На 21 юли 1972 г. се случва серия от взривове, които са дело на Временната Ирландска републиканска армия. Двадесет и две бомби се взривяват в течение на осемдесет минути, убивайки единадесет души (в това число двама британски войници) и ранявайки 130.

В края на юни и началото на юли 1972 г. делегацията на британското правителство начело с Уилям Уайтлоу води тайни преговори с ръководството на ИРА. В рамките на преговорите ИРА се съгласява на временно прекратяване на огъня, което трябва да влезе в сила на 26 юни. Лидерите на ИРА искат мирно решение на конфликта, което би включвало излизане на британските войници от Северна Ирландия до 1975 г. и освобождаване на републиканските затворници. Англичаните отказват тези условия и преговорите се провалят. Споразумението за прекратяване на огъня свършва на 9 юли.

„Кървавият петък“ е отговорът на ИРА на провалилите се преговори. Основната цел на ръководството на щаба е нанасянето на финансови вреди чрез серия от взривове. Те изпращат съобщение на британското правителство, че ИРА може и ще превърне търговската структура на града в пустиня, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Някои от членовете също виждат в това възможност да отмъстят за Кървавата неделя в Дери шест месеца по-рано. Нападението е извършено от Белфастката бригада на ИРА и негов главен организатор е бригадният командир Брендън Хюз. Заложени са 22 бомби и в резултат на последващите взривове загиват единадесет човека, а други 130 са ранени, като много са обезобразени. В разгара на взривовете Белфаст „прилича на град под артилерийски обстрел; облак от задушлив дим обхваща сградите, следва взрив след взрив, почти заглушавайки истеричните писъци на изплашените клиенти“. Сред пострадалите 77 са жени и деца.

Белфастката бригада поема отговорност за взривовете и заявява, че е предупредила силите за сигурност (чрез местните средства за масова информация) преди да се взривят бомбите. Тя казва, че пресата и Агенцията за обществена сигурност „са били информирани за терористичния акт най-малко 30 минути преди всеки взрив“.

Тридесет години след атентатите ИРА официално се извинява за причинените вреди на мирните жители.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s