Гръцките фермери тръгнаха да щурмуват министерството на земеделието в Атина

гърцияГръцката столица отново стана арена на активна класова борба. Повече от хиляда фермери от Крит и други области защитаваха своите права чрез улични сблъсъци. Държавата използва диктаторски методи, за да може в интерес на бизнеса и бюрокрацията да унищожи живота на обикновените хора. Затова гръцките работници не искат помощ от държавния апарат, а го атакуват.

Наскоро Гърция беше обхваната от всеобща стачка, повод за която стана пенсионната реформа. Правителството начело с лявата партия СИРИЗА планира да намали и без това ниските пенсии. В същото време гръцкото селско стопанство е обект на нови данъци. Селската работа става нерентабилна. Представителите на Европейския съюз не са силно заинтересовани от гръцкото селско стопанство, като същото се отнася и за гръцкото ляво правителство. Според плановете им, Гърция, като европейска периферия, трябва да се превърна в страна на сервитьори и проститутки, които редовно да изплащат дълговете към банките.

Кулминацията на фермерските протести стана щурма на министерството на земеделието, в който взеха участие между 800 и 1000 души. Демонстрантите влязоха в сблъсък с полицията, която защитава бюрократите. Традиционният полицейски арсенал, състоящ се от сълзотворен газ и шокови гранати, влезе в ход. Протестиращите селяни отговориха с оръжието на пролетариата. Съпротивата не се ограничи само до столицата. Пътищата, водещи към Атина, бяха блокирани от трактори и селскостопанска техника. Блокадата доведе до това, че местното летище временно прекрати своята работа.

Гръцките работници добре разбират, че няма смисъл да се обръщат към държавата с искания и молби. Чиновниците са глухи за тях, защото те се обогатяват със засилване експлоатацията на народа. Държавата може да бъде принудена да направи отстъпки по някои въпроси по пътя на пряко действие, тоест с помощта на улични боеве и стачки. В същото време радикалното пряко действие е подготовка за социална революция и установяване на безкласово общество.

гърция1 гърция2 гърция3 гърция4

Източник: Народна самоотбрана

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s