История на „Ирландското републиканско братство“. Част 4. Вестник „Ирландски народ“. Арестите на лидерите на фениите и друго.

В средата на 1863 г. Стивънс съобщава на своите колеги, че иска да започне да издава вестник с финансовата помощ на О’Махони и Братството на фениите в Америка. Оборудваните офиси на вестника се намират на улица Парламънт 12, почти до самата порта на Дъблинския замък. Първото издание на „Ирландски народ“ е пуснато на 28 ноември 1863 г. Редактори на вестника са Томас Люби и Денис Даулинг Мълкахи. О’Донован Роса и Джеймс О’Конър следят главния офис, където се намира печатната преса; изданието се печата от Джон Халтигън. Джон О’Лири пристига от Лондон, за да заеме поста на главен редактор. Скоро след създаването на „Ирландски народ“, Стивънс се отправя на обиколка в Америка, където обсъжда с други фении организационните въпроси.

Американските фении изготвят план за въстание в Ирландия, но те са разкрити на 15 юли 1865 г., когато пратеник губи папка с документи на железопътната гара в Кингстаун. Те са доставени в Дъблинския замък на суперинтенданта Даниел Райън. Райън вкарва информатор на име Пиърс Нейгъл в офисите на вестника, който му предава съобщение за подготовката на въстанието на Ирландското републиканско братство през същата година в Типъръри. С помощта на тази информация, Райън прави обиск на офисите на вестника в четвъртък, 15 септември, след който последват арестите на О’Лири, Люби и О’Донован Роса. Последното издание на „Ирландски народ“ излиза на 16 септември 1865 г.

Впоследствие е арестуван и Стивънс, но с помощта на затворническите надзиратели Джон Бреслин и Даниел Бърн, които подкрепят фениите, той прекарва по-малко от две седмици в грифитските казарми, след което успешно бяга във Франция.

През 1882 г. от Ирландското републиканско братство се откъсва фракция, която се нарича Непобедимите ирландски националисти (Irish National Invincibles), които участват в знаменитите убийства в парк Феникс.

През март 1883 г. в лондонската полиция е създаден Специален ирландски отдел, ставащ малка част от наказателното разследване, който трябва да следи дейността на Ирландското републиканско братство.

Персоналът на вестник "Ирландски народ": Денис Даулинг Мълкахи, Томас Кларк Люби и Джон О'Лири
Персоналът на вестник „Ирландски народ“: Денис Даулинг Мълкахи, Томас Кларк Люби и Джон О’Лири
Убийството в парк Феникс
Убийството в парк Феникс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.