История на „Ирландското републиканско братство“. Част 1. Основаване

Ирландското републиканско братство (IRB; ирл. Bráithreachas Phoblacht на hÉireann) е тайна организация, посветена на създаването на „независима и демократична република“ в Ирландия. То действа в периода 1858-1924 г. В САЩ Джон О’Махони създава копие на организацията, което е известно като Братството на фениите (Clan na Gael). Членовете на двете крила на движението често се наричат „фении“. Ирландското републиканско братство изиграва важна роля в историята на Ирландия, влизайки в качеството на главен защитник на републиканизма в хода на кампанията за независимост на Ирландия от Обединеното кралство; то става приемник на Обществото на обединените ирландци от 1790-те години и „Млада Ирландия“ от 1840-те години.

След провала на въстанието от 1848 г. Джеймс Стивънс и Джон О’Махони бягат във Франция, за да избегнат арест. В Париж си изкарват хляба чрез преподаване и преводи, паралелно планирайки следващия етап на „борбата за свалянето на британските власти в Ирландия“. По време на изгнанието си Стивънс поставя пред себе си три задачи: да остане жив, да получи нови знания и да усвои техниката на заговора. По това време в Париж има особено много тайни политически общества. Стивънс и О’Махони са членове на някои от тях и научават тайните на революцията от майсторите, които вече имат някакъв опит, натрупан в течение на 19 век.

През 1853 г. О’Махони се отправя към Америка и създава Сдружението на монумента на Емет (Emmet Monument Association). В началото на 1856 г. Стивънс решава отново да се върне в Ирландия, като първо се спира в Лондон. При пристигането си в Дъблин започва своята обиколка из Ирландия, изминавайки три хиляди мили. Той се среща с някои републиканци, които взимат участие в революционните движения през 1848-49 г., включително с Филип Грей, Томас Кларк Люби и Питър Ленган. През есента на 1857 г. посланикът Оуен Консидайн пристига от Ню Йорк със съобщение за Стивънс от членовете на Сдружението на монумента на Емет, призовавайки го да създаде клон на организацията в Ирландия.

На 23 декември Стивънс изпраща Джоузеф Дифи в Америка с ответен отговор, който е маскиран като делово писмо с адресат в Париж. В писмото Стивънс излага своите условия и своите искания от организацията в Америка. Той иска материална помощ в размер на 100 фунта в продължение на първите три месеца. Дифи се връща на 17 март 1858 г. и предава, че условията му са приети, а материалната помощ ще бъде в размер на 80 фунта. Дифи също съобщава, че в Ню Йорк има много малко привърженици на републиканското движение и организацията на О’Махони се разпада. Въпреки тези новини, Стивънс вечерта в Деня на Свети Патрик взима решението за създаването на Ирландското републиканско братство.

Клетвата за вярност е написана секретно от Томас Люби под ръководството на Стивънс в стаята му на улица Ломбард. След това Люби и Стивънс полагат клетвата един пред друг.

Скоро се заклеват и други републиканци. По-късно братството приема членове на Националното и литературно общество Феникс, което е създадено през 1856 г. от Иеремия О’Донован Роса в Скибърин.

Джеймс Стивънс (26 януари 1825 г. - 29 март 1901 г.)
Джеймс Стивънс (26 януари 1825 г. – 29 март 1901 г.)
Джон О’Махони (1816 г., Килбехъни, Ирландия — 7 февруари 1877 г., Ню Йорк, САЩ) е ирландски революционер, един от основателите на движението на фениите.
Джон О’Махони (1816 г., Килбехъни, Ирландия — 7 февруари 1877 г., Ню Йорк, САЩ) е ирландски революционер, един от основателите на движението на фениите.
Знамето на Ирландското републиканско братство
Знамето на Ирландското републиканско братство

ирландци3

Фенийнското знаме, пленено от британците в Тала, графство Дъблин, 1867 г.
Фенийнското знаме, пленено от британците в Тала, графство Дъблин, 1867 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.