Икуриня

Икуриня
Икуриня

Икуриня (баск. Ikurrin, исп. Ikurriña) е названието на официалното знаме на автономната област Страна на баските в Испания и традиционен символ на баските.

История

Икуринята е създадена от идеолога на баския национализъм Сабино Арана през 1894 г. Първоначално е символ на Биская — най-голямата провинция в Страната на баските, но скоро се възприема като знаме на всички баски, както в Испания, така и във Франция.

През 1936 г. след победата на Народния фронт на изборите Страната на баските получава правото на самоуправление и икуринята е официално обявена за знаме на Страната на баските. След победата на Франко в последващата веднага след това гражданска война започват преследвания на баските националисти, а знамето им е забранено. Акциите на ЕТА и други националистически прояви често включват публична демонстрация на икуриня. Когато монархията се възстановява, забраната за баската символика е премахната. През 1979 г. знамето повторно е утвърдено като официален символ на автономната област.

Символизиране и наименование

Знамето представлява съчетаване на зелен андреевски кръст и бял георгиевски кръст на червен фон. Червеното знаме е исторически символ на Биская. Свети Андрей се почита от баските, защото според предание през 867 г. в неговия ден баските побеждават в сражението при Падуре. Зеленият цвят на кръста едновременно означава независимост и напомня за дъба в Герника — символ на баския народ. Белият кръст е символ на Бога.

Несъмнено като прототип за дизайна на баския флаг служи знамето на Великобритания, която се възприема още от средновековието като вечния съперник на Испания по море и суша.

Арана образува думата ikuŕiñ от баската дума ikur, означаваща знаме. По-нататъшната промяна на правописа води до написването на Ikurrin. Написването на Ikurriña на испански се обяснява с това, че към думата се добавя баският определителен член -a. В баския език думата Ikurrin се използва само за обозначаване на това знаме, а всички останали се наричат с испанската дума bandera.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.