Баските: най-тайнствените европейци

баски1Баските носят барети, пеят химни в чест на „Дървото в Герника“. Те отстояват своята национална и културна идентичност, а за произходът на техния език не спират лингвистичните спорове. Не случайно баските са наричани най-тайнственият народ в Европа.

Трудностите с преброяването

Страната на баските няма да я намерите на картата, но именно така я нарича народът, живеещ днес на територията между две държави – Испания и Франция. „Euskal Herria“ (Земята, където се говори на баски) е автономия на север в Испания, която включва три провинции: Биская, Алава и Гипускоа. Френската половина на Страната на баските е западната част на Атлантическите Пиренеи.
В наши дни е невъзможно точно да се определи броят на баските. Според различни оценки във Франция живеят от 90 до 150 хиляди души, а в Испания – от 600 хил. до 1,8 млн. Баски общности са разпръснати из целия свят: те са в Аржентина, Чили и Уругвай, в САЩ, Азия, Океания и Африка.

Не всички баски по произход владеят собствения си език. Във Франция, например, само половината говорят на баски, и това не е изненада: в продължение на десетилетия властта се опитва да се „отърве“ от всичко, което „противоречи на Конституцията“. Между другото, напълно възможно е Д’Артанян да е бил баск, защото названието Гаскония идва от баски. Провъзгласеното „единство на нацията“ означава, че всички други езици освен френския са в нелегално положение. Официално не са забранени, но съществуват само на битово ниво.

Еускара

map-basque-country2Баският език – еускара – е уникален. Той е единственият европейски език появил се преди нашата ера, и като по чудо е оцелял до наши дни. Защо не изчезва под римско влияние подобно на иберийския или етруския? Може би загадката е в обособеността на баските, чиито предци са живели далеч от бушуващите войни в Централна и Източна Европа и не са се стреми да „дружат“ със съседите си, водейки отделен живот.

Също така процесът по романизация не тече тук в пълна сила, а след падането на Римската империя – напълно се прекратява. Странното е, че за най-близките съседи на баските – кантабрите и астурите – почти нищо не се знае, като техните езици са изчезнали. Лингвистът Колдо Мичелена смята, че „оцеляването“ на баския език се обяснява с неговата структура, която се различава от езиците на съседите. Ученият отхвърля теорията за родство на баския и иберийския език, доказвайки, че неговият роден език произлиза, по-скоро, от аквитанския – езикът на племената, обитаващи територията между Пиренеите и Гарона в предримския период.

Сирота

баски2Опитите да се намерят „родственици“ на еускара, въпреки че са доста продължителни, не се увенчават с успех. В съветската лингвистика е била популярна теорията за родството на баския и грузинския език – и двата принадлежат към групата на аглутиниращите езици, в които словообразуването се осъществява чрез „залепване“ на суфиксите и префиксите с едно значение, и фонетичната система при тях е подобна. И все пак: и двата езика имат повече разлики, отколкото сходства. Може би съществуващите някога „родственици“ на загадъчния език са изчезнали, като еускара остава единственият запазил се прединдоевропейски език на територията на Западна Европа.

Краят на противопоставянето?

етаДнес все още баските понякога се свързват с бойците на ЕТА. Историята на сепаратистката организация ЕТА („Euskadi Ta Askatasuna“) се заражда в края на 1950-те години. Нейната цел е борба за независимост и защита на националната идентичност на баските. Репресивните мерки на властта водят до ответни стъпки: баските националисти преминават към терор. През 1979 г. Страната на баските получава автономия, но ЕТА не оставя оръжието и продължава организирането на терористични актове, голяма част от които са насочени към премахването на нежелани политици, жандармеристи и военни. Последният голям терористичен акт се случва на летището в Мадрид през 2006 г. През 2011 г. баските сепаратисти в свое видео обръщение призовават властите на Испания и Франция към „пряк диалог“, заявявайки „окончателното прекратяване на въоръжената дейност“. Трябва обаче да припомни, че по-рано ЕТА неведнъж е заявявала „примирие“, нарушавайки след това своите обещания, и е подновявала дейността си.

Оръжието като изкуство

bywell-9936Докато бойците на ЕТА разглеждат оръжието изключително от практична гледна точка, баските оръжейници от испанския град Елгойбар правят от него колекционерски предмети на изкуството. Пушката Arrieta 802 е образец на разкош и демонстрация на уменията на нейните създатели. Трикилограмовият модел с приклад от полирано дърво има 28-инчов, ръчно полирано дуло и гравиран ресивер. Цената на уникалните пушки от Страната на баските започва от 20 хил. долара, а новите с гравировка от известни баски оръжейници са изложени в лондонските салони на цени от 70 хил. долара.

Делници и празници

баскиЗаблуждение е да вярваме все пак, че баските са твърде войнствени. Те обработват земята си, отглеждат грозде и развъждат добитък. В селата не е прието да се наемат на помощ работници – всичко правят сами, като рядко използват постиженията на техническия прогрес. За приготвянето на прекрасните сирена, например, се използва старата ръчна преса, а за почистване на конюшните – обикновена лопата.

В събота и неделя баските ходят на църква, а в понеделниците играят пелота – предшественик на скуоша. Повечето от зрителите са мъже. Също така прекарват страхотно времето си на ежегодния празник Тамборада, който събира на централния площад в Сан Себастиан много туристи. Гостите трябва да прекарват по-голямата част от честванията с тапи в ушите – само така може да не оглушеят от непрестанния шум от стотиците барабани, с които маршируват жителите на града.

Символи: барета и Герника

Бомбардираната Герника
Бомбардираната Герника

Баретата е традиционна мъжка шапка за глава. Смята се, че едни от първите, които я носят са именно баските още през XVII-XVIII век. Въпреки това, днес все по-рядко може да се види баск да носи черна (или червена) шапка в делничен ден. Те са заменени от бейзболните и обикновените шапки. И все пак за баските баретата е национален символ наравно с печално известната Герника – древната баска столица, срината до основи в резултат на тричасовите бомбардировки на германската авиация на 26 април 1937 г.

„Дървото в Герника“ е понятие, което е неизменна част от манталитета на този тайнствен народ. Отдавна в сенките на многовековния дъб на централния площад в Герника се събират представители на всички села, за да решат основните въпроси на общината. От 30-те години на XIX век събранията започват да се провеждат в специални сгради, и от това време дървото се е превърнало в символ на свободата. Стволът на най-стария дъб „Отец“, споменат в документи от XV век, се пази в Камарата на Герника. Символът на свободата е изобразен на гербовете на Биская и Герника, а неофициален химн е песента, прославяща свещеното дърво: „Свещено дърво Герника, любимо на всички баски, дай на света своя плод, умоляваме те, о, дърво свято“.

Фаина Шатрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.