„Социалфашизмът“ като фашизъм на левите

Немски "антифашисти": "Антифа означава солидарност с Израел!"

Немски „антифашисти“: „Антифа означава солидарност с Израел!“

За разлика от социализма фашизмът без политическа практика не представлява истинска идеология, а екстремистка форма на нецивилизовано поведение. Основните елементи на фашизма са диктатура на статуквото, преследване на дисиденти, безмилостна експлоатация на своя или други народи, самообогатяване на малка безскрупулна група, разпространяване на лъжи и пропаганда, империализъм, поробване на други народи и нации, масови убийства и така нататък.

В това отношение човек не може да класифицира фашизма нито в рамките на определена политическа посока (ляво-дясно-център), нито в рамките на определена социална група, народ или нация без старателно проучване на фактите и произхода. Добър пример за това е историческия италиански фашизъм:

Опортюнистичните странствания не са рядкост сред фашистите. Италианският „duce del fascismo“ (лидер на фашизма) Бенито Мусолини е бил социалдемократ и издател на вестници („La lotta di classe“ = „Класова борба“). Той е смятал Карл Маркс като „най-големият теоретик на социализма“, а марксизма като „научна доктрина на класовата революция“.

След смута на Първата световна война амбициите и желанията на Мусолини са окуражени. Той използва своето политическо влияние и създава своя фашистка партия през 1919 г. По-нататъшното развитие на италианския фашизъм до неговото падение през 1944 г. е добре документирано в историческите книги.

Понеже фашизмът не е забранена идеология не е изненада, че след 1945 г. фашистката партия (MSI) в Италия е възобновена.

Има ли разлика между десния и левия (социален) фашизъм?

Разбира се, чисто теоретично може да се направи ясно разграничение между двете фашистки прояви; обаче в политическата действителност разликите са незначителни. И двете прояви зависят една от друга и имат еднакъв реакционен произход. Единственият политик, който признава тази опасност и се опитва да се бори срещу нея е китайският лидер Мао Дзъдун, чиято постоянна културна революция възпрепятства социалфашизма. За съжаление, неговите наследници напълно унищожават народното движение.

Във Ваймарската република (1919-1932) терминът „социалфашизъм“ е въведен от КПГ (Комунистическа партия на Германия). Със социалфашизма те имат предвид тези социалисти и комунисти – по-специално синдикалните лидери и установените политици на СДП – които действат срещу интересите на народа и злоупотребяват с позициите си, за да потискат и експлоатират работническата класа, както и безсрамно да се обогатяват за сметка на пролетариата. Всеки, който донякъде е разглеждал ситуацията по времето на Ваймарската република трябва да признае, че тази класификация се прилага по отношение на ръководството на СДП. Обаче би било несправедливо да класифицираме по този начин всички, които подкрепят СДП. Фашизмът няма точно място в политическата география (ляво-дясно-център). Всеки, който погледне обективно върху историята трябва да признае, че във всички времена всички видове фашизъм имат различно естество.

Затова социалфашизмът не представлява определена политическа идеология или посока, а само политическа практика на безскрупулно упражняване на власт, потисничество на народната воля, безизходна експлоатация на работническата класа и безсрамно самообогатяване. Социалфашистите са обработени кукли, които се контролират зад кулисите от истинските господари (лобистите). Социалфашистите могат да бъдат всякакви лидери: феодалисти, капиталисти, диктатори или буржоазни „демократи“. Социалфашизмът може да се появи във всяка страна. Отначало израства като малък тумор (корупция, шуробаджанащина, алчност и жажда за власт), който може да се разпространи бързо, ако не бъде унищожен на време. Чрез едно необуздано развитие той може да зарази цялата държава и да пороби целия народ. Този вид социалфашистки тенденции можем да намерим практически във всички феодални страни през 20 век (императори, крале, принцове), в страните, които пострадаха при Наполеоновата окупация (колабористи) и все по-често в Северна Америка и Европа (кастова система и капитали).

Социалфашизмът обикновено се появява по време на криза, дестабилизация и след (граждански) войни, в повечето случаи под сянката на чуждо господство. Социалфашистите винаги ще се опитват да осигурят своето съществуване във всички посоки. В България това се проявява както следва:

– прехвърляне на националния суверенитет на Европейския съюз;

– по-малко народно участие, когато се формират политически решения;

– приватизации, с които политиците могат да прикрият своето самообогатяване и политическа безотговорност с продажбата на държавна собственост на безразсъдни спекуланти и експлоататори;

– деморализация на народа чрез систематично отрицателно променяне на исторически, културни и етнически ценности.

– организиране на брутална класова омраза, в която противоречията (например, на социално ниво) се поддържат, за да се осигури господство.

Широките мрежи на левите фашисти (така наречените „либерални“ и „толерантни антифашисти“) с техните бюра, институции, фондации, издателства, лакомо финансирани със субсидии и средства от социалфашистите също принадлежат към тази група. Левите фашисти нямат нищо общо с „класическата левица“. Те смесват своя системен конформизъм с някои леви цитирания и повърхностно използване на леви символи, но техните примитивни действия са красноречиви и показателни.

Понеже съвременните леви бяха третирани като папагали да следват догматизма и да не мислят самостоятелно, привържениците на модерната левица бързо изпаднаха в „идеологически вакум“. Те не могат да избират между истинската анархия и левия фашизъм, така че лесно се превръщат в плячка на социалфашистите. Няма да намерите никакви политически цели в рамките на лявото фашистко движение на фона на изострените социални проблеми.

Тези леви фашисти изпълняват различни функции на социалфашистите. Те изпълват интернет с възторженост и други глупости, пишат безсмислени публикации и издават списания, които най-вероятно се четат само от техните опозиционери.

Можем да направим извода, че фашистите на бъдещето наистина действат под булото на антифашизма!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.