Преди 100 години започва Великденското въстание – въоръжено въстание, организирано в Ирландия по време на Великденската седмица през 1916 г. Ирландските републиканци планират да се възползват от участието на Великобритания в Първата световна война и да провъзгласят независимостта на Република Ирландия и краят на британското управление на острова. Великденското въстание е най-значителната антибританска проява в Ирландия от времето на въстанието през 1798 г.
Организирано от седем членове на военния съвет на Ирландското републиканско братство, въстанието започва в понеделника на Великденската седмица, на 24 април 1916 г., и продължава шест дни. Членовете на организацията „Ирландски доброволци“, която се оглавява от учителя и поет Патрик Пиърс, обединяваща се с Ирландската гражданска армия на Джеймс Конъли и двеста членове на организацията Cumann na mBan, завзема няколко ключови места в Дъблин и провъзгласява независимостта на Република Ирландия. Действия се провеждат и в други части на страната, въпреки че атаките срещу казарми на Ирландската кралска полиция в Ашборн, графство Мит, са незначителни.
Благодарение на значителното числено превъзходство и използването на артилерия, британската армия успява бързо да потуши въстанието и на 29 април Пиърс се съгласява на безусловна капитулация. По решение на военния трибунал повечето лидери на въстанието са наказани, въпреки че това не успява да спре ръста на сепаратистки настроения в Ирландия. Броят на привържениците за провъзгласяване на независима Република Ирландия продължава да расте. Без резултат приключват и опитите за мирно решаване на ирландския въпрос, предприети на събрание на специална асамблея. Революциите в континентална Европа още повече насърчават ирландските сепаратисти. През декември 1918 г. републиканците (по това време техни представители са членовете на партия Шин Фейн) получават 73 ирландски места от 105 по време на всеобщите избори за британски парламент. На 21 януари 1919 г. те създават първия ирландски парламент (Дойл Ерън) и провъзгласяват независимостта на Република Ирландия. В същия ден, с нападение срещу полицаи, превозващи експлозиви в графство Типърари, започва войната за независимост на Ирландия.

Снимките са от днешния марш в Дъблин.

ирландияирландия2ирландия3ирландия4

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s