Класовата борба в Испания (Паул Матик)

International Council Correspondence Vol. 1, no. 2, ноември 1934 г., стр. 23-24

В средата на септември, “La Nacion”, водещ буржоазен вестник в Испания, писа, че „опасността, нарастваща от тази ситуация на стачни действия, може в този момент само да бъде победена чрез издигането на открита диктатура“. Оттогава дните бяха белязани от нарастване на провокациите от страна на правителството срещу работническите организации, както и срещу цялата работническа класа. Демонстрациите, сбирките и организациите бяха забранени, пресата подтисната, изборите обявени за незаконни, а комунистическите и социалистическите депутати бяха заменени от реакционни. Буржоазната преса говореше за планирана революция и подкрепяше развитието на фашистките организации. Всичко това не намали стачната активност и последиците, които произтичаха от тези стачки. Икономическата борба се превърна едновременно в борба срещу правителството, тъй като правителството трябва да осигури на своите капиталисти печалба. Управляващата класа е решена по всякакъв начин да спре дейността на работническата класа, и се подготвя за открита диктатура, подкрепяна от нарастващите фашистки сили.

В началото на октомври стачното положение се превърна в гражданска война. На 5 октомври бяха отчетени около 100 смъртни случая, като през следващите дни броят им нарастваше все повече и повече. Правителството ангажира всички военни средства, за да потисне, това което те наричаха въстание на работниците, след като започнаха това клане на работниците заради тяхната стачна дейност. Улиците на Мадрид и улиците на много от по-малките градове се превърнаха в бойни полета. Героизмът на работниците беше забележителен що се отнася до техните оскъдни оръжия. „На войниците бяха дадени заповеди да стрелят по всеки подозрителен човек или демонстрация.“ „Всички екстремисти, носещи оръжие, трябва да бъдат застреляни!“, заяви премиерът. Още веднъж стана ясно, че истинската генерална стачка на работниците в подобна ситуация е идентична с гражданска война.

Използвайки тази бъркотия, сепаратистките елементи, отчасти подкрепяни от лозунгите на К. П. за национално самоопределение, също стачкуваха за своите специални интереси. Те обявиха Каталуния временно за независима република и вкараха класовата борба в тази част на Испания в страничния коловоз на национализма.

Исканията на работниците не бяха ясни. Те бяха в ужасна идеологическа каша заради техните различни организационни интереси. Анархистите, синдикалистите, комунистите и социалистите бяха принудени да бъдат на един фронт срещу фашистките организации и фашисткото отношение на правителството. Те все още водеха борба въпреки този общ враг за техните специални групови интереси. Това отслаби силата на работниците и също така изпари всякакви надежди, че от борбата ще излезе нещо повече от ужасно поражение. Само по пътя на борбата, и особено този вид борба, работниците ще осъзнаят своите истински интереси, които ще ги принудят не само да свалят тази феодално-капиталистическа комбинация на експлоатиране в Испания, но също и да разберат, че врагът трябва да бъде изправен пред една работническа класа, обединена от въпроса за комунизма. Сегашната класова борба може да се разглежда като доказателство, че класовото съзнание днес приема една конкретна форма. Работниците се учат да разбират своите проблеми не само върху чисто идеологическа база, но и от реалната практика. Реалността е по-революционна от идеите на работниците; дори поражението на работниците в Испания може да покаже нищо повече от едно временно поражение, което носи със себе си средствата за сигурния успех в бъдещето.

Паул Матик

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s