Столетната революция. Исторически очерци на ирландския републиканизъм. Глава 1.

Ирландците защитават своята независимост не от сто и не дори от петстотин години, а почти от хиляда, още от времето на Уилям Завоевателя. През XII век нормандските барони първи правят десант на Зеления остров. От тогава всичко се завърта и едва ли ще се оправи в обозримо бъдеще.

Ирландският републиканизъм е уникално политическо явление. От него излизат леви и десни, консерватори и либерали, анархисти и нацисти, целият политически спектър на Ирландия. Той е породил особена политическа култура и специфична атмосфера с питателна база за радикали от всички направления, за верни бойци и безскрупулни предатели.

След няколко години ще се навършат сто години на ИРА – организация, ставаща символ на ирландския републиканизъм, организация, която неизменно възбужда интерес у всички, които се интересуват от политика. ИРА е била прогресивна, консервативна, дясна и лява. А многобройните остатъци от „първоначалната ИРА“ едва ли е възможно да се преброят, а да не говорим и за многото други интересни радикални организации в ирландската съпротива. На руски език, за съжаление, няма нито едно сериозно (или поне широко достъпно) изследване за ирландските радикали. Ние и не се наемаме да решим тази задача. Нашият цикъл със статии за ирландския републиканизъм е капка в морето, малко известен екскурс в интересната и заплетена история на многогодишната борба на ирландските радикали.

Глава 1.

Доброволческа армия по ирландски.

Появата на ИРА, както и всичко останало, си има своята предистория. Самото словосъчетание „Ирландска републиканска армия“ е свързано с нелегалната организация „Ирландско революционно братство“ (ИРБ), която се появява в средата на XIX век. ИРБ е типичен наследник на нелегалните революционни организации от сорта на карбонарските венти. От ИРБ произлиза целият ирландски национализъм в началото на ХХ век, както руските революционери от този период произлизат от народничеството.

Клонът на ИРБ в САЩ се нарича „Братството на фениите“ и много от неговите участници постъпват на служба в армията, образувайки еднородни в етническо отношение ирландски полкове в състава на американската армия. Някои от тези полкове носят нашивки с надпис „ИРА“. Бягащи от глада и националното унижение, ирландските емигранти изразяват надежда за собствена армия, с помощта на която да се справят с английските колонизатори. И понякога рижекосите военнослужещи от армията на САЩ наистина са успявали – обикновено в сблъсъци на канадската граница (Канада в тези години е колония на Британия също като Ирландия, така че пограничната служба там носи същите, мразени от ирландците, „червени мундири“).

Битка на ирландците с англичаните на американско-канадската граница
Битка на ирландците с англичаните на американско-канадската граница

Въпреки това, съвременното значение на абревиатурата ИРА се придобива през ХХ век. Непосредствени нейни предшественици са „Ирландските доброволци“ и Ирландската гражданска армия.

От 80-те години на XIX век британският парламент не приема актовете за „хоумрул“ – ограничено самоуправление за Ирландия, натъквайки се на съпротивата на английските консерватори и ирландските протестанти – лоялисти (привърженици на това, че Ирландия трябва да остане под властта на британската корона). През 1912 г. британският парламент разглежда трети „Акт за хоумрул“, който има по-голям шанс да бъде приет. В отговор на това, лоялистите заявяват, че са готови да защитават „британска Ирландия“ с оръжие в ръка. И това не остава само на думи – лоялистите сформират военизирания „Ълстърски доброволчески корпус“. Неговите участници недвусмислено намекват, че ако Ирландия получи самоуправление, те самите ще наложат ред.

Ълстърски доброволчески корпус (лоялисти)
Ълстърски доброволчески корпус (лоялисти)

Вече споменатото ИРБ реагира на този демарш с призив към ирландците да формират собствени сили за самоотбрана, за да се противопоставят на лоялистките отряди. Тези сили за самоотбрана получават името „Ирландски доброволци“. Първото събрание на „ирландските доброволци“ се състои на 25 ноември 1913 г. в Дъблин и на него се явяват около седем хиляди души (сред тях е и малко известният тогава човек на име Еймън де Валера).

По-рано, през август, под ръководството на ирландските социалисти и профсъюзните лидери Джеймс Ларкин (бъдещ създател на Ирландската комунистическа партия) и Джеймс Конъли, в Ирландия се сформира още една военизирана организация, фактически работническа милиция – Ирландска гражданска армия (ИГА). Тя е създадена от профсъюзите по време на най-големия в Ирландия трудов конфликт – Дъблинският локаут, когато работата се лишава от десетки хиляди ирландски работници. ИГА става средство за борба с полицията и стачкоизменниците. Въпреки това, борбата на работниците не се увенчава с успех, но ИГА не се саморазпуска и скоро изиграва важна роля в ирландската история.

Подразделение на Ирландската гражданска армия. 1914 г.
Подразделение на Ирландската гражданска армия. 1914 г.

Конъли служи в британската армия и има представа от военно дело. За кратък период от време ИГА става пълноценно бойно формирование, чието оръжие е закупено в Германия (немците с удоволствие продават оръжие на ирландците, виждайки врага в лицето на англичаните). Интересното е, че ИГА е една от първите армии в света, в която могат да влязат и жени (при „Доброволците“ женската организация съществува във вид на отделна структура).

В Германия закупуват оръжия и „Доброволците“. Обезпокоените британски власти забраняват вноса на оръжие в Ирландия, което не пречи на лоялистите да внесат спокойно в Ълстър 24 хиляди пушки. Световната преса се шегува по този повод – „законопослушните британци се въоръжават, а на ирландските бандити това е забранено“. Известният ирландски националист, един от организаторите на „Ирландските доброволци“, Патрик Пиърс, в отговор също се шегува: — По-смешен от лоялиста с оръжие е само националистът без него.

Въпреки това, обемите на закупеното оръжие от ирландците не са сравними с лоялистките: едрата буржоазия и авторът на „Маугли“ – Киплинг, не дават пари на ирландците за това дело.

Ако ИГА от самото начало е политизирана организация с ясен социалистически уклон (Конъли е основател на Ирландската работническа партия), то при „Доброволците“ освен общите идеи за самоуправление и независимост, няма единна идеология. ИРБ се опитва да привлече тези формирования под свой контрол, но не е много успешно и те преминават под влиянието на умерената ирландска партия – Ирландска парламентарна партия (ИПП). Нея напълно е устройва умереното самоуправление на Ирландия, което й поражда друго название – Партията на хоумрул. Тази безхарактерна позиция на ръководството на „Доброволците“ води до сериозна криза движението със започването на Първата световна война.

Със започването на Първата световна война патриотичната пропаганда закача и „Ирландските доброволци“. Държавата става лошо нещо и тя започва да се нарича „родина“. В резултат на това, голяма част от „Доброволците“ приема новото име „Национални доброволци“ и се отправя да умре за омразната Британия с напразната надежда, че родината-мащеха ще ги възнагради с независимост. Лидер на „Националните доброволци“ става ръководителят на ИПП Джон Редмънд, който произлиза от ирландската аристокрация. Забавното е, че британската официална пропаганда широко парадира с темата за помощ на „малките народи, нуждаещи се от освобождение“.

Джон Редмънд инспектира "Доброволците"
Джон Редмънд инспектира „Доброволците“

ИГА не се засяга от тези проблеми. Радикалният марксист Конъли, който е идеолог на Гражданската армия, подробно разяснява на ирландските работници за чии интереси се води войната и че да се умира за британската корона е глупава идея.

Малка (и най-радикалната) част от „Доброволците“, не променяйки названието си, си остава у дома. Всички тях ги чака съвсем друга война.

Следва продължение.

Източник: Народная Самооборона

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.