Борбата на комунистите с разпространението на наркотици в Италия през 1970-те години

антинаркотициСедемдесетте години в Западния свят са време, когато се разрушават последните консервативни бариери. Вече започва да има изобилие от легална порнография, безумни траш филми и „произведения на изкуството“ и да – разбира се, наркотици. Особено хероин и кокаин. Аз определено не съм привърженик на конспиративните теории, но от време на време различни буржоазни политици и служители на спецслужбите сами проговарят за истинските цели за тези нападения срещу съзнанието на хората, а и последствията от тях са видими с просто око: когато радикалните леви групировки започват да взимат наркотици, затъват в халюцинационно разстройство и деградират. Такава съдба, например, застига много членове на „Черните пантери“, както и много симпатизиращи им чернокожи, когато черните квартали са наводнени с евтин хероин. В крайна сметка, на лидерите в бизнеса и политиката е много по-изгодно, когато потенциално революционната младеж се бие по между си заради разпределяне на хероинови пари, отколкото да отиде на барикадите и да се бори с капитализма. А лидерите на италианските християндемократи открито заявяват в отговор на обвиненията в бездействие срещу разпространяването на наркотици в училищата: „Няма какво да се притесняваме. Докато тези момчета използват хероин, няма да възникне желание у тях да веят червени знамена по демонстрации“. За това в своите мемоари пише италианският комунист Клаудио Лаваца. Той привежда редица факти за това, че в Италия е имало „червени“ въоръжени групировки, които решават да се борят с наркодилърите в работническите квартали.

Активистите първоначално просто хващат търговците по улиците, налагат ги с няколко ритника и ги прогонват от работническите квартали. Ако продължат да упорстват, се стига и до оръжия. На 19 юни 1978 г. в Рим в своя квартал е застрелян в главата Джанпиеро Качиони, известен търговец на хероин. Отговорност за това убийство поема червената групировка Movimiento Proletario de Resistencia Ofensiva – Núcleo Antiheroína. Съдейки по името – Nucleo Antiheroina (Антихероинова клетка), момчетата преди всичко се занимават с прочистване на улиците от наркотърговци.
На 3 ноември същата година отново в Рим е пратен на оня свят Маурицио Тучи, служител на кино Cinecitta, и, едновременно с това, търгаш. Тайният живот на убития Тучи се разкрива от комюнике на група Guerilla Comunista.
На 7 ноември 1978 г. е застрелян Джампиеро Гранде, който три години по-рано е задържан от полицията за транспортиране на големи количества наркотици. Но, както знаем, италианската полиция никога не се е отличавала с прекомерна принципност и затова Гранде в скоро време е освободен и продължава своята дейност. Точка на тази дейност поставя Escuadra Proletaria de Combate – организация, доста близка до известната Primera Linea, но действаща автономно. Червените партизани разпращат по вестниците комюнике, в което съобщават, че убийството на Гранде е част от кампанията за борба с търговията на наркотици. Клаудио Лаваца привежда още много подобни примери, но заключва, че размахът на борбата не е достатъчен. И преследването на комунистите не способства за разпространението на тяхната борба срещу наркотиците.
Лаваца пише: „За съжаление, в моя квартал никой не водеше борба, подобна на тази, която описвам. И, естествено, наркотиците започнаха да убиват. Да, ние се опитвахме да говорим с хората, да им обясним какво се случва, но те не ни слушаха. Виждах как момчетата от моето училище умираха от свръхдоза или ХИВ и разбрах, че това е истинско убийство, извършено с мълчаливото одобрение и пряко участие на властите. Всичко това само увеличаваше моето желание за мъст“.

Sinistra Proletaria

Текст: Искра (КМС)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.