигна до разцепление в редиците й. FAU в края на краищата се дистанцира от тази предателска революция и оттегли подкрепата си към нея, въпреки че не излезе да изкаже пряма критика срещу сегашния кубински режим. Геваристкият и кубински мит е наистина силен фактор в Латинска Америка, като FAU изглежда, че не иска да рискува да се „раздели от масите“, бидейки твърде открита в своята критика спрямо Куба. Ако съм осветил тези „особености“ на FAU, то това е, защото до голяма или по-малка степен могат да бъдат открити и в другите уругвайски анархисти.
FAU не практикува открита политика. Подобно на редица други платформистки организации, човек трябва да премине през „етапите“ на политическо образование (четене и дискусии относно организацията, нейния оперативен тип, нейните цели, дейности, методологии) преди да бъде приет. След това има една година забавяне преди да може да стане пълноправен член с права.
Освен препратките към високо организирания анархизъм, ясното разбиране за войнственост на организацията и нуждата от политическа хомогенност в нея, опитът с репресиите (и преките действия на нейната тайна организация, OPR-33) през 1960-те и 1970-те години със сигурност има нещо общо с наблягането върху всички тези условия за влизане.
Също така членът трябва да избере своята арена на „действие“ (квартал, предприятие, профсъюз, университет).
FAU е активна в рамките на PIT-CNT. Уругвайската работническа федерация (90% от профсъюзните членове са част от нея) е реформаторска организация, където основното влияние е Комунистическата партия, но в някои профсъюзи има и по-радикални хора (подстрекавани от активистите на FAU, често заедно с политически необвързаните леви бойци практикуват самоорганизиране и равенство).
Това опозиционни присъствие (което изглежда, че е доста заядливо) в рамките на голямата национална реформаторска федерация ме изненада, но като че ли мнозинството от работниците са доста привързани към съществуването на обединяваща федерация, която изглежда е почти единствена по рода си. FAU, загрижена както винаги за своята „опора“ сред населението, явно трябва да избере дали да рискува да се отцепи от профсъюзната организация, където се намират „масите“. Печатният профсъюз като че ли е под нейно влияние и активистите на FAU са в неговото ръководство. В народните райони и тези на работническата класа (като например Ел Серо, който беше истинска анархистична крепост в продължение на няколко десетилетия и това остави своя отпечатък), FAU участва в няколко радио проекта, нетърговски свободни радиостанции, фокусирани върху местните социални проблеми; те не са легални, но се понасят от властите (които се опитаха напразно да ги спрат). FAU разчита на тези радиостанции, редом с другите неща, да спечели опора в тези квартали, където може да завърже контакти с голям брой безработни или частично заети. Нейните активисти участват в базари, където може да размениш вече ненужни вещи, както и в мрежи за взаимопомощ, организират ateneos и социални клубове със столова, даряване на дрехи за бедните и организиране на културни и образователни дейности. Участващи в ежедневния живот на местните жители, членовете на FAU не се опитват да получат бързо подкрепа, а по-скоро целят да спечелят бавна и дискретна опора.
Техният щаб (където се помещава малък печатен кооператив и където печатат списания, листовки, стикери и плакати) не е много голям, но изглежда, че отговаря на техните изисквания. Двете малки помещения са преустроени да се използват като малка библиотека и за складиране на архивни материали (очевидно голямата библиотека и многото архиви на FAU, притежавани някога, са унищожени от диктатурата) – даренията с памфлети и книги на испански са добре дошли.
От време на време FAU издава списанието Lucha Libertaria, издавано във формат А4. Понякога излиза по-теоретичното списание, наречено Rojo y Negro. Наскоро издадоха (на испански разбира се) голяма историческа книга (с изобилие от детайли за борбите на FAU от средата на 1960-те години до началото на диктатурата през 1973 г.; озаглавена е Анарахистко пряко действие: историята на FAU (съдържа около 500 страници, Ediciones Recortes, 2002 г.). Написана е от Хуан Карлос Мечозо, един от ветераните бойци на FAU, който също е бил част от нейното въоръжено крило.

Относно анархизма в Уругвай от Syndicat Intercorporatif anarchosyndicaliste de Caen, Франция (SIA Caen, BP 257, 14013, Caen Cedex).

Източник: Уругвайска анархистка федерация (FAU): криза, въоръжена борба и диктатура, 1967-1985 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s