Историята на Ala Vermelha. Глава 4.

4. Консолидацията на „Червено крило“

В първите дни на 1969 г. Ala Vermelha провежда събрание в покрайнините на Сао Жозе дос Кампос, щата Сао Пауло, на което присъстват 17 ключови фигури на организацията. Обсъждат се въпросите за ръководството и политическата линия на „Червено крило“ като независима група. И ако изборът за новото Временно национално ръководство преминава гладко, то по втория въпрос така и не е взето никакво конкретно решение – Ala Vermelha остава без ясно определена политическа позиция, което в бъдеще ще послужи като благоприятна почва за разколи и дезорганизация. Въпросът за политическата линия е отложен до свикването на национален конгрес, който окончателно трябва да одобри структурата, устава и централния комитет на „Червено крило“.

Освен това, на срещата в Сао Жозе дос Кампос е избран постоянен Изпълнителен комитет, който веднага влиза в конфликт с бойците на „Специалната революционна националистическа група“, които, благодарение на своето ключово значение в организацията, имат определени привилегии в сравнение с редовите членове и претендират самолично да определят политическата доминанта в „Червено крило“.

Въпреки изострените вътрешни противоречия, Ala Vermelha продължава да извършва своите доста интензивни въоръжени акции:

на 15 март от бойците на GENR е отвлечен служителят на Военната полиция в щата Сао Пауло Валдир Гомес, който след известно време успява да избяга от автомобила на своите похитители;

на 17 март е извършено нападение срещу „Банка Барето“ в Осаско, откъдето са взети 8 хиляди крузейро;

на 7 април в хода на нападение срещу „Италианско-френската банка“ в Санто Андре са взети 17 хиляди крузейро;

на 14 април група бойци атакува инкасаторска кола на „Италианско-френската банка“ в близост до търговския център „Барон де Кампинас“, където не само взимат една чанта с 20 хиляди крузейро, но убиват и двама охранители;

На 1 май GENR извършва нападение срещу офиса на радио „Rádio Independência“ в Сао Бернардо до Кампо: ръководителят на операцията Дерли Жозе де Карвальо в пряко излъчване от окупираното студио поздравява хората в Сао Пауло с Деня на трудещите се;

на 5 май е извършено нападение срещу „Националната кредитна банка“ в квартал Вила Паулисея, откъдето са взети 250 хиляди крузейро;

на 14 май саботажна акция парализира дейността на автобусен паркинг, който принадлежи на фирма „Jurema“: група бойци хвърля „коктейли Молотов“ по паркинга, които са съпроводени от безразборна стрелба.

В средата на май Временното национално ръководство провежда извънредно събрание в Сантос, на което е взето решение от редиците на Ala Vermelha да се изгонят двама бойци от GENR, обвинени в излишна войнственост и неподчинение на заповеди. Изгонените братя Деванир и Дерли Жозе де Карвальо (които са също членове на Изпълнителния комитет) взимат със себе си група от свои приятели, предимно от работническата класа, и по-късно, обединяващи се с „Група Гаучо“, също напуснали „Червено крило“, дават живот на новото „Революционно движение Тирадентис“.

Въпреки излизането на основното ядро от бойци, Ala Vermelha в течение на юни-август чрез „Боен отряд“ (Unidade de Combate), създаден в замяна на разпадналата се GENR, продължава да извършва нападения, не имащи, въпреки това, никаква интензивност. Осъществени са три атаки: срещу офис на фирма „Odeon“, откъдето са откраднати три мимеографа; срещу частната печатница „Kelmaq“, откъдето са взети голямо количество материали, необходими за нелегалното издателство на Ala Vermelha; и срещу клон на „Банка Минас Жерайс“ в Гуарульос, откъдето са експроприирани 4 хиляди крузейро.

На 5 август се случват първите арести: връщащите се от стрелбището в Ембо Гуасо полицаи задържат петима бойци. Показанията на арестуваните водят до разкриването на три конспиративни квартири на „Червено крило“, в които е намерено голямо количество оръжие и боеприпаси. Освен това, в края на август властите успяват да заловят още осем членове на организацията.

Арестите и паниката след тях пораждат дезертьорство от редиците на „Червено крило“. Групата напуска дори членът на Изпълнителния комитет Жуан Франсиско Пинеда Каспер. В същото време се избистря погрешността на избраната от организацията стратегия – според мнението на повечето ръководители, именно фокистката войнственост води до изолирането и разпадането на Ala Vermelha. Във връзка с това, спешно е създадена специална комисия от четирима човека, в задачата на която влиза коригирането на политико-стратегическата линия. През септември под перото на тази група излиза документ, озаглавен „16 точки“.

В началото на ноември „Червено крило“ провежда разширено съвещание, на което се приема новият „Временен устав“, като също е одобрен и документът „16 точки“, яростно критикуващ миналите позиции на Ala Vermelha и подлагащ на нападки концепцията на фокизма, довеждащ организацията до тежка криза.

Одобрението на документа не води до отказ от въоръжената борба, просто сега въпросът за въоръжените действия се разглежда по-широко, включвайки в себе си необходимостта от политико-идеологическа подготовка на масите към тази борба.

Трябва да се отбележи, че „Червено крило“ е първата революционна организация в Бразилия, която подлага на самокритика своите войнствени позиции. След две години, когато от силното въоръжено движение няма да остане нищо, другите групи, намиращи се на границата на унищожението, ще разберат своите минали грешки, и също ще подложат фокизма и войнствеността на отчаяна, но напълно безполезна критика.

„Червено крило“ завършва 1969 г. с мащабна саботажна акция: на 16 декември, в Деня на резервистите, група бойци взривява два обекта, принадлежащи на Въоръжените сили в щата Сао Пауло. Това са тунелът в Нове де Жулио и мостът Понте Пикена.

Източник: Никитич Винтер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.