ЕТА. 28. Монклоа

Последният етап на „преходния период към демокрация“ е изработването на устав за придобиване на Страната на баските права на автономия в състава на Испания. Този процес, започващ още през ноември 1978 г. с представянето на проект за статут, намира своите конкретни форми на 29 декември 1979 г., когато събралите се в Герника баски парламентаристи утвърждават крайната версия на проекта и го изпращат в Мадрид. Тук обсъждането на статута за автономия е забавено с няколко месеца, и до изборите за законодателни и общински органи никакви ясни стъпки в тази насока не се правят. Едва след формирането на новия Генерален баски съвет започват директни преговори между председателя на съвета Карлос Гарайкоечеа, принадлежащ към Баската националистическа партия, и централното правителство. В качеството на фон на тази важна дискусия е насилието, което отново помита Страната на баските в началото на пролетта.

ЕТА продължава своята кампания, насочена срещу репресивните сили на испанския режим, като най-гръмката й акция е инцидента на 25 май в Мадрид: тогава двама бойци, преоблечени в сини униформи като строителни работници, в столичния квартал Просперидад (населен основно от военнослужещи) откриват огън с автомати по автомобил, в който се намират трима висши военни, – генерал-лейтенант Луис Гомес Ортигуела и полковниците Агустин Ласо Корал и Хесус Абалос Хименес, – както и шофьора. Изстрелвайки по два пълнитела, „етарас“ завършват нападението като хвърлят в салона на колата ръчна граната. Лесно е да се отгатне, че и четиримата пътници загиват на място.

До този момент ЕТА от началото на годината извършва няколко десетки различни акции, в резултата на които загиват 34 човека, основно служители на Гражданската гвардия, полицията и армията. Не винаги това са редови служители: например, на 12 февруари в Мунгия „етарас“ застрелват шефа на местната полиция, а на 9 март е убит ръководителя на общинската полиция в Беасайн. Сред другите операции особено се разграничава „съдбоносното“ нападение в Ирун на 31 януари, когато с три изстрела в близост до бар „Ерейра“ е убит гвардееца Феликс де Диего Мартинес: на 7 юли 1968 г. в Адун именно той съпровожда по време на патрулиране Хосе Пардинес, застрелян от „Чаби“ Ечебариета (убийството на Парадинес е първото в историята на организацията). Освен това, под огъня на „етарас“ в този период попадат и двама бивши кметове – на 27 януари е убит бившият алкалад на Ечари-Аранас (провинция Навара), а на 6 февруари загива неговият колега от Олаберия (провинция Гипускоа).

По улиците на Страната на баските през пролетта бушува мобилизация, насочена срещу френското правителство, което решава на 22 март да лиши от статут на политически бежанци всички баски емигранти, намиращи се в страната. Странични теми от протестите става борбата против атомната електроцентрала в Лемонис, както и защитата на правата на политическите затворници в самата Испания, чиито условия бързо се влошават.

ЕТА (p-m) в този период се концентрира върху събирането на „революционен данък“, както и в действията в подкрепа на различни социални конфликти. Най-впечатляващи операции, обаче, са две „експроприации“: в първия случай „polimilis“ взимат няколко тона динамит от едно от минните предприятия в Памплона, а във втория колона, състояща се повече от 40 бойци, атакува банков клон в Овиедо (провинция Астурия), взимайки повече от 130 милиона песети.

С наближаването на лятото напрежението нараства. На 6 май „Апостолският антикомунистически алианс“ в Андоайн похищава, а след това убива 17-годишният Хосе Рамон Анса. Няколко дни по-късно в Тудел по време на разпръскване на демонстрация против атомната енергетика гвардейците застрелват Гладис де Естал. В отговор Страната на баските за пореден път е парализирана от всеобща стачка, съпровождаща многобройни сблъсъци с полицията. В тези дни много цивилни са ранени на отново образуваните от правителството контролно-пропускателни пунктове. През лятото страстите продължават да бушуват: в хода на многобройни инциденти, свързани с потискането на протести и престъпно-грубото поведение на полицаите, загиват още петима души. Едновременно с това своята дейност във френската част на Страната на баските възобновява друг „ескадрон на смъртта“, – „Батальон на испанските баски“, – който убива през юни и август двама политически емигранти.

На 13 юни ЕТА с цел да подкрепи екологичния протест се връща към реактора в Лемонис, залагайки тук мощна бомба, която трябва да унищожи турбинното отделение. Въпреки многобройните предупреждения за подготвящото се покушение, ръководството не предприема евакуация и в хода на взрива умира един работник. Този инцидент води „етарас“ до извода, че на ръководството на електрическата корпорация „Iberduero“ въобще не му пука за възможната смърт на своите работници, така че продължаването на подобна тактика е просто безсмислено и вредно за имиджа на организацията.

В същото време преговорите по въпроса за предоставяне на автономия на Страната на баските продължават, макар и не по сценария, на който се надяват баските. В Мадрид предложения от Генералния баски съвет проект е разкритикуван от управляващата коалиция, което води до силно негодуване от страна на „Военно-политическия блок“. „Партията на баската революция“, също поддържаща проекта за автономия, в пристъп на популизъм заявява, че ако в Мадрид той бъде променен, партия ще премине в нелегалност. Паралелно с това ръководството на EIA дава зелена светлина на ЕТА (p-m) да възобнови настъпателните въоръжени действия.

С цел да се засили натиска срещу държавата, а също и да изрази протест срещу непоносимите условия на задържаните политически затворници, „polimilis“ залагат през юни и юли дузина бомби в най-популярните туристически места в Испания. На 4 юли един от ръководителите на Съюза на демократичния център Габриел Сиснерос е ранен по време на опит за отвличане, осъществено от команда на ЕТА (p-m) в Мадрид. Разтревоженото правителство скоро влиза в контакт с „Военно-политическия блок“, в резултат на който е постигната договореност за подобряване на условията на задържаните политически затворници.

Междувременно преговорите за предоставяне на автономия вървят към своя край. На 17 юли в Монклоа представители на Баската националистическа партия и Съюза на демократичния център подписват пакт за предоставяне на автономия на Страната на баските в състава на Испания.

Веднага след това условията на задържаните политически затворници, групирани в затвора на град Сория, отново се влошават. ЕТА (p-m) решава да се върне към своята взривна кампания, избирайки този път в качеството на цел столицата на страната. На 29 юли бомби са заложени на две жп гари, а също и в летище, като за това се съобщава на властите посредством многобройни телефонни разговори. Но, по непонятни причини, всички предупреждения се игнорират; случват се взривове в гарите на Аточа и Чамартин, а също и в летището на Барахас, в резултат на които общо загиват 5 души. Осъждането на терористичните актове е единодушно. И не само: пресата, правителството и репресивните органи намират нов обект за нападение, защото по-рано баското сепаратистко движение се свързва изключително с тандема ЕТА-Herri Batasuna.

Последните открито изразяват несъгласие със „сделката в Монклоа“, с помощта на която „хиляди жертви на съпротивата и борбата срещу държавата-угнетител“ са „продадени за една паница леща“. Малко по-късно е пуснато голямо автоинтервю, в което „етарас“ детайлно разясняват мотивите за неприемането им на дадения автономен статут. Сред точките, които предизвикват недоволство у баските революционери е и липсата на право на самоопределение, и изключването на провинция Навара от административните граници на Страната на баските, и второстепенната роля на баския език по отношение на испанския, и продължаващото присъствие на репресивните сили на мадридския режим…

Единственият отговор на ЕТА на предоставянето на статут на фиктивна автономия е възобновяването на военната кампания. На 19 септември двама висши офицери от армията са застреляни в Билбао. На 23 септември в центъра на Сан Себастиан с един изстрел в главата е убит военния губернатор на провинция Гипускоа, бригадният генерал Лоренсо Гонзалес Валес Санчес, започващ своята бойна кариера в състава на „Синята дивизия“. В отговор на това след пет дни „Батальонът на испанските баски“ в Билбао убива местния съветник на НВ Томас Алба.

Назначеният за 25 октомври референдум за народно одобряване на автономния статут е съпроводен от шумна пропагандна кампания, водена от Баската националистическа партия и нейните съюзници от „Баска левица“, заявяващи, че автономията дава всички тези права, за които баското национално движение, – и в това число „националистическата левица“, – са се борили през последните години. ЕТА (p-m) в навечерието на референдума преустановява всички свои въоръжени действия. Практически всички политически сили в Страната на баските агитират народа да вземе участие в предстоящото мероприятие. Изключение прави НВ, към която се присъединява „Баското комунистическо движение“ и „Революционната комунистическа лига“, предпочитащи да се въздържат от участие.

Референдумът приключва повече от очаквано: 53% казват „да“ на автономния статут. Въпреки това, повече от 40% от населението се въздържа от участие в референдума, което би могло да се тълкува като масова проява на недоверие, въпреки че дори някои радикали призовават да се гласува за много ограничената автономия, използвайки лозунга „или това, или въобще нищо“.

С получаването на автономен статут на Страната на баските официално приключва така наречения „преходен период към демокрация“. В същия ден също като баските ограничен статут на автономия получават и каталунците. Прочие подобни решения малко се различават от баско-каталунския прецедент, защото националистически организации от различни провинции (Галисия, Валенсия, Канарските острови, Андалусия, Астурия и т.н.) попадат в същото деликатно положение, както баските и каталунците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.