Реч в Райхстага (Ото Рюле)

райхстага

25 октомври 1918 г.

В името на тези социалдемократични работници и войници, които не свързват себе си нито към „правителствената“ партия на социалистите, нито към независимите социалдемократи, и които все пак наброяват хиляди и хиляди, в името на тези, които искат този трибунал да се вслушва, и които имат какво да кажат по важната политическа и историческа ситуация, искам много накратко да изкажа нашата гледна точка по проблемите, които бяха в центъра на дискусиите в последните няколко дни.

Ние отхвърляме всякакъв мир, който буржоазно-капиталистическите правителства възнамеряват и са на прага да сключат зад гърба на хората, които бяха обезкръвени. В епохата на империализма компромисният мир, който може да бъде в интерес на хората, в интерес на работническата класа, е нещо напълно невъзможно. Такова споразумение може да бъде постигнато само за сметка на хората. Политическото, историческото и икономическото противоречие, което противопоставя капитала на труда, буржоазията на труда, не е преодоляно; то продължава да съществува и дори войната само го задълбочи и увеличи.

Този предложен мир, за който сме обезпокоени, е предназначен само, за да спаси от катастрофата, която я заплашва, системата на експлоатация и поробване на народите, практикувана досега на ниво държава, закон, законодателство и икономика.

За работническата класа не може да съществува мир чрез компромис въз основа на капиталистическия режим. Те отказват мира, изграден принудително, тоест, техният смъртен враг, буржоазията, трябва да бъде поразен, буржоазно-капиталистическото правителство свалено, а милитаризмът – разбит. По този начин, революционният пролетариат ще наложи своят социалистически мир вместо буржоазния режим, който ще бъде свален и победен.

На второ място ние отхвърляме тази предполагаема демокрация, този парламентаризъм, който буржоазно-капиталистическият режим предлага на немския народ в момент, когато повече не може да се опровергае милитаризма, който досега беше най-непоклатимият поддръжник на управляващата класа, разпадаща се неудържимо, и когато самото висше командване е убедено, че войната е загубена. Тази псевдодемокрация чрез благодатта на Хинденбург не е нищо повече от едно прикритие, една илюзия, въвеждаща в заблуждение: в съгласие с фалшивите реформи, реформите на хартия, вие защитавате сърцето на капиталистическата система, вие действате като неин спасител, съдействайки, че няма да бъде изправена пред трибунала на масите. Социалдемократите са призовани да поемат ролята на спасител в последния час, за да защитят това буржоазно общество, което видимо се пропуква: масите виждат в това отношение срамно предателство. Те се виждат подиграни от тази социалдемокрация, която я помолиха да даде правителството на хората.

Масите, за да се чувстват свободни, имат нужда от нещо друго: демокрация и социализъм, република, създадена въз основа на социалната революция, и за тази цел, те искат на първо място абдикацията на императора, като подбудител на сегашната война.

Накрая, ние отхвърляме така нареченото Общество на народите, с помощта на което буржоазно-капиталистическите правителства, заедно с някои социалдемократи, искат да се възстановят след войната. Това Общество на народите, независимо от наименованието му, не може да бъде нищо друго освен една властова коалиция, враждебна към работниците и враг на свободата; свещеният съюз е създаден, за да разбие социалната революция, която ежедневно набира скорост. Можем да видим как огромната капиталистическа власт се споразумява, за да извърши тази низост; да удуши народната революция в Русия, към която имаме безгранична симпатия. Работническата класа не очаква свободата си от Обществото на народите на Уилсън или от която и да е друга схема, постижима само при капиталистическия режим. Тя се стреми към побратимяването на всички народи, за да се създаде сдружение, което ще гарантира траен мир и цивилизация под знамето на триумфалния социализъм.

Призовавам цялата работническа класа, и особено работническата класа в Германия, да постигне този социализъм чрез революция. Времето за действие настъпи.

Ото Рюле

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s