История на „Ирландското републиканско братство“. Част 5. Братството през ХХ век

В началото на ХХ век Ирландското републиканско братство изпада в застой, търсейки повече връзки с местните дъблински политици, отколкото да се ангажира с формирането на републиката. По-младото поколение на Ълстърските републиканци (лидери на които са Денис Маккалоу и Балмер Хобсън), което иска да промени това, през 1905 г. създава Дънганънските клубове. Целта на тези клубове е да се възпрепятства набирането на хора в британската армия, а също и поощрение на набора на нови членове в Ирландското републиканско братство, с обща цел пълна независимост от Великобритания и създаване на Ирландска република. Скоро към тях се присъединява Шон Макдермот, а през 1908 г. той и Хобсън отиват в Дъблин, където се свързват с ветерана от движението на фениите Том Кларк. Кларк е освободен от портландския затвор през октомври 1898 г. след петнадесет години и половина затвор и скоро се е върнал в Ирландия. През 1909 г. Сам Магуайър включва в братството младият Майкъл Колинс. През 1914 г. Висшият съвет на братството е до голяма степен изчистен от старото ръководство, на мястото на което застават млади и амбициозни мъже, като Хобсън, Маккалоу, Патрик Маккартън, Джон Макбрайд, Шон Макдермот и Том Кларк. Последните двама в последствие стават лидери на Великденското въстание.

След създаването на Ълстърските доброволци през 1912 г., целта на които е да не се допусне приемането на Акта за самоуправление на Ирландия и използването на сила против това, в случай на необходимост, Ирландското републиканско братство приема ответни действия, основавайки Ирландските доброволци през 1913 г. Въпреки че създаването на република не е цел на доброволците, Ирландското републиканско братство възнамерява да използва организацията, за да постигне именно това, внедрявайки в нея високопоставени членове на братството, като Джоузеф Плънкет, Томас Макдона и Патрик Пиърс, които успоредно с това заемат място във Висшия съвет през 1915 г. Скоро те заедно с Гражданската армия на Джеймс Конъли стават членове на Военния комитет, който планира Великденското въстание.

След въстанието някои републиканци — в частност, Еймън де Валера и Кахал Бру — напускат братството, от което, според тях, повече няма нужда, защото Ирландските доброволци изпълняват неговата функция. По време на войната за независимост на Ирландия Ирландското републиканско братство се намира под ръководството на Майкъл Колинс, който първоначално е секретар, а след това председател на Висшия съвет. Шеймъс Робинсън, един от доброволците, казва, че в този момент Ирландското републиканско братство е „мъртвец, който още не е умрял“, въпреки че е важна сила по време на войната.

След подписването на 6 декември 1921 г. на Англо-ирландския договор, той е обсъден на заседание на Висшия съвет, който гласува за приемането му (11 гласа за и 4 против). Сред тези, които гласуват против са бившите ръководители на братството Гари Боланд, Остин Стек и Лайъм Линч. Републиканците-противници на договора, като Ърни О’Мали, виждат в Ирландското републиканско братство организация, която работи срещу създаването на Ирландска република. По време на Гражданската война и до нейния край през май 1923 г. Ирландското републиканско братство е в затишие, но отново възобновява дейността си през същата година, като фракция в състава на Националната армия, с подкрепата на министъра на отбраната Ричард Мълкахи, встъпвайки срещу „Старата ИРА“, която води кампания срещу набирането на бивши британски войници в новата армия и демобилизацията на ветераните на ИРА. През 1924 г. това води до армейски метеж, в резултат на който Мълкахи подава оставка, а другите членове на Ирландското републиканско братство са уволнени от армията от изпълняващия длъжността председател на Изпълнителния съвет Кевин О’Хигинс. Впоследствие Ирландското републиканско братство обявява саморазпускането си, въпреки че не е известно дали е взето официално решение или братството просто престава да функционира от само себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.