Историята на Ala Vermelha. Глава 6.

6. Разгром

От средата на януари 1971 г. в Сао Пауло започват арести. Полицията разкрива осем конспиративни квартири на организацията и арестува две дузини бойци, включително и четирима членове на Временното национално ръководство. Структурата в Сао Пауло практически престава да съществува. В течение на следващите месеци нови арести парализират всички регионални комитети.

Светкавичният разгром на „Червено крило“ се обяснява много просто: сред тези, които започват да си сътрудничат с органите на реда, има само бивши ръководители, които със собствените си ръце погребват организацията.

Във връзка с ареста и предателството на старата върхушка на Ala Vermelha, в средата на годината пет бойци от Гуанабара, оглавени от Луис Карлос Лопес, формират „алтернативен“ управляващ съвет, по-известен с името „Група Такапе“: в бъдеще този дисидентски колектив ще напусне редиците на „Червено крило“ и ще действа самостоятелно до 1974 г., когато ще бъдат арестувани всички негови малобройни членове.

След катастрофалните загуби, Ala Vermelha изпада в период на тригодишна агония, съпроводена от политическа изолация и пълен застой на идеите. Главното Временно ръководство, избрано след падането на старата върхушка, сега оглавява малобройните другари от Сао Пауло и Гуанабара.

Въпреки всички усилия, насочени към създаването на мрежи за подкрепа в заводите, „Червено крило“ не успява да излезе от постоянната вътрешна криза и в средата на 1974 г. тихо изчезва от политическата сцена на Бразилия.

Източник: Никитич Винтер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.