Доставянето на оръжие на Ирландската републиканска армия

Доставянето на оръжие на Ирландската републиканска армия започва през 1970-те години с цел оказване на помощ в борбата срещу британските власти в Северна Ирландия. Оръжието се получава най-вече от „временното“ крило на ИРА.

Доставки от САЩ

В самото начало на конфликта (1969-1972 г.) ИРА е въоръжена лошо: оръжието, което имат на разположение, се използва още от времето на Пограничната кампания 1956-1962 г., но в началото на военния конфликт то е напълно остаряло и е негодно и неефективно за използване в нови условия. През 1969 г. ИРА се разделя на „официално“ и „временно“ крило, като Временната ИРА взима почти цялото оръжие, което е в ИРА. В голямата си част това е оръжие от Втората световна война:

– пушки Lee-Enfield (Великобритания)
– пушки M1 Garand (САЩ) (Използват се през лятото на 1976 г. при обстрелването на британски патрули в Южна Арма; прилагат се бронебойни патрони)
– картечни пистолети MP-40 (Нацистка Германия)
– картечни пистолети Thompson (САЩ)
– картечници BREN (Великобритания)
– револвери Webley (Великобритания)

За да продължи да действа успешно на ИРА се необходими модели на нови огнестрелни оръжия, така че ирландците трябва да плячкосват складовете на армиите на Великобритания и Република Ирландия. Към 1969 г. това вече носи доста силен характер. Към 1972 г. ирландските бунтовници вече разполагат с достатъчно модели на оръжие – основно това са автомати на компанията Armalite, произведени в САЩ. Автомат AR-18 благодарение на своите компактни размери, сгъваем приклад, висока скорост и разрушителна сила идеално подхожда за провеждането на операции от ИРА.

Основен доставчик на оръжие е ветеранът от ИРА Джордж Гарисън, който се установява в Ню Йорк през 1938 г. и оглавява комитета за помощ на Северна Ирландия NORAID. Той купува оръжие от корсиканския доставчик Джордже де Мео, който има връзки с организираната престъпност. Посредник в тези сделки е Джо Кейхил. Като доказателство за доставяне на оръжие от САЩ служи изземването през 1971 г. от Кралската полиция в Ълстър на повече от 700 модела огнестрелно оръжие, 157 хиляди патрона и 2 тона взривове американско производство.

Автомат AR-18, който става символ на ИРА
Автомат AR-18, който става символ на ИРА

През 1970-те години Гарисън закупува повече от 2500 модела оръжие за ИРА за сумата от един милион щатски долара. Според Брендън Хюз, който ръководи ИРА, намирайки се в затвора Лонг-Кеш, оръжието на ирландците се доставя с лайнера Кралица Елизабет II, който пътува от Ню Йорк до Саутхямптън посредством ирландските членове на екипажа му. През 1980-те години ФБР разкрива тази схема за помощ. В броя на доставените модели оръжия влизат:

– автомати M16, CAR-15, AR-18 и AR-15
– пистолети Browning
– пистолети и револвери Smith & Wesson

В края на 1970-те години Габриел Мегахи, друг бунтовник, пристига в САЩ с цел закупуване на оръжие и придобива не само модели AR-15, но и няколко автомата и картечни пистолети на компанията Heckler und Koch: за доставянето им помагат представителите на ирландската общност. През 1977 г. в ръцете на ирландците попадат картечници M60. В крайна сметка Гарисън е заловен през 1981 г. от агенти на ФБР, но е оправдан. Мегахи е арестуван през 1982 г. и съден: опитът да продаде на ирландците няколко нови ПЗРК приключва за него с присъда от седем години затвор.

През 1984 г. ФБР предупреждава правителството на Ирландия, че на някой ирландски риболовен траулер от САЩ за Ирландия се доставя оръжие. Скоро с усилията на Шон О’Калагън, информатор в ИРА от редиците на ирландската полиция, е установено, че това е траулерът „Марита Ан“. Ирландската брегова охрана с помощта на три въоръжени кораба открива траулерът покрай бреговете на графство Кери и след предупредителни изстрели принуждава моряците да се предадат. Конфискувани са 7 тона военни товари, в които влизат лекарства, ръководства за обучение и средства за комуникация.

През 2001 г. след терористичния акт на 11 септември доставянето на оръжие от САЩ в помощ на Истинската ИРА спира напълно.

Доставки от Либия

През 1970-те години ИРА получава оръжие и от други страни – от Либия, чиито ръководител Муамар Кадафи симпатизира на ирландците. От 1985 г. до 1986 г. четири кораба пристигат в Ирландия, доставяйки в Ирландия множество картечници, повече от хиляда автомата, няколкостотин пистолета, гранатомета, огнехвъргачки, ПЗРК и дори експлозиви „Семтекс“, които по мощност превъзхождат много от другите видове експлозиви. Според британския журналист Тоби Харндън от 1986 г. до 2011 г. ИРА прави бомби изключително въз основа на запаси от либийски взривове.

Първата доставка оръжие от Либия се прави през 1972-1973 г., когато Либия е посетена от Джо Кейхил. В началото на 1973 г. правителството на Ирландия разбира, че корабът „Клаудия“ превозва оръжие. Корабът е намерен на 27 март, а на 28 март три кораба на бреговата охрана на Ирландия го преследват и задържат при нос Хелвик в графство Уотърфорд, конфискувайки 5 тона оръжие и боеприпаси: 250 пистолета съветско производство, 240 пушки, противотанкови мини и други експлозиви. Кейхил е арестуван на борба. Смята се, че три плавателни съда по това време успяват да достигнат до бреговете на Ирландия. Според Ед Молони, именно благодарение на Либия в ръцете на бунтовниците попадат РПГ-7, за което ИРА благодари на Кадафи със сумата от 3 до 5 милиона щатски долара.

Контактите с Либия се прекъснати през 1976 г., но те са възстановени след гладната стачка през 1981 г., която впечатлява Кадафи. През 1980-те години кораби отново пътуват към Ирландия: на всеки от тях има толкова оръжие, че е възможно да се въоръжат минимум два пехотни батальона. Либия предприема подобни стъпки, за да отмъсти на САЩ и блока на НАТО за бомбардировките над Триполи и Бенгази, които, от своя страна, стават отговор на терористичния акт в Берлин през 1986 г. Самолетите на ВВС на САЩ, бомбардиращи Либия, излизат от британските бази, като в резултат на нападението по въздух загиват 60 човека. Сред доставеното от либийците оръжие има:

– пистолети Browning, Taurus, Glock и Beretta
– автомати АК и АКМ
– картечни пистолети MP5 и Beretta M12
– гранатомети РПГ-7
– картечници ДШК и FN MAG
– огнехвъргачки
– експлозиви „Семтекс“
– ПЗРК „Стрела-2“

Автомат Калашников (повече от хиляда единици са доставени от Либия)
Автомат Калашников (повече от хиляда единици са доставени от Либия)
РПГ-7
РПГ-7

На 1 ноември 1987 г. по време на транспортирането на оръжие към Ирландия от френския флот е задържан корабът „Ескунд“ в Бискайския залив: на него са намерени запаси от оръжие, които съставляват около една трета от всичко, което е доставено в Ирландия. На борда се намират пет човека, в това число и Габриел Клири. На кораба са открити 120 тона оръжие: тежки картечници, 36 гранатомета, 1000 детонатора, 20 ПЗРК, Семтекс, милион патрони и снаряди. Ед Молони заявява, че на кораба има миномети калибър до 106 мм, което е отречено от ирландците. Въпреки този скандал, през тези години ИРА е по-силна от всякога: през 1992 г. успява да получи повече от необходимото оръжие, в това число и 60 модела АК-47. Четири кораба преди залавянето на „Ескунд“ незабелязано влизат в териториалните води на Великобритания, което е огромен неуспех за британското и ирландското разузнаване:

– Траулерът Касамара отплава през септември 1985 г. от малтийския остров Гоцо, доставяйки в Арклоу 10 тона оръжие: от тях 500 сандъка АК-47, пистолети, гранати, боеприпаси и още 7 гранатомета РПГ-7
– Касамара е преименуван на Кула и на 6 октомври 1985 г. отново отплава от Малта, доставяйки на ирландците партида картечници ДШК
– През юли 1986 г. 14 тона товари, сред които 2 ПЗРК, са доставени на ИРА
– През октомври 1986 г. корабът Вила доставя един товар експлозиви Семтекс, 10 ПЗРК, няколко гранатомета РПГ-7, автомати АК-47 и стотици хиляди боеприпаси.

Общата стойност на доставеното оръжие превишава два милиона фунта стерлинги. През 1988 г. ирландската полиция започва масово да открива тайници с либийско оръжие: в ръцете на следователите попадат АК-47, ДШК, FN MAG, Семтекс и други военни товари. През 1996 г. изданието Jane’s Intelligence Review установява самоличността на един от посредниците, занимаващи се с доставянето на оръжие на ИРА от Либия: това е капитан Ейдриън Хопкинс.

Роднините на много жертви обвиняват не само ИРА, но и самото правителство на Либия в организирането на убийства и терористични актове. На 31 октомври 2009 г. делегация от Северна Ирландия пристига в Либия, за да обсъди с либийците въпроса за компенсацията на материалния ущърб на роднините на жертвите в конфликта в Северна Ирландия.

Други източници

ИРА извършва и внос на оръжия от континентална Европа: през 1970-те години Дати О’Конъл доставя серия автомати от типа SA vz.58 от Чехословакия, а през 1980-те години – автомати FN FNC от Белгия и Нидерландия. От средата на 1970-те години помощ на ИРА оказват членовете на Армията за освобождение на Палестина, успоредно обучавайки бунтовниците от ИРА на военно дело. Бунтовниците се отказват от доставките на оръжие, опасявайки се, че за това ще разбере разузнаването на Израел. Тим Пат Куган пише, че след като Палестина спира да подкрепя Република Ирландия, сътрудничеството спира. В ръцете на ирландците попадат и пушки AG-3 от Норвегия.

FN FNC
FN FNC
CZ SA Vz.58
CZ SA Vz.58

Краят на доставките

През 1990-те години Южно-Арманската бригада на Временната ИРА получава партида от снайперски пушки Barrett M82 и Barrett M90 с патрони калибър .50 BMG. С тези пушки стрелят по британските войници две снайперистки команди в Южна Арма. През 1997 г. е извършено последното убийство на британски войник в Северна Ирландия: Стивън Ресторик е застрелян с пушка Barrett, а скоро е арестуван и снайперистът Майкъл Карахър, като от него е иззето оръжието. Каналите за доставяне на оръжие на ирландците стават все по-малко.

През май 1996 г. ФСБ на Руската федерация обвинява Кайтселиит – военизирана организация в Естония – в доставяне на оръжие на ирландските бунтовници и изпращане на наемници, но естонците опровергават всички обвинения. По-късно се носят слухове за доставяне на оръжие на Истинската ИРА от Сърбия и Хърватия.

През юли 1999 г. трима души – Антъни Смит, Конър Клакстън и Мартин Малън – заедно със съучастника Шобън Браун са арестувани от ФБР, което ги обвинява в незаконна търговия с оръжие: 44 пистолета са купени от тях във Флорида, от тях 15 са доставени във Великобритания и Ирландия. По-късно се оказва, че в Ирландия попадат 100 единици оръжие от ръцете на тримата ирландци. Обвиненията в подпомагане на терористите и опитите за убийства не са доказани, но всички са осъдени по сериозни параграфи. ИРА отрича да има връзка с тези хора.

Кратка хронология

– 1969 г.: от САЩ в ръцете на ИРА пристига първата пратка във вид на 70 единици оръжие (в това число M1 Garand, картечни пистолети M3 и няколко типа пистолети) и 60 хил. патрона.
– 1970 г.: Временната ИРА получава оръжие от баската революционна организация ЕТА. Това включва 50 револвера. Правителството на Ирландия изпраща оръжие на националистите от Севера, за да защитят зоните си, като голяма част от него попада в ръцете на Временната ИРА (пистолети калибър 9 мм и 180 хил. патрона).
– 1971 г.: Брендън Хюз изпраща първата партида автомати Armalite (100 AR-15 и AR-180) с лайнера Кралица Елизабет II. Ирландската полиция за първи път открива на пристигащи от САЩ в Дъблин плавателни съдове шест сандъка с патрони 5,56×45. Дати О’Конъл закупува оръжие от чехословашкото предприятие Omnipol в Прага, което е иззето на летище Схипхол.
– 1972 г.: Муамар Кадафи нарежда да се изпрати кораб с 10 единици оръжие и запас от експлозиви за Ирландия. По тайни канали в Европа ИРА получава модели РПГ-7, а от САЩ й се доставят партида автомати M16 и AR-15.
– 1973 г.: корабът Клаудия е задържан от ирландските служби на реда, Джо Кейхил е арестуван. Конфискувана е партида автомати SA vz. 58, експлозиви Семтекс, гранатомети РПГ-7 и пистолети.
– 1974 г.: ФБР проваля сделката на ИРА със закупуването на 100 автомата M16.
– 1977 г.: палестинците изпращат партида оръжие за ИРА, която е заловена в Антверпен. Ирландската полиция арестува заподозрян: разследването показва, че оръжието е изпратено от Ливан. В САЩ ирландците ограбват база на американската армия, откъдето взимат картечници M60, автомати М16 и ПТРК Alcotán-100.
– 1978 г.: база на Корпуса на морската пехота на САЩ е ограбен от ирландците, повече от 500 хил. патрона калибър 5,56×45мм са изнесени в Ирландия.
– 1979 г.: ветеран от американската армия, участващ във войната във Виетнам, събира оръжие и го предава на съратниците на ИРА, които изпращат кораб с този товар към Ирландия. Наброява 150 единици оръжие, (2 картечници M60, 15 автомата M16, пушки M14 и автомати АК-47) и 60 хил. патрона към тях.
– 1981 г.: ФБР разкрива схемата на действие на Джордж Гарисън и проваля поръчката на 350 картечни пистолета MAC-10 и 12 автомата АК-47.
– 1982 г.: в Нюарк (щата Ню Джърси) митничарите арестуват четирима членове от подполието на ИРА и конфискуват 50 модела огнестрелно оръжие заедно с детонатори и електронни устройства за маскиране на бомби. На американо-канадската граница са арестувани пет човека, опитващи се да доставят оръжие в Ирландия. Разкрити са повече от 200 тайници.
– 1983 г.: ФБР разбива сделка по закупуването на експлозиви за ИРА.
– 1984 г.: траулерът Марита Ан с оръжие за бунтовниците е задържан от ирландски кораби. Конфискувани са 7 тона оръжие: автомати M16A2, картечни пистолети MAC-10 и т.н. В доставянето на оръжие е обвинена ирландската мафия в Бостън.
– 1985 г.: ФБР проваля сделка на ИРА в Колорадо и депортира гражданин на Ирландия.
– 1986 г.: 40 модела оръжие (в това число 13 автомата FN FAL, 2 гранати, автомат АК-47), а също и туби с бензин и 70 хил. патрона са конфискувани от холандската полиция, арестувани са четирима бойци на ИРА. Ирландската полиция намира още 10 автомата HK G3, които са крадени от военна база в Осло и препродадени на ирландците.
– 1987 г.: към този момент четири кораба, които се ръководят от Ейдриън Хопкинс, превозват товари до Ирландия. Петият, Ескунд, е задържан от митничарите във Франция. Иззети са 300 тона оръжие, в това число 150 тона румънско производство (АКМ, SA-7, Семтекс, РПГ-7, Taurus).
– 1988 г.: 300 галона нитробензин са заловени от ирландската полиция, товарът е намерен във фургон. Митницата на САЩ прави поръчка да закупи оръжие от дилър в Алабама и изпраща в затвора двама негови сътрудници.
– 1989 г.: ФБР продължава да издирва Гарисън и неговата банда. Боецът от Източно-Тиронската бригада бяга в континентална Европа, закупувайки ПЗРК FIM-43 Redeye, картечници M60, автомати M16, картечни пистолети HK MP5 и 11 бронежилетки с клас на защита III. През 1989 г. е арестуван и изпратен в САЩ.
– 1990 г.: с усилията на ФБР в Бостън са осъдени няколко съратници на ИРА и членове на НАСА, които се опитват да продадат секретни електронни устройства в Ирландия и части от комплекс ПЗРК. Операцията по залавянето им се води от 1982 г.
– 1990 г.: в Маями са арестувани няколко търговци, опитващи се да изнесат FIM-92 Stinger.
Началото на 1990-те години: в ръцете на ИРА попадат снайперистки пушки на компанията Barrett, което води до започването на осемгодишния снайперистки терор в Южна Арма.

Разоръжаване

През юли-септември 2005 г. Временната ИРА прави разоръжаване. В рамките на процеса по разоръжаване на утилизация подлежат:

– 1000 пушки и автомати
– 2 тона Семтекс
– 20-30 картечници
– 7 ПЗРК
– 7 огнехвъргачки
– 1200 детонатора
– 11 гранатомета
– 90 пистолета
– повече от 100 гранати

Независимата международна комисия по разоръжаването, оглавявана от генерал Джон де Честелейн, следи процеса по разоръжаването с подкрепата на правителствата на Великобритания и Ирландия. Данни за оръжието по-късно на британците предава и Кадафи. Де Честелейн, виждайки целия списък на оръжието, заявява, че някои от оръжията на ИРА са толкова стари, че те най-вероятно са използвани през Втората световна война: като например картечница BREN предвоенно производство. На 25 септември 2005 г. комисията съставя отчет и заявява, че цялото оръжие е успешно утилизирано – всички членове на комисията лично следят процеса. Министър-председателят на Ирландия Бърти Ахърн потвърждава, че процесът минава без нарушения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.