Герилята в Турски Кюрдистан

Благодарение на успешните действия на партизаните, герилята, разпространена в Турски Кюрдистан, отново попадна в световните новини. Последните дни бяха отбелязани от ярки бунтовнически атаки срещу силите на властта и гнета. Радикалната борба за създаване на конфедерация от самоуправляващи се общини и срещу държавния геноцид на жителите на кюрдските градове продължава все още.

На 10 май в провинция Диарбекир беше взривен полицейски автобус. Новината за акцията получи широк отзвук. Отговорност за взрива поеха Народните сили за отбрана (HPG). В резултат на партизанската атака са загинали 9 полицаи и най-малко 15 са ранени. Според заявлението на кюрдските партизани, акцията е проведена в памет на бойците, дали живота си в борбата срещу режима на Ердоган.

В град Ширнак членове на HPG са осъществили взрив в района на централата на полицията. В резултат на атаката са загинали шестима турски военнослужещи. В съобщението на HPG се казва, че акцията е отмъщение заради обстрела от силите за сигурност на цивилни граждани.

Не по-малко успешни за революционните сили вървят в последните дни бойните действия в провинция Хакари. Според бунтовниците в хода на ожесточени сблъсъци бойците на HPG са ликвидирали 48 военнослужещи на режима. Също така от партизаните е свален хеликоптер „Кобра“. Видео с унищожаването на военния хеликоптер може да видите по-долу. Партизаните пишат, че двамата намиращи се на борда членове на екипажа не са оцелели след катастрофата. По време на боевете за съжаление загиват и двама бойци на HPG.

И така, ние сме съвременници на антиавторитарни бунтовници, които водят война с ислямистката турска държава за създаване на конфедерация от самоуправляващи се общини. Партизаните, тоест народът, взел оръжие в ръце, отбелязват значителни успехи. Това е още едно потвърждение за това, че историята не е предопределена, колективните усилия на народа могат да променят нейния ход. С борбата може да се постигне свободен и достоен живот.

На видеото: сваляне на турски военен хеликоптер

Източник: Народная Самооборона

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s