Историята на Ala Vermelha. Глава 3.

3. Начало на въоръжените действия

Избирайки за развитие на организацията си ясна фокистка линия, „Червено крило“ през 1968 г. взима решение за непосредствено започване на въоръжени действия срещу правителството.

За тази цел в организацията е създадена „Специална националистическа революционна група“ (Grupo Especial Nacionalista Revolucionário), съставена от 11 бойци, която, започвайки от февруари 1968 г., пристъпва към осъществяване на въоръжени грабежи и кражби на автомобили. Два пъти – през февруари и юни – групата напада инкасаторски автомобили на „Работническа банка Минас Жерайс“, а трето нападение е извършено през май, когато бойците на GENR атакуват „Италианско-френската банка“.

През втората половина на годината Пелинио Петерсон Перейра, един от бойците на GENR, напуска редиците на организацията. С него напускат още няколко човека. Те образуват „Група Гаучо“.

В този момент в Бразилия се наблюдава процес на радикализиране на младежта. Започващите още в началото на годината студентски демонстрации сега все повече и повече завършват с директни сблъсъци с полицията и властите. Студентите започват да се ориентират към войнствените организации, които са десетки из цялата страна. Климатът на студентски демонстрации достига кулминацията си след разпускането от правителството на XXX Конгрес (нелегален) на „Националния студентски съюз“ в Ибиуна през октомври 1968 г., когато са арестувани повече от 700 човека, в това число и главните ръководители на движението на учащите, обявено от диктатурата извън закона.

Разбираемо е, че Ala Vermelha, както и други подобни организации, развива активно действие в студентския лагер, спечелвайки все повече и повече подкрепа сред младите хора, засегнати от вируса на милитаризма. Именно в този момент се случва окончателното оформяне на „Червено крило“ в независима от PC do B организация: от малобройна фракция Ala Vermelha се превръща в доста солидна структура, клетки на която възникват из цялата страна. За да контролира и направлява дейността си, в края на годината е създадена Национална консултативна комисия, начело на която застават Дениз Кабрал Фильо, Елио Кабрал де Суза и Дерли Жозе де Карвальо.

Източник: Никитич Винтер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.