На 20 март 1989 г. при засадата в Джонсбъро са застреляни от Южната бригада от Арма на Временната ИРА двама кралски констъбли от Ълстър – старши суперинтендант Гари Брин и суперинтендант Боб Бюканън.

В следобедните часова в понеделник на 20 март 1989 г. старши суперинтендант Гари Брин (51 г.) и суперинтендант Боб Бюканън (55 г.), високопоставени офицери от Кралската полиция в Ълстър, се връщат от неофициална конференция по безопасност, която се провежда в отделението на Националната полиция в Дъндолк, графство Лаут, Ирландия. Срещата започва около 14:10 в офис на Гарда, където се разработва планът за операция „Amazing“, кодово име за координираните действия между кралските констъбли и Националната полиция срещу трансграничните контрабандни операции на ИРА, ръководени от Томас Мърфи. Гари Брин също трябва да се срещне с митнически чиновници на следващата сутрин.

Двамата офицери пътуват без съпровод в личен автомобил без отличителни знаци. И двамата са въоръжени и облечени с цивилни дрехи. Автомобилът тръгва от офиса на полицията след 15:15 и завива от главния път Дъблин-Белфаст по пътя Еденапа, който минава през село Джонсбъро.

Около 15:40 преминават границата на Северна Ирландия през пропускателния пункт. Денят е мрачен и доста облачен. На върха на хълма се намира обграден от дървета участък от пътя на юг от Джонсбъро, където са разположени въоръжените членове на Южната бригада от Арма на Временната ИРА, очаквайки констъблите. Изолираният път се смята за един от най-опасните на юг от Арма и по този начин е „забранена зона“ за силите за сигурност, тъй като там редовно патрулира местната ИРА. След като автомобилът достига хълма, той е спрян от въоръжен член на ИРА, стоящ по средата на пътя, облечен в камуфлаж и с маска на лицето. Друг въоръжен човек, облечен по същия начин, стои в канавката край пътя. Констъблитата, заради разположението и дрехите на двамата въоръжени трябва да преценят дали това е засада или контролно-пропускателен пункт на британската армия, така че те забавят и спират автомобила. След това фургон Litace в кремав цвят, който се движи зад автомобила, ги настига и се отправя към гаража на насрещната празна къща. От фургона изкачат още четирима въоръжени, облечени с камуфлаж и маски на лицата. Те се приближават към автомобила и веднага откриват огън, като стрелят най-вече по страната на водача. Констъблитата правят два опита да обърнат колата и да избягат, но тя не пали и те вече са мъртви, когато автомобилът се пуска в ход. Надупченият от куршумите автомобил е намерен на следващия ден. Брин, въпреки огнестрелните му рани, успява да излезе от колата и да размаха бяла кърпа, че са готови да се предадат. Според свидетели, един от бойците идва при него и му казва да легне на земята, след което го прострелва в тила, убивайки го на място. Друг боец се приближава към вече мъртвото тяло на другия констъбли и стреля от упор в главата му.

След кражбата на секретните документи, имащи отношение към срещата с Гарда, и личните вещи на двамата офицери, бойците на ИРА напускат мястото.

Към ден днешен никой не е обвинен в убийството на двамата офицери. Има твърдения, че нападението е резултат от сговор между Гарда и Временната ИРА.

ира ира1

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s