Историята на Ala Vermelha. Глава 1.

1. PC do B инициира започването на подготовка за въоръжена борба

В края на март 1966 г. в Рио де Жанейро маоистката Комунистическа партия на Бразилия (PC do B) провежда заседание на своя Централен комитет, на което приема документа „Марксизъм-ленинизмът ще победи в Латинска Америка (отворено писмо до Фидел Кастро)“.

В него ръководството на партия встъпва както срещу самия Фидел, така и срещу Съветския съюз, на чиято икономическа помощ разчита Кубинската революция. Наричайки Кастро „марионетка на ревизионистите“, бразилците привеждат цитати от неговите речи от 1 януари, 6 февруари и 13 март 1966 г., в които напада Китай и лично председателя Мао Цзедун. Маоистите достигат и до това, че яростно критикуват I Триконтинентална конференция в Хавана, „Организацията за солидарност с народите в Азия, Африка и Латинска Америка“ (OSPAAAL), както и създаването на „комитета за координиране на борбите за национално освобождение в Латинска Америка“, който през август следващата година се трансформира в „Латиноамериканска организация за солидарност“ (OLAS).

Наричайки вожда на Куба „фарисей“, маоистите го обвиняват в това, че се опитва да „национализира марксизма-ленинизма“ да придаде на марксизма-ленинизма „специфични латиноамерикански черти“, в същото време докато „марксизмът-ленинизмът е универсален и не съществува и не може да съществува никакъв латиноамерикански, руски или китайски марксизъм-ленинизъм“.

През юни в Рио де Жанейро е проведена VI Национална конференция на партията, одобряваща новата стратегия и тактика на PC do B. Най-важният документ, приет на събранието, е манифестът „Обединение на бразилците за избавяне от кризата, диктатурата и неоколониалната заплаха“.

Основен аспект на този документ е провъзгласяването на народна война като единствен метод за връщане на властта от укрепените в Бразилия фашисти, ползващи се с пълната подкрепа на Съединените щати.

„За партията е необходимо да се подготвя за въоръжена борба, висша форма на масовата борба.

Революционната борба в нашата страна се състои в народната война…, която предполага необходимостта от организиране и въоръжаване на народа. Началото на този процес трябва да дадат малките сражаващи се клетки, които ще използват тактиката на герилята и ще подготвят база за подкрепа в селските райони.“

В края на документа малка фраза обобщава цялото му съдържание – PC do B започва да се подготвя за въоръжена борба:

„Революцията не е въпрос на далечното бъдеще. Рано или късно народът трябва да вдигне оръжието.“

Освен това, че Конференцията избира нов Централен комитет и утвърждава новата стратегическа линия, тя също така става повратен момент в процеса на вътрешната борба, която води до създаването на две нови организации.

Източник: Никитич Винтер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.