История на „Ирландското републиканско братство“. Част 2. Орг. структура. Цели. Клетва. Висш съвет. Клонове в САЩ.

Организационната структура на Ирландското републиканско братство е аналогична на полк: командир (А), който може да се смята за равен на полковник, си избира девет капитани (В), които от своя страна си избират девет сержанти (С), а те девет редника. Обикновено командирът трябва да знае само своите капитани, а те само сержантите, но това правило често се нарушава.

Дъблинският замък е резиденция на държавното управление в Ирландия и се назначава от британския Кабинет на министрите и е подоточен само на него, а не на Камарата на общините, ирландския народ или неговите политически представители. Ирландските депутати могат да говорят в Уестминстър срещу действията на администрацията, но в Камарата на общините заседава само една шеста част ирландци, което е доста малко.

Заради това движението на фениите на О’Махони се ръководи от два принципа: Ирландия има естественото право на независимост и това право може да се отстоява само по пътя на въоръжена революция. Заради своята вяра в принципите на републиканизма, според които „обикновените хора са законни създатели на своята собствена съдба“, членовете-основатели на Ирландското републиканско братство считат себе си за „яростни демократи“ и обявяват движението си за „напълно и еднозначно демократическо“. Разпространявайки републиканските принципи, те смятат, че организацията ще създаде виртуална демокрация в страната, която ще положи основите на движението за независимост.

Скоро фениите се установяват в Австралия, Южна Америка, Канада и най-вече в Съединените щати, както и в големите градове в Англия, като Лондон, Манчестър, Ливърпул и Глазгоу в Шотландия.

Оригиналната клетва на Ирландското републиканско братство под редакцията на Люби и Стивънс изглежда по следния начин:

„Аз, (име), тържествено се заклевам в присъствието на Всемогъщия Бог, че ще правя всичко зависещо от мен и при всякакви обстоятелства, докато съм жив, за създаването на демократична Република Ирландия; и обещавам безпрекословно да се подчинявам на всички заповеди, които не противоречат на закона Божий, изхождащи от моите старши офицери; и обещавам да пазя тайна по отношение на всички дела на това тайно общество, което ми вярва. Бог да е с мен! Амин!“

Тази клетва е значително ревизирана от Стивънс през лятото на 1859 г. в Париж. Той моли Люби да състави нов текст, изключвайки условието за секретност. „В бъдеще — пише Люби на О’Лири — ние няма да бъдем повече тайно общество. Наричаме се военна организация и следователно трябва да приемем легионерска клетва, като всички войници“.

Ирландското републиканско братство е реорганизирано на събрание в Манчестър през юли 1867 г. Избран е Висш съвет от 11 човека, който трябва да ръководи движението. Те стават представители на седем района, в които действа организацията: ирландските провинции Ълстър, Мънстър, Лайнстър и Конахт, както и Шотландия, Северна и Южна Англия. Останалите четирима членове са допълнителни. Върховният съвет избира трима свои членове за изпълнителната власт, която се състои от председател, секретар и касиер. Съветът провежда заседания два пъти годишно, обикновено през пролетта и лятото. През август 1867 г. Томас Кели от Манчестър е обявен за главен организатор на Ирландската република заедно със Стивънс. Арестът и последващото спасение на Кели и Тимъти Дизи през септември 1867 г. води до екзекутирането на Манчестърските мъченици. Кели бяга в САЩ, откъдето поддържа връзки с Ирландското републиканско братство.

По време на формирането на братството в Ирландия, няколко групи от ирландски националисти в САЩ създават там местни клонове. Скоро Джон О’Махони успява най-накрая да ги организира в едно цяло и независимо движение, което получава името Братството на фениите. Движението бързо набира популярност и става многобройно, а после започва тясно сътрудничество с Ирландското републиканско братство в Ирландия.

ирландци

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.